søndag 10. mars 2013

Undertrykkende feminisme?

Charlotte Brontë
I said my evening prayers
Jeg fortsetter med smålesingen av Jane Eyre, og befinner meg nå i kapittel 28. Snakk om bølgedaler! Mr Rochesters hemmelighet er blitt avslørt. Her kommer det sentrale gotiske element inn, for det er ingen spøkelser, men et høyst levende menneske: den gale kvinnen på loftet, og hun er gift med Mr Rochester.

Jeg kom over en artikkel på nrk.no om et aspekt ved 70-tallets feministiske litteraturkritikk, og feministiske forskere påpeker det undertrykkende i kvinners egne tekster. For eksempel i Jane Eyre, som forteller mye om kvinners liv på 1800-tallet.

Forskerne Sandra Gilbert og Susan Gubar skrev ga en ny tolkning i sin bok "The Madwoman in the Attic" (1979), hvor de vektlegger at boken også forteller en parallell historie. De skriver at det sinnet som Jane lærer seg å kontrollere overføres på en annen; den gale kvinnen på loftet. Dette er splittelsen i boken: dobbeltgjengermotivet kan leses som en undertekst hvor kvinnen tilpasser seg den mannlige normen ved å undertrykke og skjule de sidene ved seg selv som er "ukvinnelige". Disse sidene er jo der like fullt og kommer til uttrykk i en parallell, men nesten skjult historie. For Jane ender det lykkelig, men hun må altså først lære å mestre sinnet sitt.

Men akkurat nå finnes det ikke håp for Jane, hun vender seg til Gud og ber om at han forblir hos henne. Rochester forteller henne om sin fortid, men Jane innser at hun ikke kan leve med ham som hans elskerinne og pakker de få tingene hun har og drar fra Thornfield.

Hopeless of the future, I wished but this- that my Maker had that night thought good to require my soul of me while I slept; and that this weary frame, absolved by death from further conflict with fate, had now but to decay quietly, and mingle in peace with the soil of this wilderness.
s. 462

Smakebit

44 kommentarer:

 1. Takk for smakebiten. Las akkurat i Klassekampens Bokmagasin i går om Jane Austen og hennes forfatterskap.(Essay av Mari Skurdal) Sitat fra dette: "Austens evne til å skrive fram karakterer beskrives av en senere britisk forfatter, Virginia Woolf: Hun "fanger dem inn med en piskesnert av en setning som, idet den legger seg rundt dem, trekker opp silhuetten deres for all framtid".
  Det er vel derfor vi elsker Jane Austen. Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Interessant om Austen! Nå er det ikke Austen som har skrevet Jane Eyre, men jeg vant Jane Austens samlede verk hos Anja denne uken, så jeg gleder meg til å utforske dette forfatterskapet :)

   Slett
 2. Tusen takk for smakebiten:-) Har enda tilgode å lese noe av Austen men det er noe jeg absolutt har tenkt å gjøre noe med. Ønsker deg en fin dag i solskinnet:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Av Austen har jeg lest to bøker og ser frem til å lese mer, og det skal jeg ettersom jeg vant Jane Austens samlede verk. Gleder meg til den bokpakken :)

   Slett
 3. "The Madwoman in the Attic" av Gilbert og Gubar var på pensum da jeg tok et emne som heter Litteraturvitenskapelige grunnlagsproblemer for et par år siden. Den er nokså interessant. "Jane Eyre" av Brontë har jeg dog fortsatt til gode å lese. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan tenke meg at den er interessant, og interessant er det også at du ikke leste Jane Eyre i den forbindelsen :)

   Slett
  2. Ja, jo, forsåvidt, men akkurat det emnet er veldig "vitenskapelig" og handler om teorier og metode fremfor skjønnlitteraturen i seg selv. Vi hadde riktignok søsterens Wuthering Heights på pensum i et annet litteraturemne. :) Er jo litt begrenset for hvor mange klassikere man kan skvise inn på leselistene. Men jeg har Jane Eyre stående i hylla. Må bare finne viljen til å lese den. :P

   Slett
  3. Skjønner, og nå slo jeg opp og fant at de har tatt for seg kvinnelige forfattere fra attenhundretallet, med vekt på blant andre Charlotte Brontë. Ja, da er det bare å riste på viljen :)

   Slett
 4. Jeg blir virkleig inspirert til å lese Jane Eyre når jeg leser dine innlegg.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Det gleder meg at du blir inspirert :)

   Slett
 5. Tack för smakbiten från den klassikern.

