søndag 26. august 2018

En smakebit på søndag: Virginia Woolf. Litterære grenseoverganger

I går startet jeg på denne boken om Virginia Woolf som jeg jeg kjøpte tidligere i år. Til nå har jeg kun lest noen få sider, og her er en smakebit fra første side:

Men heldigvis finnes det til alle tider enkelte forfattere som volder kritikerne hodebry, som nekter å gå i flokk. Gjenstridig står de der og skrever over grenselinjene -
Virginia Woolf: Impassioned Prose, 1926

Virginia Woolf er selv blant de gjenstridige. 70 år etter sin død har hun for lengst blitt anerkjent som en av det forrige århundrets epokegjørende forfattere. Like fullt volder hun fremdeles hodebry. Hun lar seg ikke kategorisere eller oppsummere. Hun utfordrer leserne til å stille spørsmål til de fleste synspunkter og holdninger som vanligvis tas for gitt, så vel som til språklige og litterære konvensjoner. Å lese henne kan være blant de erfaringene som snur opp ned på livet. Noen av oss blir aldri ferdige med henne og vender tilbake til forfatterskapet hennes igjen og igjen. Virginia Woolf. Litterære grenseoverganger er skrevet med utgangspunkt i en slik mangeårig interesse, som bare har blitt større over tid og med stadig nye gjenlesninger [...] Boken er den første på norsk som favner hele Woolfs forfatterskap fra debuten til det siste uferdige essayet. Dermed innebærer den også en mulighet til å plassere de mest kjente romanene hennes i sammenheng med forfatterskapet som helhet.
s. 7  


Baksideteksten:
Virginia Woolf er en ruvende skikkelse i 1900-tallets litteratur. Hun er mest kjent for sine nyskapende formeksperimenter. I romaner og kortprosa utforsker hun språkets muligheter med en lyrikers omtanke og presisjon. Likevel står Virginia Woolf gjennom hele forfatterskapet midt i sin tids brennbare litterære, politiske og kulturelle debatter. Som litterær provokatør overskrider hun alle tradisjonelle grenser – mellom roman og biografi, drama og essay, mellom prosa og poesi, mellom kanoniske og marginaliserte sjangrer. Som modernistisk språkkunstner er hun motstander av politisk agitasjon i litteraturen, samtidig som hun alltid bruker litterære eksperimenter til å utfordre etablerte sannheter og tankemønstre. Som feminist hevder hun kvinners rett til et eget rom, men også at det er fatalt for en forfatter å la kjønnsforskjeller dominere tankene.

Virginia Woolf. Litterære grenseoverganger følger Woolfs forfatterskap fra debuten til det siste uferdige essayet. Anka Ryall løfter frem hele bredden i livsverket hennes og ser henne både som skjønnlitterær pioner, feministisk tenker, samfunnskritiker og debattant.28 kommentarer:

 1. En författare som jag tänker att jag ska läsa någon gång, tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Det er en fantastisk forfatter :)

   Slett
 2. Virginia Woolf vet jag att vi läste i gymnasiet, men det är inget jag känner mig nyfiken på just nu :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke alle forfattere som appellerer til en, og bra er det egentlig - ville vært kjedelig om vi alle skulle likt det samme :)

   Slett
 3. Har inte läst något av den författaren. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. verkar vara en spännande bok som jag inte kände till. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror også det blir spennende å lese om Woolf sitt forfatterskap :)

   Slett
 5. Tack för smakbiten. Jag kan inte minnas att jag läst något av författaren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Jeg kan absolutt anbefale Woolf :)

   Slett
 6. Jeg har absolutt Virginia Woolf på leselisten. Jeg har lest noen små utdrag i litteraturstudiet og det fristet til mer.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert! Håper du finner tid til å lese noe av henne snart :)

   Slett
 7. Virginia Wolf tillhör de där författarna jag känner att jag borde läsa, men ännu inte kommit mig för.

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten! Okänd bok för mig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare på norsk, så vidt jeg vet :))

   Slett
 9. Länge sen jag läste något av Virginia Woolf, Ett eget rum är favoriten. Den här kände jag inte till, tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Et eget rom har jeg ennå til gode, men den står i bokhyllen :))

   Slett
 10. Bara läst en bok av Virginia Wolf och denna kände jag inte till. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Jeg tror den kun finnes på norsk :)

   Slett
 11. tack för intressant smakbit, har läst en hel del Woolf.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du likte smakebiten! Woolf er en fantastisk forfatter :)

   Slett
 12. Glad att jag inte är den enda här som ska erkänna att man inte läst hennes verk. Kanske dags att ta någon tidigare bok först?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kanskje en forfatter man har høy terskel for å starte med, men når det først er gjort...ja, da er det gjort :))

   Slett
 13. Skjemmes ovr at jeg ikke har lest noe av henne ennå. Huff, men takk for smakebit. =)

  SvarSlett