lørdag 4. november 2017

Hvorfor blir vi aldri ferdig med Brontë-søstrene?

Denne høsten har jeg begynt å lese The Tenant of Wildfell Hall av Anne Brontë. Anne var fire år yngre enn sin søster Charlotte, hun som er mest kjent for romanen Jane Eyre - en roman som slett ikke kun er en kjærlighetshistorie. Denne leste jeg for noen år siden og ble veldig fascinert! Se gjerne anmeldelsen og mine innlegg om boken HER.

De tre søstrene Brontë; Anne (1820-1849), Emily (1818-1848) og Charlotte (1816-1855), ble oppdratt til å bli guvernanter, den eneste respektable måte for velutdannede kvinner å skaffe seg en inntekt på. Langt unna storbyene og det litterære samfunn i Haworth i West Yorkshire hadde familien Brontë sitt hjem, og i  løpet av sine korte liv skrev de en rekke mesterverker. Imidlertid ble ikke Anne like kjent som sine søstre, men hennes to romaner har likevel blitt klassikere i engelsk litteratur. Som datter av en fattig irsk prest i den engelske kirke, bodde hun det meste av livet med sin familie i Yorkshire. Hun gikk noen år på kostskole, og arbeidet som guvernante mellom 1839 og 1845, før hun fulgte hun sine litterære ambisjoner. Hun skrev et bind poesi sammen med sine søstre, Poems by Currer, Ellis, and Acton Bell, i 1846, og to romaner; Agnes Grey, utgitt i 1847 og basert på hennes erfaringer som guvernante, og The Tenant of Wildfell Hall, som utkom i 1848, og er betraktet som en av de første gjennomført feministiske romaner i ettertiden (Som skikken var på den tiden for kvinnelige forfattere, utga de sine bøker under mannlige pseudonymer).
Anne, tegnet av Charlotte 

Anne døde 29 år gammel døde av tuberkulose, og det kan sies at Charlotte var delvis ansvarlig for at søsterens forfatterskap ble glemt. Etter at Anne døde var ikke Charlotte interessert i å utgi The Tenant of Wildfell Hall på nytt da hun mente at "temavalget harmonerte for lite med den milde, tilbakeholdne, uerfarne forfatterens personlighet, smak og holdninger." En artikkel konkluderer med at Anne var en radikal feminist, og nå ser jeg frem til å lese om denne milde, stille lillesøsteren som var langt mer dristig og interessant som forfatter enn litteraturhistorien har villet det til.

På side 14 skriver Gilbert Markham til sin venn om de nye naboene. Mrs Helen Graham er tydeligvis en ytterst interessant person som, helt uhørt, kan komme dit uten mann og uten å delta i de sosiale konvensjonene. Slik er hans beskrivelse etter å ha sett henne i kirken:

And there I beheld a tall, ladylike figure, clad in black. Her face was towards me, and there was something in it, which, once seen, invited me to look again. Her hair was raven black, and disposed in long glossy ringlets, a style of coiffure, rather unusual in those days, but always graceful and becoming; her complexion was clear and pale; her eyes I could not see, for being bent upon her prayer-book they were concealed by their drooping lids and long black lashes, but forehead was lofty and intellectual, the nose, a perfect aquiline, and the features in general, unexceptionable - only there was a slight hollowness about the cheeks and eyes and the lips, though finely formed, were a little too thin, a little too firmly compressed, and had something about them that betokened, I thought, no very soft or amiable temper; and I said in my heart - "I would rather admire you from this distanse, fair lady, than be the partner of your home."
s. 13, i min utgave
Hvorfor blir vi ikke ferdig med Brontë-søstrene? De lidenskapelige og dramatiske fortellingene om Jane og Rochester, Catherine og Heathcliff er en del av svaret, og Wuthering Heights av Emily Brontë er visstnok det mest analyserte verket i engelsk litteraturforskning. Nå går jeg igang med å lese den yngste av de tre søstrene, som i ettertid er blitt avskrevet som den uten talent. "Men er det bare mangel på begavelse som gjør at hun er glemt, eller er forklaringen mer sammensatt?"

24 kommentarer:

 1. Eg las The Tenant of Wildfell Hall for mange år sidan, og syns den er meget god på lik linje med Jane Eyre. Den er mørkere og annleis samansatt, men like fullt ein god roman. Eg anbefaler også Agnes Grey av Anne Brontë :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for innspill og tips til utvidet lesestoff, nå ser jeg enda mer frem til å fortsette med denne boken :)

   Slett
 2. Jeg har The Tenant of Wildfell Hall liggende på norsk, leste den i fjor eller i forfjor, nå fikk jeg lyst til å lese den igjen. Jeg har Jane Eyre tilgode fremdeles, den skulle vært lest for lenge siden. Kanskje jeg burde hatt meg et lite klassisker prosjekt snart..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jane Eyre vil jeg absolutt anbefale, Beathe! Den fenget meg skikkelig da jeg leste den :)
   Ja, det er spennende å lese klassikere - og jeg ser at jeg leste flere da 1001-lesesirkelen pågikk.

   Slett
 3. Tror sannelig jeg må få fingeren ut og lese disse bøkene, kanskje Agnes Grey skal være min første?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det vil jeg anbefale :)
   Har du den boken i hyllen kanskje?

   Slett
 4. Brontë hör inte till mina favoriter, det är för romantiskt för mig, men jag har funderingar på att ta mig an Wuthering Heights trots det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, men det er så mye mer enn romantikk! Svært mye mer, faktisk :)

   Slett
 5. Jag har bara läst Wuthering heights och det blev en favorit hos mig. Har däremot inte läst något av de andra systrarna än. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den boken er virkelig bra! Jeg har lest den på norsk, og har nå anskaffet den på engelsk og ser frem til å lese den :)

   Slett
 6. jag läste Främlingen på Wildfell Hall för flera år sedan. Virginia Woolf, Jane Austen och systrarna Brontë kommer alltid att följa mig tror jag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er virkelig interessante kvinner som alltid vil være med meg også :)

   Slett
 7. Har nog läst allt jag har ork med av Brontë :) Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 8. Läste en del av Austen med flera när jag pluggade litteratur och blev nog lite mättad ;)Tack för smakbit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror aldri jeg kunne blitt mett av Austen, men om du har lest bøkene intensivt kan jeg forstå det :)

   Slett
 9. Tack för smakbit mm. Tänk, jag är så obildad att jag inte hade koll på "den tredje systern" Anne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Fint at du fikk med deg noe nytt :)

   Slett
 10. Tyckte mycket om Jane Eyre, dock inte blivit något mer av Bronte, systrarna som jag faktiskt inte vet så värst mycket om. Så tack för smakbiten.

  SvarSlett
 11. härligt med böcker som man inte blir färdig med!

  SvarSlett
 12. Det var et veldig interessant innlegg. Nå lærte jeg mye jeg ikke visste fra før :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du fant det interessant, takk for det :)

   Slett