tirsdag 17. juli 2012

Glutenfritt, det samme som sunt?

”Gluten, som er en kombinasjon av proteinene gliadin og glutenin, betyr direkte oversatt lim (glutinis) på latinsk. Kanskje ikke så merkelig at det er nettopp denne følelsen man kan få når man stapper seg med glutenfylte bakervarer eller lignende. Det er sikkert mange som kjenner seg igjen ved at man blir veldig tung i magen og det kjennes nesten som sement etter at man har spist matvarer med (mye) gluten i. Folk klager ofte på at de blir tunge i magen av å spise kjøtt, og at det er vanskelig å fordøye. Et par hundre gram eller mer med brødbakst er ikke det spor bedre, og det beste er å spise glutenfritt uansett om man tåler gluten eller ikke.”

Det er lenge siden jeg bestemte meg for å unngå gluten, i begynnelsen fordi jeg startet med lavkarbo, men siden har jeg lest mye om hva gluten kan gjøre i kroppen. Blant annet skape betennelsestilstander, men skal en bytte ut mel med andre typer er det ikke likegyldig hvilke produkter en erstatter med. Ta for eksempel rismel som er den vanligste erstatningen for mel i glutenfrie produkter. Ris er glutenfritt, men faktisk har det et høyere innhold av både kalorier og karbohydrater, samt lavere nivå av næringsstoffer enn vanlig mel. Dette kan skape inflammasjon (betennelser) i kroppen fordi det gir høyere stigning i blodsukkeret. Når blodsukkeret stiger, skjer en prosess kalt "glykosylering" (når karbohydrater tilføres et protein) og dette øker risikoen for betennelser i kroppen. 

Et bedre alternativ er mandelmel og kokosmel, som også er enkle å fordøye. Fettet er av det sunne slaget som gir næring også til hjernen. En blogg jeg ofte er innom er Maria Emmerich, hun har mange gode oppskrifter som er verdt å sjekke ut!

(c) Melusine

6 kommentarer:

 1. SV: Jaa! Blir du med??

  http://kjernesunn-nordkvinne.blogspot.no/2012/07/jeg-skal-gjennomfre-en-30-dagers-paleo.html

  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har veldig lyst til å bli med!
   Nå reiser jeg bort i to uker, men kan tenke meg å hoppe i det etterpå :)

   Slett
 2. Er av og til jeg føler meg litt tung i magen etter å spist ,så kanskje det er noe jeg burde vurdere.
  SV;Helt enig at Viggo Mortensen er alltid bra:) Elsket han i Ringenes Herre-filmene :) Anbefaler en titt på boken ja:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan være greit å forsøke uten korn en stund for å se om magen bli bedre, mange opplever at de er mindre oppblåst og generelt føler seg bedre. Det er også min erfaring :)

   Ja, Mortensen var helt super i Ringenes Herre - bøkene skal leses, kanskje i høst allerede!

   Slett
 3. Jeg har holdt meg unna mel i mange år nå - startet også med lavkarbo...men noen ganger er det vanskelig å unngå...,feks i utlandet...men der har de ofte større utvalg glutenfrie produkter har jeg inntrykk av. Jeg visste dog ikke at det var forskjell på disse også...men det forklarer jo hvorfor det noen ganger har "gått bra" og noen ganger ikke...Takk for lærdommen og jeg skal jammen sjekke ut bloggen med oppskrifter...:0)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ikke alltid like enkelt å unngå, spesielt når en spiser ute eller i utlandet og en ikke vet hele innholdet. På hotellet vi var nå var glutenfri mat merket og det var stort utvalg av disse, så det er jo bra. Skjønt etter å lest en del om dette med glutenfritt har jeg også fått en tankevekker om hvorfor det noen ganger går bra, og andre ikke. Lykke til med oppskriftene, det er mye spennende på den bloggen :)

   Slett