lørdag 10. august 2013

Saman er ein mindre aleine ~ Anna Gavalda

Anna Gavalda (f. 1970) er en fransk journalist og forfatter bosatt i utkanten av Paris. Hun debuterte i 1999 med novellesamlingen Eg vil at nokon skal vente på meg og som romanforfatter i 2002. Foruten å skrive skjønnlitteratur er hun fast bidragsyter til magasinet ELLE, og hun regnes som en av de fremste forfattere i sin generasjon i Frankrike.

Saman er ein mindre aleine ble en bestselger i Frankrike da den kom ut i 2004, den er oversatt til mange språk og filmatisert i 2007. Handlingen er lagt til området rundt Eiffeltårnet i Paris. Jeg kjøpte boken etter at Heidi skrev så entusiastisk om den og om forfatteren, og jeg satte den opp på listen over sommerlektyre siden den har stått så lenge i bokhyllen så jeg tok den med meg til Gran Canaria og leste på stranden. Boken likte jeg veldig godt og skal absolutt lese mer av Gavalda. Det muntlige språket med mye dialog utforsker og går i dybden på karakterene, ihvertfall nok til at historiene deres blir troverdige og gir innblikk i årsaker, gjorde at jeg mot slutten satt i sanden med en klump i halsen. Selv om boken i utgangspunktet ikke er en grinebok. Med sine 612 sider virker boken som en murstein. Det er den ikke for de mange dialogene tar plass og lesingen er såpass intens at den er relativt rask å komme gjennom.

Bakpå står det at det er en medrivende fortelling om fire mennesker, Camille, Philibert, Franck og Paulette som av ulike grunner møtes. Det er en roman om kjærlighet, om livet, om relasjoner og kokkekunst. Men etterhvert som jeg leste synes jeg det handlet om så mye mer: den handler om mennesker som strever for ikke å bryte sammen, om å være så redd for ikke å skylde noen noe at en ikke kan slippe andre mennesker for nært inn, om å ramle ned i hull fra barndommen, og andre hull for den saks skyld. Den handler om å føle at en ikke har noe å gi, om å kjempe usynlige kamper og alltid si at det går bra når andre spør selv om en holder på å revne innvendig. Om ensomhet, for "kva er vitsen med kjensler når ein har dei aleine?". Den handler om projisering og kontroll. 

Den handler om å være redd:

Det kjennest ut som eg går ut når eg forsvinn inn i meg sjøl, dessutan...Og vasar rundt der...Det er trass alt stort...
s. 230

Men boken handler også om å innse at fra nede i hullet er det kun én vei, og det er opp. Den handler om å gjøre seg forstått, om å bryte det harde skallet og tørre å slippe noen innenfor. Om å kjenne på at livet er verdt å leve! Om "ein verden som kjem til endes..." Den handler om å finne balansen.

Knips.
Ingen rører seg.
Tida står stille.
Å lykke.

Den handler om å finne litt lykke i tilværelsen, å tørre å stole på den. Å tørre å stole på andre mennesker, tørre å lukke opp. Og plutselig kan livet akselere! Den handler om å kjenne på at en kan være sammen. Og likevel frie. Om å ta ansvar. Om å akseptere gjenferdene og tomheten etter alle skuffelsene. Den handler om å være redd, men satse likevel. Om å hele sårene, få dem til å gro. Og om vennskap - det er alltid noen som synes du er en ... engel. Om å åpne seg. Sammen går det an. Om angst, tvil, om å "senke vindebrua". Den handler om livet!


Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda
Originaltittel: Ensemble, c'est tout
Oversatt av Tove Bakke
Det Norske Samlaget, 2005
Min utgave, 2010
Norsk, nynorsk
612 sider
Pocket, kjøpt

25 kommentarer:

 1. Hm ...
  Har jeg lest denne tro?
  Hvis ikke, frister den til innkjøp.
  Klem :)
  Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Om du ikke har lest den før anbefaler jeg boken på det varmeste :)
   Klemmer tilbake!

