søndag 3. juni 2012

En smakebit på søndag #22 [morton]

For ikke så lenge siden kjøpte jeg En svunnen tid av Kate Morton og begynte å lese på den uten at jeg har kommet særlig langt, og nå må jeg la den ligge til fordel for Buddenbrooks som jeg skal forsøke å komme gjennom til den 24. juni. Det blir 26 siden hver dag, så i teorien skal det være en kurant sak. Hvis ikke det var for alt det andre som skal gjøres i en hektisk hverdag.

En svunnen tid har grepet meg etter de sidene jeg har lest, den minner faktisk litt om Den trettende fortellingen og handler om Edie som overraskes av morens voldsomme reaksjon på et brev som kommer i posten. Brevet ble postet for femti år siden, men kom bort og ble sendt da det ble funnet. Beveget av morens reaksjon begynner Edie å nøste trådene bakover i tid og trådene samler seg i slottet Milderhurst og hos de tre gamle søstrene som bor der. Edie forstår at moren har en fortid som hun har holdt skjult, en fortid hvor hun ble evakuert fra London under andre verdenskrig og bodde atten måneder i slottet hos søstrene Blythe. Søstrenes far skrev boken Den sanne fortellingen om Muddermannen, en bok som har vært viktig i Edies egen barndom og hun skal komme til å forstå at det ikke er tilfeldig. Edie reiser til slottet Milderhurst og møter de tre søstrene som fremdeles bor der. Hun begynner å lete etter historien som skjuler seg i slottets vegger; hemmeligheter ingen snakker om lengre.

"Personene på slottet var blitt levende for meg den ettermiddagen. De var kommet under huden min mens jeg leste, og nå følte jeg at jeg hadde kjent dem bestandig. At selv om jeg hadde snublet over landsbyen Milderhurst ved en tilfeldighet, var det riktig at jeg var der. Jeg hadde den samme følelsen da jeg leste Stormfulle høyder og Jane Eyre og Bleak Huse. Det var som om jeg kjente historien allerede, og at den bekreftet noe jeg alltid hadde hatt en fornemmelse av: at den hadde ligget foran meg hele tiden og ventet på at jeg skulle finne den.
s. 56

Smakebit

36 kommentarer:

 1. Kanskje jeg skulle forlate krigshistorien for en stund og lese Kate Morton.
  Er det hun som skrev om en eller annen hage?
  Ha en fin søndag
  Mormorklem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det stemmer; Den glemte hagen, en bok jeg har veldig lyst til å lese :)
   God søndag til deg!

   Slett
 2. Kate Morton har jag hört mycket om. Kanske är det dags att läsa något av henne snart.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker i alle fall det jeg har lest hittil, så jeg kan trygt anbefale "En svunnen tid" :)

   Slett
 3. Din smagsprøve på 'En svunnen tid' giver lyst til at læse mere! Dejligt med anbefalinger til bøger, der er værd at læse! Tak og god søndag til dig :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at smakebiten ga deg lyst til å lese boken :)
   God søndag til deg også, Madame!

   Slett
 4. Fin bok - men har du lest "Den glemte hagen"? Den er faktisk enda bedre, men "En svunnen tid" er veldig bra også :-)

  Ha en fin søndag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. "Den glemte hagen" har jeg ikke lest ennå, men har den på listen over bøker å lese og gleder meg til å starte på den :)

   Slett
 5. Jeg skal kjøpe "En svunnen tid" og håper den er like god som den glemte hagen. Tilbake til Riverton, var også god, men litt kjedelig innimellom. Ha en fin blåse søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har fått inntrykk av at mange mener "Den glemte hagen" er bedre, men det er jo subjektivt. "En svunnen tid" er i alle fall bra skrevet og foreløbig synes jeg den er veldig god :)

   Slett
 6. Fin smakebit:-) jeg har lenge hatt bøkene hennes i bokhyllen,jeg tror det er på tide å starte på bøkene etterhvert. kanskje i løpet av Juni?
  Ha en fin Søndag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Kanskje i løpet sommerferien? Jeg skal definitivt ha denne med meg når jeg reiser sørover, den må jo ligge på vent en stund så jeg tror nok ikke jeg blir ferdig før ferien :)

   Slett
 7. Nydelig smakebit! Jeg har ikke lest denne boken enda, men kanskje en dag? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Anette!
   Ja, du får sette den på listen over bøker å lese. Min liste begynner å bli svært lang etterhver...

