søndag 14. september 2014

En smakebit på søndag: De grunnleggende bestanddeler

I morges avrundet jeg lesingen av Guden for små ting etter lang tids lesesperre, en forunderlig bok forresten. Dermed startet jeg på De grunnleggende bestanddeler av Michel Houellebecq som handler om førtiåringen Miches Djerzinski. Her i sitatet er han ti år:

Ofte blir han på rommet sitt helt fram til middagsmåltidet. Han leser Jules Verne, Hunden Pif eller De fem, men som oftest dukker han ned i samlingen sin av Hele Universet. Der snakkes det om materiens motstand, om skyformasjoner og bienes dans. Der kan han lese om Taj Mahal, et slott som ble bygd av en kong for veldig lenge siden, som en æresbevisning til hans døde dronning, om Sokrates' død eller hvordan Euklid oppfant geometrien for tre tusen år siden.
s. 31

Denne forfatteren hadde jeg ikke hørt om og på store norske leksikon fant jeg at De grunnleggende bestanddeler er Houellebecqs gjennombruddsroman og da den kom ut i 1998 førte den til en mediedebatt som raste i over ett år. Det var særlig på grunn av enkelte romanpersoners rasistiske uttalelser og det flere kritikere oppfattet som et positivt syn på eugenikk. Hans kretsing om det seksuelle og sine uttalelser om islam, kloning og politisk radikalisme vakte voldsom oppsikt og debatt. Houellebecq bruker elementer fra filosofi- og vitenskapshistorie på en nyskapende måte, og mange kritikere understreker hans originalitet og episke kraft.Smakebit

18 kommentarer:

 1. Tack för smakebiten. Helt okänd för mig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Den var ukjent for meg også så det blir interessant å lese :)

   Slett
 2. Tack för smakbiten och ha en trevlig söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Ha en fortsatt fin uke :)

   Slett
 3. Jeg har lest boka og fant den original og interessant, men det var noen ting som var vanskelig å svelge. Men provoserende innhold selger - og boka fortjener å bli lest.
  Håper du får en bra leseopplevelse!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest at mye av innholdet er provoserende så det blir interessant å se hva det nøyaktig dreier seg om. Er spent på fortsettelsen :)

   Slett
 4. Tack för smakbiten och ha en skön söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Ha en fortsatt fin uke :)

   Slett
 5. Tack för smakbiten från en för mig okänd bok. Ha en fortsatt fin söndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Boken var ukjent også for meg så det blir interessant å lese videre :)

   Slett
 6. Påminner lite om mig när jag var liten :) (Bokvalet, inte de rasistiska utspelen.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg leste også mye da jeg var liten :)

   Slett