onsdag 5. juni 2013

En kald død ~ Frits de Bourg

Det verste med krig er at den gjør oss lik det folk vi bekjemper.
- T. H. Huxley (1825-95), engelsk biolog og marinelege

Mange mener han hadde et godt poeng, og selv om boken ikke er en krigskildring tar den opp det at mange veteraner utvikler psykiske senskader. Sitatet står for seg selv etter tittelbladet og før første kapittel.

Handlingen er lagt til Drammen på midten av 1950-tallet. Nicolay Wollf driver KrimMagasinet, et magasin han har brukt alle sparepengene og all sin tid på å få i gang. Det går så vidt rundt og da søsteren til en profilert bokser tar kontakt ser han en utvei til en artikkel som vil sette magasinet hans på de fremste hyller og løfte det opp fra kiosklitteraturens sosiale rangstige.

Bokseren, Jan Ove Brink, begikk selvmord ved en dag å gå utover isen på Drammenselven og kun i sin røde boksershorts hoppet han i det isende kalde vannet. Søsteren tror derimot at noen drepte ham, at han ble drevet til å ta sitt eget liv.

Brink hadde vært motstandsmann og Wollf finner fort ut at veteranmiljøet ikke ønsker at han skal rippe opp i gamle saker. Ingen vil si noe og når han begynner å stille spørsmål om selvmordet blir han møtt med trusler. Noen er svært oppsatt på at han ikke skal få opplysninger og går ikke av veien for hverken vold, brann eller drap. Når det gjelder motstandskampen har den "sin pris, og noen har fått betale overpris, som Jan Ove Brink" (s. 109). Det avdekkes flere vanskeligheter rundt det å være krigshelt i fredstid, problemene ved å skulle leve i samfunnet med en historie og ikke minst lojaliteten blant de som kjempet og opplevde krigen sammen.

Boken er delt i korte kapitler, og Wollf, med "en viss moralsk fleksibilitet" er en karakteristisk privatetterforsker-type. Selv om løsningen virker opplagt litt ut i boken, kommer det helt til slutt en overraskende vending, og den kalde døden kan fort gjelde også for Wollf.

Anita, som jeg fikk boken av, synes starten var treg og det kan jeg være enig i, men egentlig er det bokens styrke. Ikke at den er treg, men snarere det at full action ikke er anslaget. Sånn sett er historien troverdig og etter hvert som ting utvikler seg som en rullende snøball blir det mer og mer spennende. Absolutt en bra debut, og jeg noterer meg forfatteren for lesing av fremtidige utgivelser.


En kald død av Frits de Bourg
Vigmostad & Bjørke, 2013
Norsk, bokmål
317 sider
Innbundet, gave

12 kommentarer:

 1. God omtale, du blir bare bedre og bedre på de. Leser en slags krim nå jeg også.. Står 'Norrøn spenningsroman' så jeg vet ikke helt hva JEG skal karakterisere det som enda. Håper på spenning for det er det superlenge siden jeg har lest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for den fine kommentaren, Heidi, det er slikt som gjør det ekstra gøy å skrive om bøkene!

   Er det Jotnens hjemkomst du mener?

   Slett
  2. Ah, ja nå tror jeg at jeg har skrevet flere steder at jeg er spent på den boken!

   Slett
  3. Jeg er engasjert og skriver notater underveis i lesningen. Denne gangen kommer det en omtale! Gleder meg faktisk til å skrive, du engasjerer ;-)

   Slett
 2. Det lyder spændende og som en bog, jeg gerne vil læse. Fin komposition at bogen ikke begynder i fuld action!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du fikk lyst til å lese denne, jeg tror du vil like den :)

   Slett
 3. Flott omtale Melusine, og det er nok riktig som du sier at den litt saktegående i starten kan være en styrke. (er man vant til raske pageturnere er man litt i den modusen og forventer kanskje det når man leser krim, muligens)
  Artig at du likte den.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du sier noe der. Etter at jeg leste Allahs tårer var det litt rart å ta opp igjen lesingen av Jane Eyre (selv om det ikke er krim).

   Slett
 4. Virker som ei fristende bok fra en for meg ukjent forfatter. Rart med det, men det er faktisk sånn at forfattere som er på de store forlagene har så lett for å stikke av med oppmerksomheten. Synd, men sant...
  Skal se om jeg finner denne ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sant, og for meg som ikke følger med i krimverdenen får ihvertfall ikke med meg stort fra den kanten og da drukner de nye i vrimmelen av allerede etablerte forfattere. Men nå har jeg oppdaget at jeg liker krim, så muligens jeg kommer til å følge med litt mer.

   Slett