fredag 7. juni 2013

Virginia Woolf og filmen The Hours

Virginia Woolf, ca 20 år.
(Fra Wikipedia).
Nå som jeg holder på med Til Fyret av Virginia Woolf (1882 - 1941) fikk jeg lyst til å finne ut mer om henne, spesielt etter at jeg leste at hun druknet seg ved å fylle lommene med stein og gå ut i en stri elv. Dette minte meg på at jeg så The Hours (2003) en gang. Filmen skildrer Virginia Woolf som blir psykisk syk, hennes arbeid med romanen Mrs Dalloway og når hun tar selvmord, 59 år gammel. Jeg husker filmen godt fordi den gjorde et sterkt inntrykk med eksistensielle spørsmål som meningen med livet, men den gang visste jeg lite om Woolf. Filmen ble godt mottatt og fikk mange Oscar-nomineringer, og det var visst ingen filmanmeldere som hadde kritiske innvendinger, som at Woolf er fullstendig avpolitisert og redusert.

En artikkel i Dag og Tid (fra dagen etter filmlanseringen) hevder at filmen forsterker det mystiske ved Woolf, i følge førsteamanuensis i litteraturvitenskap, Britt Andersen, som er blant de fremste Woolf-kjennere i Norge. Selv om hun likte filmen synes hun den fokuserer for mye på hodepine og selvmord slik at Virginia Woolf som person ikke kommer frem. At hun var en intellektuell kvinne som var med i Bloomburygruppen sammen med de fremste intellektuelle i sin tid. At hun var feminist og en som kjempet mot krig, imperialisme og undertrykking. At hun var radikal. Virginia Woolf var mer enn hodepine og selvmord - hun var modernismens førstedame og regnes sammen med Joyce, Proust, Faulkner og Kafka som den store fornyeren i litteraturen.

Sett i lys av filmen jeg så for så lenge siden og det jeg nå har lest om Virginia Woolf synes jeg dette var svært interessant. Jeg ser ikke bort fra at det kommer mer her på bloggen om denne modernismens sentrale forfatter, for Til fyret er en fantastisk bok! Det er virkelig noe jeg kan like å lese og som kastet meg tilbake til tiden jeg leste Undset. Og Undset vil alltid ha en spesiell plass i mitt bokhjerte.


8 kommentarer:

 1. Eg er sånn sirkus halvveis i "To the Lighthouse", og eg elsker språket. Eg leser den på engelsk, og vil eigentleg ikkje at det skal ta slutt.

  Eg er ganske sikker på at det blir meir Virginia Woolf frå min kant og:-)

  Fine fredag til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne boken glir rett inn på favoritt-listen! Først tenkte jeg at det var bra boken er tynn, men nå kunne jeg ønske den var mye tykkere. God helg videre :)

   Slett
 2. Liker liker liker. Ser frem til flere skriverier om Woolf. Jeg liker navnet hennes og synes i det hele tatt at mennesker som tar selvmord er interessante.

  Dette gjør meg vel morbid. Og det er greit for meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her kommer det mer for det var mye interessant å lese om henne. Morbid eller ikke, det kan være interessant å finne ut årsaker til hvorfor mennesker velger å ende sitt eget liv.

   Slett
 3. Super tekst! Jeg har ikke fått lest så mye som jeg burde av Woolf, men det jeg har lest har virkelig gjort inntrykk. Hun er en av de få som står på "må lese hele forfatterskapet til"-listen min:)

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Karen! Helt enig i at Woolf må stå på den listen.

   God helg videre til deg :)

   Slett
 4. Jeg ligger litt etter med lesesirkelen men satser på å komme igang med "To the lighthouse" i løpet av uka. Jeg gleder meg veldig til å bli nærmere kjent med denne forfatteren! Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kommer nok til å få lest den ferdig, den er ikke lang - men lang likevel :)

   Slett