søndag 9. februar 2014

En smakebit på søndag [matrevolusjonen]

Jeg startet med lavkarbo april 2010 og har siden holdt dette kostholdet. I begynnelsen var jeg ofte inne hos Lena Beatrice hvor jeg lærte utrolig mye, og da hun holdt foredrag her i Bergen gikk jeg for å høre på henne og kjøpte samtidig boken med mange fine oppskrifter. En side jeg har fortsatt å følge er Kostdoktorn, drevet av Andreas Eenfeldt, lege og spesialist i allmennmedisin. Med denne ønsker han å drive frem en matrevolusjon hvor det handler om hvordan mat og livsstil kan forbedre helsen, og minske behovet for medisiner. Det kan være forvirrende når budskapet om hva man skal spise spriker slik det gjør, hvem skal man stole på?

I 2011 ga han ut boken Matrevolusjonen: naturlig sunn med skikkelig mat og da jeg var på biblioteket hin dagen for å låne Flommens år kikket jeg på helsehyllene mens syttenåringen fant boken hun ville lese, og oppdaget Matrevolusjonen lånte jeg likegodt den med også. Smakebiten er fra så langt jeg har kommet i boken:

Jeg studerte medisin i 1990-årene og tok eksamen i 2000, like redd for fett som mine kolleger. Fett gjorde oss fete, ble det sagt. Mettet fett var definitivt farlig for hjertet. Jeg rådet gladelig mine pasienter og min egen mor til å holde seg unna farlig mat.
Det var bare ett problem. Det var stadig færre som ble slankere eller friskere med årene. De fleste la gradvis på seg og måtte bruke stadig flere medisiner mot blodtrykk, blodsukker, kolesterol, smerter og annet. Folk ble fetere og sykere når de forsøkte å leve sunt. Noe var helt på styr. Jeg bidro ikke til helse. I stedet administrerte jeg forfallet og de vestlige sykdommene fedme, diabetes, hjertesykdom, kreft og demens.
I ettertid var det lett å oppdage hva som var i veien med min legeutdanning. Den fokuserte ikke på helse. Den var opptatt av sykdommer og av de medisinene som helbreder eller - oftere - demper symptomene på sykdom. Mat og helse er noe man blir nødt til å lære om andre steder.
s. 10


En dramatisk og spesiell himmel i går kveld.

Smakebit

44 kommentarer:

 1. Takk for fin smakebit. Jeg har også holdt meg til lavkarbo i mange år, men har det siste året falt helt av, og nå sliter jeg med kilo som hoper seg opp. Må ha et skippertak for å komme igang, og tenker å faste i fasten, ikke hele men kanskje en uke. Deretter er det lavkarbo som gjelder og ketosekosten til Skaldeman. Ble inspirert av innlegget ditt, tusen takk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Når det først sklir ut er det ofte vanskelig å hente seg inn igjen, ja. Jeg har sett du har en del lavkarbo oppskrifter som virker spennende. I neste uke skal jeg tre dager til Mjølfjell med klassen i forbindelse med studiene og da tenkte jeg å lage noen knekkebrød å ha med. Fint at du ble inspirert av innlegget, Tine :)

   Slett
 2. Tack för smakbiten. Önskar dig en fin söndag =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Håper du har en fin søndag også :)

   Slett
 3. Denne boka har jeg også, men den står fortsatt på vent .. Men jeg har lest mye om lavkarbo og mye om kosthold andre stder i årenes løpt, og det er interessant tema.. Min datter sverger til Paleo, og min svigersønn lavkarbo.. og min yngste sønn er vegan, og jeg er eklektisk.;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er lett for, selv har jeg "Frisk med lavkarbo" av Dr. Sofie Hexeberg fremdeles stående, men etter at husbonden leste den og gå inngående referat har jeg ikke hatt behov for å lese den ennå. Interessant at det finnes mange varianter av lavkarboen, da er det greit å være eklektisk :)

   Slett
  2. Ja, den boka med Hexeberg har jeg også, og lest mestepraten faktisk. Ganske interessant fra en leges ståsted.

   Slett
  3. Nå som jeg har lest temmelig mye i boken og diskutert med husbonden om alt det sammenfallende fra Hexeberg blir jeg mer og mer overbevist om at kostrådene vi får fra helsemyndighetene er feil. Det er som du sier; interessant!

   Slett
 4. Jeg var også på foredraget til Lena Beatrice, jeg holdt lenge på med lavkarbo men har slitt med å komme i gang igjen. Har lagt på meg mange kilo fordi jeg ikke beveger meg så mye, skulle absolutt ha kommet i gang igjen med dette kostholdet, særlig med tanke på min egen helse. Smertene mine forsvant ikke med lavkarbo men jeg opplevde å få litt mer energi av det. Har mange bøker om lavkarbo så det er vel bare å komme i gang igjen. Tusen takk for inspirerende innlegg. Ha en fin morsdag og en fin søndag,Birthe:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var fint å høre henne fortelle sin historie etter å ha lest lenge på bloggen hennes! Det er ikke enkelt å komme i gang igjen etter en pause - en kollega av meg har fibromyalgi og med lavkarbo ble hun kvitt mye av smertene, men så sklei det ut i sommer og da merket hun forverring. Jeg er glad innlegget var inspirerende, Beathe :)

