søndag 4. juni 2017

Av måneskinn gror det ingenting ~ Torborg Nedreaas

Lenge har jeg hatt lyst til å lese Torborg Nedreaas og vel ferdig med The Heart Goes Last grep jeg etter Av måneskinn gror det ingenting som har stått i bokhyllen siden 2014. Romanen kom ut i 1947 og er Nedreaas' første, etter to publiserte novellesamlinger. Det var Hedda som tipset meg med sine positive omtaler om forfatterverket, og hennes anmeldelse av denne boken gjorde at jeg bestemte meg for å starte med den.

Det er sterk lesing om tabubelagte tema, som kvinners seksuelle begjær og abort. På forhånd hadde jeg innhentet noen opplysninger om romanen og leste den utifra det, blant annet at den kan feiltolkes til fordel for fri abort. Bokens budskap er derimot at kvinner må ha rett og mulighet til å få de barna de ønsker selv. Litteraturforsker Irene Iversen sier at Av måneskinn gror det ingenting "retter en sterk anklage mot samfunnets behandling av kvinner, fordømmelsen mot dem som fikk barn uten å være gift og de illegale abortene som fulgte av det."

En mann møter en kvinne som blir med ham hjem. Hun spør om han vil ha sjelen eller kroppen hennes, og ettersom han ikke kan få begge deler velger han sjelen. Og hun begynner å fortelle. Hun har mye som skal ut, mye som hun har gått og båret på så lenge. Nå skal han lytte. Og det gjør han. Historien er det han som forteller slik hun forteller til ham. Ved at historien likevel formidles som førstepersonfortelling blir jeg trukket inn i hennes verden og ser det hun forteller fra hennes ståsted. Det handler om svik, løgn og hykleri. Hun forteller at hun aldri passet inn på det lille stedet hvor hun vokste opp, og da hun forelsket seg i læreren var det en kjærlighet som ikke kunne vises offentlig. De møttes i smug, og som oftest på hans premisser. Han var nemlig forlovet, og giftet seg ett år etter de møttes første gang. Første gang...hun var sytten og etterpå sa han at de skulle gå tilbake hver for seg slik at ingen så dem. Det var så vondt, et slag, en uforberedt smerte. Og så hører hun ingenting fra ham hele våren.

Har du opplevd våren noen gang - fra den gale siden, spurte hun sakte. Jeg mener - har du noensinne kjent, hvor ond våren kan være, mot den som har det vondt?
s. 29

Til slutt passet hun ham opp, etter at han har vært hos forloveden. Den natten begynte de å ødelegge hverandre. I den lille bygden rådet janteloven, og kirken hadde sin del av skylden. Prestene er blant dem som holder liv i løgnen, "at driftene er skapt av Satan og at utukten plutselig blir til kjærlighet, når folk blir gifte." Hun fant trøst i orgelmusikken, og ville også være glad slik som de andre unge. Det kom ikke så mye godt ut av det, bortsett fra at hun oppdaget alkoholen. Det ble gleden hennes. For en stund. For hun har alltid elsket alt som var skjønnhet. Ikke bare til å se på, men gleden! Gleden i skjønnheten...

Etterhvert som hun forteller får vi ta del i hennes kjærlighet for Johannes, og deres stjålne møter. Møter som hun lever for, og hun blir mer og mer alene og ensom. Foruten den ulykkelige kjærlighetshistorien handler boken også om samfunnskritikk. Om sosial ulikhet og nød. For eksempel faren som ble syk på grunn av sitt arbeid som gruvearbeider og moren som slet seg ut hjemme, og det at de aldri hadde nok penger. I veggene hang angsten som en tykk tåke, angsten for morgendagen. Det gjorde dem bitre og hatefulle.

