lørdag 22. februar 2014

Kontraster

Denne uken har jeg deltatt på et tredagers vinterkurs på Mjølfell i forbindelse med studiene hvor både naturfag og fysisk fostring var involvert, og det har vært en fantastisk fin tur med sol og herlige skiforhold! Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk fordi det er så mange år siden jeg har gått på ski, men fant fort ut at det var som om jeg ikke hadde gjort annet. Fra jeg var omtrent tre-fire tilbrakte jeg helger og ferier på Kvamskogen hvor min bror og jeg etter hvert hadde sesongkort i skitrekkene så jeg var jo ikke helt ukjent med aktiviteten.

Mjølfjell

Det høres kanskje ferieaktig ut, men vi hadde både teori og oppgaver, det var en slags vandrende undervisning med en times teori om kvelden. På et tidspunkt kom vi inn på kosthold og naturfaglæreren snakket om nyere forskning som blant annet viser at mettet fett slett ikke er farlig slik vi har blitt indoktrinert med. Hun utbrøt at det at barn ikke skal ha helmelk er bare "BULLSHIT!" Jeg måtte jo trekke på smilebåndet og tenkte at det var interessant å høre noen som sa imot det vi er oppvokst med, men så samtidig at de andre var ganske sjokkerte.

Uansett, det fikk meg til å tenke på boken Matrevolusjonen og det er utrolig spennende å få kjøtt på beina, bokstavelig talt! Det jeg mener er at det har vært vanskelig å argumentere for et kosthold som går fullstendig på tvers av myndighetenes anbefalinger slik jeg gjør med mitt lavkarbokosthod, og Eenfeldt gir nettopp dette i boken. For eksempel er smør og melk blitt produkter som er fremstilt i magre varianter. Smør på sin side som margariner - de er ikke nødvendigvis magrere, men er laget av et såkalt sunnere fett. Helsemyndighetene anbefaler magre melkevarianter for å forebygge overvekt og medfølgende helseproblemer, og melk finnes både som hel-, lett-, ekstra lett- og skummet. Nå viser forskning viser at barn som drikker lettere melk ikke har lavere risiko for fedme, og dessuten at helmelk hjelper mot overvekt og beskytter mot sykdommer senere i livet.

Helsedirektoratet sier at melk er en viktig del av småbarns kosthold pga viktige næringsstoffer, men at man bør bruke magre melketyper, helst ekstra lettmelk som er tilsatt vitamin D - til tross for at studier viser at det ikke er noen som helst effekt av vitamin D-tilskudd. Det er mye interessant å lese i Matrevolusjonen, og samtidig vanskelig å vite hva man skal stole på i vrimmelen av kostråd som spriker i alle retninger. Jeg har kommet til et kapittel som heter De vestlige sykdommene, det skal jeg lese mer om i helgen for det er tankevekkende.

6 kommentarer:

 1. Det var meget spændende at læse, Birthe! Her i Danmark har vi også fået tudet ørerne fulde af det, som I er blevet i Norge. Og jeg er helt sikker på, at smør og sødmælk (som det kaldes her) er sundt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du synes det var spennende! Jeg skal komme med en oppdatering igjen senere, for det er mye interessant i denne boken :)

   Slett
 2. Kostholdsspørsmål er vanskelige, siden det er så forskjellige syn ute og går. Og alle hevder å ha studier og forskning på sin side for sine syn..
  det ser unektelig fint ut på fjellet, og det er det vel enighet om at er sunt.;) God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig vanskelig å forholde seg til alle de ulike rådene en får, man må nesten bare finne frem til noe som fungerer for en selv. Som du sier har alle studier og forsking som bekrefter det synet de fremmer. Fjellet var herlig, og absolutt sunt, både for kropp og sjel :)

   Slett
 3. Herlig innlegg! Å gå på ski er det mange år siden jeg har gjort no, sist var jeg vel seksten!!! Jeg savner det! Nå eier jeg ikke ski en gang! Når jeg blir voksnere skal jeg gå til innkjøp av ordentlig ski og ordentlig sykkel. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Heidi! Jeg fant tilbake til min glede ved skigåingen og tenkte at jeg burde gjøre det oftere, men det har ikke blitt til ennå. Jaja, kanskje neste vinter :)

   Slett