   :)

   Slett
 8. Jeg kan godt forstå at du blev fanget/optaget af denne historie, En Svunden Tid. Det er da også et spændende emne, og dette at et gammelt brev kan vække følelser er noget, som optager os alle sammen. Det er et stærkt fortællemæssigt virkemiddel, og også et interessant fænomen netop for en romanforfatter: Tekster styrer livet - og ikke altid på indlysende måder! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var nesten som om jeg var tilstede selv så hun skriver veldig godt og de å nøste opp gamle hemmeligheter er absolutt spennende. Takk for innspill :)

   Slett
 9. Gleder meg sånn til å lese denne:) Elsket den "Den glemte hagen":) Takk for smakebiten og ha en strålende søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. "Den glamte hagen" har jeg på listen over bøker å lese, kanskje jeg tar den med på sommerferie. Da har jeg godt tid til lesing på stranden :)

   Slett
 10. En fin smakebit. Jeg likte veldig godt denne boken og historien om Edies mor. Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!
   Historien virker veldig bra så langt, blir spennende når hemmeligheten blir nøstet opp etterhvert :)

   Slett
 11. Knallfin smakebit. Eg synes Kate Mortons bøker er kjempeherlige og søte, samstundes som dei er triste og fulle av løyndom. =) Eg las denne boka i mars eller april trur eg, og ho var knallgod, sjølv om dei to forrige kanskje var bitte litt betre. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det!
   Dette er første boken jeg leser av Morton, men er foreløbig godt fornøyd og om de to andre er bedre har jeg virkelig noe å se frem til etter denne :)

   Slett
 12. Herlig smakebit! Jeg har lest de andre av Kate Morton, og gleder meg veldig til å sette i gang med denne. Den trettende fortellingen er også kjempebra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Jeg har forstått at jeg har noe å se frem til med tanke på hennes andre bøker (som jeg ikke har lest ennå), jeg liker slike fortellinger med gamle hemmeligheter som blir avdekket akkurat som i "Den trettende fortellingen" :)

   Slett
 13. hmmm kanskje eg burde plukke med meg denne boken neste gang eg er på norli likevel :)
  flott smakebit !

  SvarSlett
  Svar
  1. Det anbefaler jeg at du gjør :)

   Slett
 14. Ser ut til at du blir "forfulgt" av "Den glemte hagen" i dag, siden det er flere som allerede har nevnt den i kommentarfeltet og jeg har en smakebit fra den ;)

  Jeg har faktisk "En svunnen tid" (eller "The Distant Hours") liggende her og den kommer jeg nok til å lese straks jeg er ferdig med "The Forgotten Garden" :) Høres ut som om jeg har mye spenning i vente!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja det er fint å høre om gode bøker og jeg ser frem til å lese "Den glemte hagen", tror jeg tar den med meg sørover når jeg reiser på sommerferie. Du har absolutt noe å glede deg til! Nå skal jeg skynde meg å lese smakebiten din :)

   Slett
 15. Har lest "En svunnen tid" og likte den kjempegodt! Begynte å lese "Den glemte hagen" men måtte ta en pause da jeg syntes den ble vel lik førstnevnte i oppbygning. Men jeg skal lese "Den glemte hagen" senere når den første boka har kommet mer på avstand. Kos deg med Buddenbrooks - ikke akkurat sommerlektyre, men interessant på sin måte : )

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! Hvis de er like som du sier er det nok en god idé å vente med den andre boken, det passer greit for meg akkurat nå siden jeg har en del bøker liggende på vent før jeg kan begynne på "Den glemte hagen" :)

   "Buddenbrooks" er ikke en slik en kan sløve med på stranden akkurat så den satser jeg på å være ferdig med før ferien...

   Slett
 16. Jeg har ikke lest noe av Kate Morton, men jeg skjønner at hun er veldig populær. Takk for smakebiten! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun har blitt veldig populær og jeg begynner å skjønne hvorfor - det er veldig bra skrevet :)

   Slett
 17. Eg har kun lest "Tilbake til Riverton" av denne forfatteren, og den likte eg kjempegodt. Så både denne + "Den glemte hagen" skal eg lese. Tusen takk for smakebit :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har hørt at "Tilbake til Riverton" også er en god bok, så du kan glede deg til denne jeg leser nå :)

   Slett
 18. Takk for smakebit:) ble nysjerrig på boken:)

  SV;Ja,den er nok rå og voldelig. Spent å lese hva som skjer videre:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken er bra så langt, og det er spennende etterhvert som historien og hemmelighetene blir avdekket :)

   Ser frem til omtalen din av den boken!

   Slett