onsdag 26. juni 2013

Ordinary mind, ordinary day

Sammen med forfattere som James Joyce og Marcel Proust innførte Virginia Woolf begrepet "bevissthetsstrøm" ("stream of conciousness") i prosalitteraturen. Denne modernistiske tankegangen preges av eksperimentering, kunstnerisk frigjøring og tro på fremskrittet. Den litterære modernismen bryter med det etablerte og sjangeren preget litteraturen i Europa fra begynnelsen av 1900-tallet. Romankunsten ble også gjenstand for eksperimentering, og "stream of conciousness" innebar at alle innfall og inntrykk skulle være med i fortellingen og forfatteren skriver direkte fra sin egen bevissthet og underbevissthet.

Virginia Woolf forklarte teknikken slik:

Undersøk et øyeblikk et alminnelig menneske på en alminnelig dag. Hjernen mottar et utall av inntrykk, trivielle, fantastiske, flyktige, eller slike som festner seg med stålets skarphet. De kommer fra alle kanter uten stans, og ettersom de kommer, danner de seg etter livet den spesielle dagen, og virkningen er forskjellig for hver gang. Livet er ikke en rekke lys symmetrisk ordnet, det er en lysende glorie, et halvt gjennomsiktig slør som omgir oss fra vår bevissthets begynnelse til slutten er nådd.

"An ordinary mind on an ordinary day" ble et utgangspunkt for Woolf hvor hun blandet blomsterkjøp og betaling av regninger inn i tankestrømmen om liv, død og kjærlighet. Fokus lå på de innerste tankene til karakterene, og jeg tenkte å ha med eksempler på "stream of conciousness" i omtalen av Til fyret i helgen.


juni 2013

Juni solnedgang sett fra altanen (igjen).8 kommentarer:

 1. Svar
  1. Takk! Jeg er fornøyd med det bildet og glad for at jeg fant kamera frem :)

   Slett
 2. Jeg havde ikke troet at det var Virginia Woolf, som havde sat betegnelse på stream-of-consciousness. Jeg husker en roman, Damen med Fløjlshalsbåndet, af Alexandre Dumas (vistnok den ældre, "Musketer"-forfatteren) hvor han faktisk laver en stream-of-consciousness for at beskrive Hoffmann's (hovedpersonens) forelskelse. Det er en raffineret historie, godt fortalt, men ganske speciel.

  Det var vist James Joyce, som gjorde udtrykket "stream-of-consciousness" berømt, eller hvordan?

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har rett; uttrykket er først brukt av William James i "Principles of Psychology" (1890), men Joyce videreførte uttrykket som fortellermåte. Woolf ble påvirket av Joyce og Proust og utviklet en egen metode i bruken av denne teknikken. Men jeg tror det var Ulysses som gjorde teknikken berømt.

   Slett
 3. Bloggeren Kathleen (Sukkerrør) er utrolig god på å skrive slik. NYDELIG bilde!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tittet innom og så at hun reiser/te til London i dag og skal blant annet kikke på stendene Blommsbury-kretsen holdt til - spennende!

   Takk for kommentaren til bildet :)

   Slett