  SvarSlett
 6. Intressant med din detaljerade läsning av Jane Eyre. Den kan jag verkligen tänka mig att läsa om. Och "The Madwoman in the Attic" verkar intressant att läsa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg synes det er spennende å finne informasjon om boken og forfatteren :)

   Slett
 7. Detta är en klassiker som jag länge velat läsa. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du ble inspirert til å lese den nå :)

   Slett
 8. Interessant det du skriver. Nå har jeg søkt den opp hos Bokklubben; så nå blir det nok en bestilling på meg.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Det var forresten der jeg kjøpte mitt eksemplar :)

   Slett
 9. Hm ... Leselysten sitter fortsatt i.
  Men desimerer tårnet mitt foreløpig.
  Klem
  Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre, men skjønner at stabelen må reduseres - det er grenser for hva en klarer å rekke over :)

   Slett
 10. Jeg samler selvdisiplin og kanksje noe annet som trengs for å begynne på denne... Den finnes også som lydbok, og jeg trur jeg kommer til å gå for den varianten; det kan kombineres med litt andre ting, og krever ikke like mye av leseren.
  Rart jeg har denne følelsen av at dette er så uoverkommelig; jeg har jo ikke hørt annet enn at folk er begeistra! Kanskje akkurat derfor??
  Vi får se; plutselig en dag så sitter jeg der, fortapt og forgapt ;o)
  Takk for smakebiten og et interessant innlegg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, men du trenger ikke disiplin for å starte, kanskje det er det historiske og klassiske preget som får deg til å tenke at det er tung lesing? Lydbok kan uansett være et bra alternativ, jeg er lite bevandret med det, men Stjernekast har hørt på Jane Eyre (http://stjernekast.blogspot.no/2013/02/bker-lest-i-januar.html) med gode erfaringer. Blir spennende å høre hva du synes når du får lest/hørt den en dag :)

   Slett
 11. Spennende vinkling du tar på dette.
  Jeg tenker at det er en grunn til at disse 1800-talls romanene, av søstrene Bronte og Jane Austen, at de fortsatt leses og filmatiseres gang på gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du synes det! Dette er en bok jeg har holdt på med lenge, og ikke (som du nok har forstått) fordi den er kjedelig. Rett og slett fordi den er som en bok nummer to i forhold til lesesirkelen 1001 bøker. Og fordi den er en klassiker har det vært interessant å finne ut av forfatterens liv og virke, og dermed utgangspunkt for boken :)

   Slett
 12. En svensk blogger arrangerte for en tid tilbake, samlesing av Jane Austen sine bøker - begynte, men kom meg dessverre aldri helt inn i teksten. Med denne nye vinklingen, frister det å prøve pånytt.

  Takk for smakebiten : )

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg til å lese mer Austen, spesielt med tanke på at hun er en av de fremtredende kvinnelige forfattere fra attenhundretallet i likhet med Brontë-søstrene.

   Slett
 13. Ooo..! Pip. :o Jeg får så lyst til å lese bøker når jeg leser disse anmeldelsene dine Melusine.
  Så at du hadde vært på besøk og havnet som useriøs kommentar. Det kontrollpanelet mitt lever sitt eget liv om dagen og har gjort en tid i perioder. Jeg er tilbøyelig til å tro at det er nisser og troll som vandrer der inne og tar seg til rette. Blogginnlegg flytter på seg, admin. funksjoner virker kun når det passer dem og jeg begynner å gå lei. Gruer meg til påsken for da går helt sikkert nettet amok i tillegg.
  Klemmer deg en god søndag kveld. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, så gøy å høre! Men har du forsøkt lydbøker som vi snakket om?
   Ja, det er fortærende greier! Mine mistenkelige påloggingsforsøke har heldigvis opphørt, men jammen godt at ble oppdaget og at jeg fikk beskjed. Jeg aner jo ikke hva det dreide seg om, og kanskje det er det samme for deg? Jeg tenker jo at det er uforståelig at noen har interesse av å infiltrere seg på bloggen min - men du skriver jo litt mer kontroversielle saker og muligens noen ønsker å gjøre skade. Håper det er bedre nå :)

