søndag 2. juni 2013

En smakebit på søndag [en kald død]

I går startet jeg så vidt på boken jeg fikk av Anita da hun feiret sine mange besøkende; En kald død av Frits de Bourg. Jeg er spent på denne boken som kom ut i år og er de Bourgs første. Forfatteren har en vid bredde i sin yrkeserfaring, blant annet har han jobbet som glassblåser, ekspeditør, selger, postbud, dykker, kinomaskinist og selvstendig næringsdrivende. Han har også drevet med fallskjermhopping og har en fast spalte i bladet Dykking. Anita likte boken, og så langt synes jeg også den er bra :)

Frits de BourgTil Dagbladet har han uttalt at han skrev denne kriminalromanen da han fant ut at en slektning hadde en fortid på den gale siden under krigen. Dette ga inspirasjon til boken om spenningene fra den tiden da folk fra begge sider måtte prøve å leve sammen etter krigen.

Handlingen i En kald død er lagt til midten av 1950-tallet. De som hadde valgt feil side under krigen hadde tatt sin straff, og skulle ut i samfunnet igjen. Noe som ikke var helt enkelt; hatet var der fremdeles og ting som hadde foregått under krigen lot seg ikke leger skjule.

Jan Ove Brink hadde vært en av landets mest lovende boksere. Under krigen deltok han i motstandskampen. En iskald vinterdag på femtitallet kunne folk i Drammen se Brink gå utover isen på Drammenselven. Han stoppet ved en råk og kledde av seg til han sto der i sine røde bokseshorts. Så hoppet han i det isende kalde vannet.

Nicolay Wolff driver KrimMagasinet. Han kaller seg journalist, men har bare folkeskolen og en torpedering under krigen som ballast. Søsteren til Brink ber ham om å se nærmere på det omtalte og dramatiske selvmordet. En venn av Brink melder seg etterpå og hevder bestemt at det var drap. Wolff får snart erfare at selvmordet skjuler mørke hemmeligheter som noen er villig til å drepe for å beskytte.


Det KrimMagasinet trengte, var noe oppsiktsvekkende å bryte stillheten med. Noe som ble lagt merke til utover den engere krets som med minste mulige margin holdt meg i live. Noe som kunne flytte KrimMagasinet fremst i bladstativet - i øyehøyde. Og jeg tenkte på Jan Ove Brink, og tenkte at jeg får antagelig ikke noen bedre sjanse enn dette. Så jeg reiste meg og huket bilnøkkelen av spikeren ved kjøkkenskapet, og gikk ut. 
s. 36Smakebit

46 kommentarer:

 1. Spennende! Dette var en krimbok jeg ikke hadde hørt om, så jeg noterte meg den. Det er fint med litt god krim på sengekanten, men jeg må stadig ha påfyll :-)
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå har jeg etter hvert oppdaget at jeg liker å lese krim og denne virker helt grei. Leste litt på sengekanten i går :)

   Slett
 2. Har faktiskt inte hört talas om vare sig boken eller författaren förut, men boken verkar spännande i alla fall! Ha en fin söndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ny forfatter for meg også :)

   Slett
 3. Låter spännande! Tack för smakebiten :)

  SvarSlett
 4. Høres ut som en spennende bok. Kan kanskje minne om boken jeg leser nå, "Den siste pilegrimen" som også er en bok fra 2.verdenskrig i Norge med spioner og infiltratører, spennende greier!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fikk begge bøkene samtidig, men har enda ikke lest Pilgrimen...

   Slett
  2. "Den siste pilegrimen" noterer jeg meg - og ser frem til omtalene deres av boken :)

   Slett
 5. Dette høres veldig spennende ut, så boken er notert! Ønsker deg en fin søndag videre og med juni så kom høstværet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken er bra så langt :)
   Akk, ja, men i dag skinner solen igjen!