Det er sårt å lese. Sårt og vondt. Beskrivelsene av selvpåførte aborter og hvordan hennes sjel gradvis blir mer og mer ødelagt. Hennes eneste venn sier det til henne; Av måneskinn gror det ingenting. "Menneskene er så svake for måneskinn. Det blender dem ikke. Det brenner dem ikke." Det er en nydelig tittel til fortellingen. Nettopp på grunn av alt som må skjules, døyves og holdes hemmelig. Alt som for all del ikke må komme frem i lyset. Kjærlighet, seksuelt begjær, politisk overbevisning, det å være en outsider. Å drømme om å være fri for alt som er vondt. Frihet for smerte og angst - det er det som er lykke. Jeg håper virkelig at Torborg Nedreaas ikke går i glemmeboken. Hennes novellistiske stil er en fryd å lese! Det er ingen tilfeldighet at hun bidro til å utarbeide en moderne norsk novelle, og samfunnskritikken var absolutt betimelig.  

I går så jeg også første del av Fjernsynsteatrets filmatisering i tre deler fra 1987 på NRK nett-tv (anbefales!), og neste lesning blir Herdis-trilogien.

Av måneskinn gror det ingenting av Torborg Nedreaas
Aschehoug & Co. (W. Nygaard), 2008
Utgitt første gang: 1947
Norsk, bokmål
208 sider
Pocket, kjøpt

16 kommentarer:

 1. Takk for supert lesetips Birthe! Jeg gikk akkurat rundt meg selv her i et forsøk på å velge en ny bok fra hyllen. Denne boken har jeg lånt av en venninne for en tid tilbake, men den har blitt stående, nå kom den opp på bordet i en fart :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Så flott at du hentet frem boken, Tine! Jeg ser frem til å høre hva du synes om den :)

   Slett
 2. Nydelig omtale av en bok det re altfor mange år siden sist jeg leste! Jeg håper at din omtale får flere til å ønske å lese den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Kanskje du releser den? Ja, jeg håper omtalen kan bidra til at flere får øynene opp for den :)

   Slett
 3. Denne husker jeg også at jeg leste for mange år siden, og at den gjorde inntrykk. Har boka fortsatt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en bok som gjorde sterkt inntrykk, jeg kommer ikke til å glemme den med det første :)

   Slett
 4. Torborg Nedreaas er en forfatter som har stått på leselisten (og bokhyllen) min i åresvis, mye fordi mormor ofte snakket varmt om bøkene hennes. Takk for fint innlegg om denne boken som høres sterk og god ut. Du har i hvert fall gjort ditt for at dette skal bli året der jeg leser noe av henne;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig fint at innlegget mitt bidrar til at du leser Nedreaas etter å ha hatt bøkene stående så lenge. Takk for fine ord, jeg ser frem til å høre hva du synes om boken :)

   Slett
 5. Er så enig med deg i at Torborg Nedreaas sine bøker er sterke og aktuelle. Jeg så TV-serien også, og kan bare anbefale. En forfatter jeg ikke vil eller kan glemme.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er virkelig sterke inntrykk! Jeg har så siste del av serien i går, og den var absolutt tro mot boken :)

   Slett
 6. Fint å lese dette om en bok jeg leste for veldig lenge siden. Jeg har sett tv-serien også, med Anne Krigsvoll i hovedrolle, så vidt jeg husker. Gjorde inntrykk.
  Du kan glede deg til bøkene om Herdis.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du likte innlegget! Ja, Anne Krigsvoll - jeg har nettopp sett serien, og den gjorde inntrykk den også :)

   Slett
 7. Så fint innlegg! Du skriver så bra!
  Jeg har lyst til å lese Torborg Nedreaas, men har ikke funnet tid til henne. Jeg tror jeg er nødt for å vende meg litt mot det eldre norske for å få med meg bøker jeg har gått glipp av.
  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Astrid Terese!
   Jeg håper du finner tid til Nedreaas, det er vel anvendt tid :))

   Slett
 8. hvem ble hun gravid med da hun tok abort?

  SvarSlett