   Slett
 5. Kostdoktorn är något av en husgud hemma hos mig. Mår mycket bättre av att äta som han förespråkar. Ha en trevlig söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan jeg godt skjønne, jeg er stadig inne på bloggen hans! Jeg opplever også at jeg har det mye bedre med dette kostholdet :)

   Slett
 6. Vi har også holt oss til lavkarbo de siste årene. Mannen min jobber med mat og kan mye om lavkarbo etterhvert, så det er han som lager maten. Jeg har en del mat allergier og mat intoleranser og har det mye bedre når vi kutter ut stivelse og hvitt mel. Så da er det også mye lettere å spise på denne måten :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. At du har det bedre uten stivelse og hvitt mel synes jeg er spennende, Astrid Terese! Jeg har en kollega som startet med lavkarbo med godt resultat, hun har fibromyalgi og ble kvitt mye av smertene. Andre jeg kjenner har startet og gitt opp, uten å ha interesse av å sette seg inn i hva det dreier seg om. Godt at du har en som sørger for maten :)

   Slett
 7. Tycker den här boken är så bra, intressanta fakta och förklaringar till bakgrunden och inte bara recept. Leva efter konceptet däremot... går inte alls för tillfället.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg ser frem til å lese mer i boken - og selv om der kan være vanskelig å leve etter så tror jeg det går hvis man vil :)

   Slett
 8. Jag tror alla de där lågkaloriprodukter är rent farliga, i stället för naturliga ämnen så tillsätter de massor av kemikalier. Det kan aldrig vara nyttigt. Tack för smakebiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er helt enig med deg, Monika! Mye bedre med naturlig fett :)

   Slett
 9. Det er noget ,som også har optaget mig utroligt meget! Jeg er sikker på, der er noget helt med de traditionelle kostråd, og at det sunde fedt har stor betydning for vores helse. Lægerne ved alt for lidt om vores kost - og er desværre i lommen på medicinalindustrien.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror det er noe feil med de rådene vi har fått - i alle fall viser det seg at det ikke står så godt til med helsen vår.

   Slett
 10. Jag blev helt frälst när jag läste den här boken, det gick dock över sen.. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Synd da at det gikk over - men kanskje frelse ikke er tingen :)

   Slett
 11. Jeg har aldri drevet med lavkarbo, men jeg tror absolutt det er noe i det. Når det gjelder vekt er den eneste løsningen for meg å trene jevnt. Men det kan være et slit- særlig nå i den mørkeste tiden. Takk for smakebiten og ha en fortsatt fin uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Når det gjelder lavkarbo kan jeg bare si at for meg har det fungert utmerket og jeg tror det gjør godt for min helse :)
   Trening er som du sier også viktig, men uten et bra kosthold kan en like gjerne la være :)

   Slett
 12. Vilken fin bild på himlen! Det där med vad vi stoppar i oss och vad det leder till i form av hälsa eller ohälsa är verkligen mycket intressant. Tack för smakebiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja, det er virkelig interessant :)

   Slett
 13. Tack för din smakbit. Ha en skön kväll.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, ha en fin kveld du også :)

   Slett
 14. Takk for interessant smakebit! Det er ingen tvil om at kosthold er viktig, og at det er undervurdert som medisin! Jeg har selv spist meg frisk, fra fullstendig sengeliggende til maur i rumpa ;-P
  Når det er sagt, så er også bøker undervurdert som terapi! Vet ikke hvor jeg hadde vært i dag om ikke jeg hadde lest bøker?!!
  Og for en nydelig himmel! DET er også terapi!
  God søndag til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at du fant smakebiten interessant! Og det er utrolig spennende at du selv har erfart hva maten kan gjøre - fantastisk! Jeg forsøker stadig å snakke om dette til andre som har ulike helseproblemer, men blir møtt med stor skepsis. De fleste sverger til legemiddelindustrien. Ja, bøker og himler er fin terapi :)

   Slett
 15. Fint himmelbildet! Likte innlegget ditt. Har tenkt lenge nå at jeg burde endre kostholdet mitt, for jeg legger bare på meg og det er jo ikke bra for helsen min merker jeg. Men jeg vet ikke helt hvor jeg skal starte, så er jeg litt skeptisk til å leve på lavkarbo hele livet, må nok finne noe som passer meg:) Men det er kanskje en fin plass å starte:) Kos deg med bøkene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Isabella! Ja, det gjelder å finne noe som passer, men kanskje om du leser denne boken får du et nytt syn på lavkarbo? Det er verdt et forsøk i alle fall, for Eenfeldt viser (i detalj) hvordan man kan få en varig vektnedgang og bedre helse :)

   Slett
 16. Jag kan bra tro att läkarutbildningen fokuserar på sjukdom och inte på att vara frisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er dessverre fremdeles fast i hengemyren "kalori-og fett-redusert kosthold"!

   Slett
 17. Heisann! For en vakker himmel! Får se å finne fram boka mi nå og lese den ut...i løpet av ferien.
  Ha fine dager framover ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant, jeg løp fra det ene rommet til det andre for å forevige det!
   Kos deg med boken, og ferien :)

   Slett
 18. Kjempefint og spesielt bilde av himmelen:) Nice catch:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant! Jeg grep mobilen og fikk heldigvis tatt et bilde :)

   Slett