   Slett
 2. Det lyder spændende - jeg har ikke før hørt om Anna Gavalda. Jeg tænker på, hvor du mon finder inspiration til bøger, du gerne vil læse, om det er i aviserne eller andre steder. Jeg er selv ved at læse en hårrejsende spændende roman, 'Alfabethuset' af Jussi Adler-Olsen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har alltid vært en lesehest og etter at bloggen dreide seg om bøker får jeg inspirasjon fra andre bokblogger, noe jeg setter stor pris på for nå leser jeg bøker, forfattere, sjangere som jeg ellers ikke ville ha gjort. Men jeg leser også anmeldelser andre steder, som i aviser. Uansett synes jeg det er fint at du finner interessante bøker her hos meg :) Adler-Olsen har jeg ikke lest noe av ennå, takk for tips!

   Slett
  2. Tusind tak fordi du fortæller, Birthe! Det er dejligt at få bøger anbefalet på bogblogge som din. I Danmark har vi fået en ny ung bogblogger på 22 år, som også er en læsehest: http://paperbackcastles.blogspot.dk/

   Slett
  3. Takk for link, Madame! Jeg har lagt bloggen til på rss-en :)

   Slett
 3. Ahhhh, denne er en av mine favoritter, har lest den tre ganger. Jeg har lest det som har kommet ut av Gavalda på norsk, men denne og den lille flisa "Eg elska ho" er mine favoritter. Du har mye fint i vente!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, nå ser jeg veldig frem til å lese mer av Gavalda! Gleder meg til alt det fine jeg har i vente :)

   Slett
 4. Har hørt mye bra om denne før, men en murstein på nynorsk har vel vegret meg så langt..
  Det fine innlegget ditt ga meg i alle fall lyst til å lese den en dag.:) Viktige menneskelige temaer virker det som.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er ganske tykk, men så er det mye dialog som gjør teksten luftig og sidene flyr avsted :)

   Slett
 5. Jeg har filmen på dvd, veldig fin film. Aldri lest boka da, kanskje jeg skal gjøre det en gang :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå fikk jeg lyst til å se filmen!

   Slett
 6. <3

  Jeg fikk en klump i halsen av å lese teksten din. Inni hodet mitt underveis i lesningen sa jeg JA! JA! JA! Saman er ein mindre aleine er en stor roman i størrelse og ..pust! Fordi jeg synes romanen står så godt, den er så stødig og den lever sitt eget liv. Jeg bruker å kalle den romanen over alle romaner; aldri har jeg lest en bok som har gjort så mye for meg. Og som Karenleser sier, gled deg til En vakker dag! Samme med den ene novellesamlingen hennes, der er det en novelle om to gutter, super fin bil og en stor gris og jeg lo så tårene trillet sa jeg leste den.

  Barneboka er også veldig bra. ALT er bra av Gavalda. Alt hun har utgitt er oversatt til norsk :-) Heldigvis!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det du skriver gjør at jeg virkelig gleder meg til å lese mer av Gavalda, spesielt siden Saman er ein mindre aleine er så bra! Det må jeg sette opp på min prioriterte leseliste (selv om den har tendens til å bli neglisjert). Jeg likte veldig godt språket og hvordan karakterene finner ut av det med hverandre. Og seg selv.

   Slett
 7. Knallbra bok. Enkelt og greit.

  SvarSlett
 8. Nydelig, nydelig omtale! Jeg var jo så superheldig å FÅ den boka fra søteste Heidi, og har egentlig lengtet etter å lese den siden. Nå MÅ jeg få gjort det:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Karen! Ja, da er det absolutt på tide å få lest den :)

   Slett
 9. Eg har lest denne som lydbok, og kan anbefala den versjonen. Arnhild Litlere les boka fabelaktig godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lydbok har jeg ennå ikke forsøkt så jeg skal notere meg det - takk :)

   Slett
  2. Jeg har hørt den hele to ganger på lydbok med et år i mellom (i tillegg til å lest boka en gang) og på lydbok anbefales absolutt.

   Slett
  3. Nå ble jeg ekstra nysgjerrig på denne boken som lydbok, kan være fint når jeg er ute å kjører for eksempel eller ligger i sengen - da må jeg anskaffe noen ørepropper i så fall.

   Slett
 10. Har aldri lest den, men husker hvor populær den var da den først kom ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den ble visst svært populær - selv hørte jeg om den først da jeg leste om boken hos Heidi.

   Slett