søndag 16. juni 2013

En smakebit på søndag [en halv gul sol]

Søndag og tid for en smakebit fra boken jeg leser; En halv gul sol av Chimamanda Adichie. Handlingen er lagt til Nigeria på sekstitallet, det er vanskelige tider og da krigen bryter ut blir familier og hjem splittet og venner settes opp mot hverandre. Dette er en skildring av enkeltskjebner før og under borgerkrigen, om Olanna og Kainene, som er så ulike som to tvillingsøstre kan bli. Olanna har arvet morens skjønnhet, er imøtekommende og vennlig. Kainene er innesluttet, tøff og bestemt på å gjøre egen karriere. Krigen fører til at de alle blir ofre for hendelser som sliter i stykker livene deres. 

Da han gikk på toget, lurte han på hva Harrison gjorde i helgene. Kanskje han laget små, utsøkte måltider til seg selv. Han burde ikke ha vært så gretten mot den arme mannen; det var ikke Harrisons skyld at Okeoma hadde syntes han var nedlatende. Det som plaget ham mest, var uttrykket i Okeomas øyne: en foraktfull mistillit som fikk ham til å tenke på at han hadde lest et sted at afrikaneren og europeeren aldri ville kumme forsones. Det var galt av Okeoma å anta at han var en av disse engelskmennene som ikke tilskrev afrikaneren likeverdig intelligens. Når han tenkte etter, hadde han nok kanskje hørtes forbauset ut, men han ville ha gitt uttrykk for den samme forbauselsen hvis man hadde gjort et lignende funn i England eller et hvilket som helst annet sted i verden.
s. 135


Smakebit

36 kommentarer:

 1. Denne boken har jeg lyst til å lese. Den ble anbefalt meg av en kollega som leser bøker fra Afrika i lesesirkelen. Det er vel bare det å få ryddet plass til den! :-) Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å rydde plass, nå har jeg kommet ca halvveis og er imponert over språket og selve historien! Håper du har en fin uke :)

   Slett
 2. Den här har jag hört om förut och den låter väldigt intressant.

  SvarSlett
  Svar
  1. Og det er den, både historien og det at man lærer mye av å lese den :)

   Slett
 3. Jeg leste et innlegg om denne for ikke så lenge siden, ett eller annet sted- takk for påminnelsen! Verden er større enn Europa og vestlige Europa...

  SvarSlett
  Svar
  1. Evt. verden er større enn USA og vestlige Europa.. Det går vel litt for fort i svingene av og til. Rart man bestandig skal oppdage det akkurat når en trykker på "publiser"?!

   Slett
  2. Hehe, ja jeg har selv klikket på den knappen uten å ha lest gjennom! Men skjønner hva du mener, og det er så bra at folk skriver om hendelser som vi kanskje ikke vet så mye om. Håper du leser boken, det anbefales :)

   Slett
 4. Takk for smakebiten:) Har ikke hørt om boken eller forfatteren før,men skal skrive ned tittel.Må få lest litt flere bøker fra andre verdenshjørner:)

  SV;Mhm, kan underskrive at det er godt å bli ferdig med eksamner:) nå gjenstår ventetid for å se hvilken karakter man fikk:S hehe. Anbefaler bokomtalen til Julie:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er glad du skrev ned boken, jeg har nå kommet omtrent halvveis og historien er absolutt å anbefale! Ah, ja eksamenstiden er godt å ha unnagjort, jeg har fått mine resultater og er meget fornøyd :)

   Slett
 5. Denne får jeg mer og mer lyst til å lese,kanskje på tide med litt bokshopping? Snart kommer solen på altanen og da er det på hodet ut å sitte der å nyte en god bok. Ha en strålende dag,Birthe:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest halve boken nå og anbefaler den varmt videre, du kan gjerne låne den av meg når jeg er ferdig :)

   Slett
  2. Ble det lesing på altanen? Synes den kalde vinden ble et hinder.

   Slett
 6. Tack för en bra smakbit som gjorde mig nyfiken på denna bok :) Ha en fin söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du ble nysgjerrig på boken, det er en jeg anbefaler varmt :)

   Slett
 7. Ble skikkelig nysgjerrig på denne boken, så rett ned på leselisten min med den. Høres spennende ut med bok fra Nigeria...og det virket som en spennende historie også. Takk for smakebit og ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, Isabella! Dette er absolutt en historie en bør lese :)

   Slett
 8. Har hört mycket bra om den här boken och din smakbit gjorde mig väldigt sugen att läsa den snart. Tur att den redan står och väntar på mig i bokhyllan. ;) Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at den står klar i bokhyllen, denne boken kan jeg anbefale til tross for at jeg ikke er ferdig med den ennå :)

   Slett
 9. Tack för smakbiten! Den här läste jag förra sommaren och tyckte om den, men den var också jobbig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ikke en bok man leser uten å bli påvirket - jeg gleder meg til neste halvdel :)

   Slett
 10. Den här boken tyckte jag att jag lärde mig mycket nytt av. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det opplever jeg også; selv om jeg vet en del om den krigen/konflikten så er det noe spesielt å lese om hvordan folk faktisk hadde det.

   Slett
 11. I dag ble det en flott dag, og det skal visst ikke bli så gale til uken, vi får se. Ha en fin ny uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har heldigvis vært fine dager hittil - spesielt med tanke på at vi har vært få voksne i barnehagen. Håper du også har en fin uke, Eli :)

   Slett
 12. Når jeg skal lese om Afrika kan dette bære en aktuell bok skjønner jeg:)

  SvarSlett
 13. Jag har hört talas om boken tidigare och är sugen på att läsa den. Tack för smakbiten :)

  SvarSlett
 14. Försökte läsa en annan bok av henne men det var inte riktigt min grej kände jag :/

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm, men denne er virkelig godt skrevet og historien er fascinerende :)

   Slett
 15. Mener å huske at du hadde den som Boken på vent. Fin smakebit.

  SvarSlett
 16. Flott smakebit! Denne boken har jeg notert meg, kanskje blir den plukket ut når jeg skal lese en bok fra Nigeria i mitt prosjekt som går ut på å lese bøker fra alle verdens land :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Anette! Jeg vil tro at boken passer meget godt til lesing av alle verdens land :)

   Slett
 17. Den här ska jag läsa någon gång. Författaren verkar skriva bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Jeg har kommet ganske langt nå og kan absolutt anbefale boken :)

   Slett