   Slett
 6. Låter verkligt spännande, och ett intressant tema!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, foreløbig er jeg fornøyd med historien og boken :)

   Slett
 7. Høres ut som en spennende krimbok. Ny forfattere og ny bok for meg. Alltid spennende med nye tips! Takk for smakebit og ha en herlig søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fint med nye tips - og denne er bra så langt :)

   Slett
 8. Hm ..
  Må sjekkes ut :)
  Ha en glad søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hvis du liker krim er denne verdt å sjekke ut - jeg kommer tilbake med en utførlig omtale når den er ferdiglest :)

   Slett
 9. Det lyder spændende, Melusine - du er god til at finde bøger, som man slet ikke læser om her, og det er dejligt!
  Ønsker dig en fin-fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Madame! Fint at du kan finne inspirasjon til ny boklesing hos meg :)

   Slett
 10. Ahh.. Jeg angrer fremdeles på at jeg ga vekk denne boka (uten å lese den først... :-(

  SvarSlett
  Svar
  1. Ga den vekk! Og uten å lese den...Marianne da!

   Slett
  2. :o) Den kom i en haug med leseeksemplarer fra forlag som jeg ikke hadde bedt om, og et lite uberegnelig øyeblikk der fant jeg ut at den ble en flott julegave. Det ble den jo.. på bekostning av meg selv. *MÅ ikke lese alle bøker i verden - MÅ IKKE lese alle bøker i verden* Et mantra jeg har vanskelig å forholde meg til, hehe...

   Slett
 11. Spännande smakbit. Passar med lite kyla nu när värmen varit så intensiv ett tag. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kanskje boken hadde passet bedre som påskelesing - men like greit nå i varmen :)

   Slett
 12. Låter som en intressant och spännande bok.

  SvarSlett
 13. Enda et godt tips om en ny kriminalroman. Må merke meg denne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken er i alle fall bra så langt :)

   Slett
 14. Fin smakebit og forhåndsomtale Melusine. Godt at du liker boka så langt.:)

  SvarSlett
 15. Jeg har verken hørt om boken eller Frits de Bourg. Men det virker som det er en bok som kan anbefales. Jeg må kanskje finne meg et eksemplar og få lest den. Bra skrevet anbefaling - til tross for at du ikke er ferdig med boken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja, absolutt verdt å sjekke ut - historien er bra så langt (skjønt jeg har ikke kommet særlig lengre).

   Slett
 16. Det verkar vara en väldigt spännande bok :) Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 17. Heisann!

  Hva du kan klare å rekke å lese.... var i fødselsdagsselskap i går og der ble det snakka om bøker. Mange leser på senga, men jeg får knapt lagt hodet på puta før jeg er vekk! Likte rutene om grenser i innlegget litt under her. Flott med litt sjølironi og litt absurde uttrykk ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, jeg har som oftest med meg en bok når jeg legger meg, men det er ikke alltid jeg får lest så mye på sengekanten! Ja, den ruten var bra :)

   Slett
 18. Det er et godt oplæg til en historie, som har almengyldige perspektiver. Det var interessant at læse den lille "smakebiten".

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, historien er troverdig og ikke noe heseblesende action - nå har jeg kommet nesten halvveis :)

   Slett
 19. Kos deg masse med boken! Har selv noen bøker jeg har vunnet i konkurranser stående men ikke lest. En dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det gjør jeg :) Puh, ja det begynner å bli en del bøker vunnet nå, hin dagen vant jeg en på en engelsk blogg. Er usikker på om de faktisk kommer til å sende boken, men det stod ingenting om at konkurransen var innenfor landegrensen. Det gjenstår å se.

   Slett
  2. Spørs ja, jeg vet ikke hvor mye prisen er på porto i utlandet... I Norge er det ille dyrt!

   Slett
  3. Det er sant, jeg får vente i spenning for det er en interessant bok - har ennå ikke fått mail om noe ihvertfall.

   Slett
 20. Så spennende! Kan tenke meg at bøker med et spesielt perspektiv får en til å tenke. Takk for en fin smakebit! : )

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg var litt skeptisk til å lese en historie som omhandlet krigen - men oppdaget at et slikt perspektiv gjorde historien spennende :)

   Slett
 21. Takk for spennende smakebit og kos deg videre med lesingen:)

  SvarSlett