   Slett
 14. Jeg liker virkelig disse "stillbildene" dine fra Jane Eyre! Det er et flott konsept du har funnet frem til :) Ha en kjempefin lese-uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du liker å lese disse innleggene! Jeg nølte lenge før jeg publiserte den første, men nå tenker jeg at det føles naturlig så lenge jeg holder på med en bok over et så langt tidsperspektiv :)

   Slett
 15. Intressant att läsa om den feministiska litteraturkritiken. Jag har en annan bok som är skriven från Rochesters frus synvinkel - Wide Sargasso Sea av Jean Rhys. Har inte läst den än, men det ska väl bli av snart :) Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Og jeg synes det var interessant å høre om Wide Sargasso Sea, som en introduksjon til Jane Eyre og om Berthas ekteskap med Mr Rochester. Denne boken må jeg sannelig få med meg - takk for tipset :)

   Slett
 16. Hei Melusine! Du har vunnet min giveaway- En kald død. Gratulerer! Send meg postasdressen din på mail eller facebokmelding så får du den i posten før påske.:):) God lesing!

  SvarSlett
  Svar
  1. Wow! Dette må være lykkeuken min! Først vinner jeg Jane Austens samlede verker hos Anja, deretter en action-thriller hos Marianne og nå denne. Marianne foreslo at jeg burde tippe lotto...hehe :)

   Gleder meg til boken, melding er sendt på fb!

   Slett
 17. Bra smakebit:)

  SV;Mhm, må si det selv:) Gi en smule amok=) For å si det sånn er jeg glad for at mammut salg er bare 1 gang pr år:) er ferdig med første bok i Fifty Shade of grey serien. Kan forstå litt av oppstyret,men på en annen side hvorfor den kanskje får negativ omtale. Spent på bok nr 2:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :)

   Hehe, ja det er godt mammutsalget kun er en gang i året – men likevel; det er stadig tilbud og salg så muligheten til å anskaffe bøker uten å måtte betale altfor mye er hele tiden til stede!

   Når det gjelder det negative aspektet ved fifty shades kan jeg godt tenke meg å finne ut hva det består i. Ja, det vil si, jeg har fått med meg at det ikke er litteratur som kommer til å få en stor pris utdelt, men jeg har lyst til å lese bøkene for selv å kunne avkrefte det andre sier er bra ved den (om du skjønner, dette ble litt avstumpet).

   Slett
 18. Motsetningene, den gale kvinnen på loftet og den kontrollerte Jane- elsker at du trekker frem det for det har aldri krysset tankene mine. Nå som jeg vet det er det rart at det ikke har streifet meg, det er jo så tydelig, sant? Som svart og hvitt.

  Bølgedaler? Ja. Romanen er spennende å lese nettopp på grunn av at det hele tiden er *noe* som skjer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sant det er spennende! Og - om vi skal se det i dagens lys av feminisme så vil kanskje den gale kvinnen på loftet virke spennende i seg selv. For hva betyr det egentlig, kunne en bok blitt skrevet i dag om det samme uten at det var krim?

   Slett
  2. Ja, et spennende tema! Jeg husker jeg reagerte på hvordan kvinnen ble behandlet med tanke på at hun aldri fikk seg noen lufteturer og innestengt der oppe.. Men på den tiden hadde de ikke medisinene vi har idag. Likevel, likevel!

   Slett
  3. Godt poeng, og ei heller hadde de våre holdninger til psykisk syke: de var gale og that's it. Dessuten var en kvinne mannens eiendom, ergo kunne ha gjøre som han ville.

   Slett
  4. Enda værre: om de var gale var de ONDE. Mye vi bare må 'godta' og legge til side når vi leser romaner fra den tiden. Hjelper lite å bli sint på forfatteren Bronte, hehe.

   Slett
  5. A! Den overså jeg! Onde, ja...og hvordan legge det til side? Hm, må nok bare gjøre som du sier.

   Slett