tirsdag 17. juli 2012

Boken på vent [ringenes herre]

The Lord of the Rings

(Bilde fra Wikipedia)
Siden jeg for en tid tilbake leste Hobbiten av J.R.R. Tolkien for ungene mine, det var etter at vi hadde sett filmene, har jeg hatt lyst til å lese de neste bøkene - Ringenes Herre

Hobbiten
ble skrevet som en barnebok, og selv om Tolkien ikke hadde tenkt denne som en del av legendariet, Silmarillion (fortellingen om Midgards, Tolkiens mytiske verden, eldste historie, om hvordan denne verden oppstod og hva som skjedde med folkeslagene før begivenhetene i Hobbiten og Ringenes Herre), utviklet planene seg under skrivingen. 

Hobbiten var opprinnelig tenkt som et selvstendig verk, men etter utgivelsen ble den så populær at forleggeren spurte etter en fortsettelse og Tolkien startet på det som skulle bli hans mest kjente verk; The Lord of the Rings (Ringenes Herre). 

Ringenes herre bygger direkte på Hobbiten, men også i større grad på bakgrunnshistorien og universet i Silmarillion, og skildrer kampen om en magisk ring som ble laget for den onde Sauron. Den som bærer ringen får stor makt, men korrumperes samtidig av den. Ringen kommer i hendene på de vennlige, småvokste hobbitene Frodo Lommelun og Samvis Gamgod som skal bringe Ringen tilbake dit den ble laget for å ødelegge den. Parallelt foregår forberedelser til krig mellom alliansen av de gode og den onde Sauron og hans hær.  

"John Ronald Reuel Tolkien (f. 1892) var fra ung alder grepet av mytologi, eventyr og sagn. Hans forfatterskap er blitt anerkjent som enestående i vårt århundre. Aldri før eller siden har en dikter vist en så formidabel evne til å fremstille det fantastiske på en overbevisende måte."
tiden.no
[Tirsdagspalte hos Beathe]

15 kommentarer:

 1. Det er spændende, Melusine - de bøger har jeg aldrig fået læst, men det må jeg bestemt gøre. Vidste du, at vores dronning Margrethe 2. har illustreret Ringenes Herre under pseudonymet Ingahild Grathmer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, disse bøkene ser jeg frem til å lese :)
   Interessant det du sier om at Margrethe har illustrert Ringenes Herre! Jeg visste at hun har illustrert flere bøker, men ikke disse.

   Slett
 2. Sett filmene, men ikke lest bøkene. sikkert veldig spennende

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, filmene likte jeg veldig godt og kan tenke meg at bøkene også er gode :)

   Slett
 3. Har så vidt begynt på ringenes herre samleboka med de tre bøkene. Er et "prosjekt" og jeg har hørt at begynnelsen er litt treigt før den blir bedre utover boka:) Så jeg kommer nok til å holde på den en stund ettersom jeg leser den innemellom de andre bøkene jeg holder på med:)

  SV;Bare hyggelig :) hehe, kjenner igjen det dilemmaet på hvilken bok som skal være den neste i rekken. Har selv en stabel uleste bøker og en del bøker fra biblioteket.hehe:P

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er tykke bøker, så det blir litt av et prosjekt - spesielt når en leser dem innimellom andre bøker :)
   Ja, det er neimen ikke enkelt å bestemme hvilke av bøkene som skal leses først i den store stabelen. Nå har jeg startet med "Fortellingen i fiolinen", virker bra foreløbig.

   Slett
 4. Jeg har sett noen av filmene men ikke lest bøkene, får se om jeg kaster meg over de en gang. jeg skal i hvertfall fått sett alle filmene. Ha en fin dag og ha en riktig god tur:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Filmene er veldig gode synes jeg, og jeg har hørt at stort sett all action er samlet der og mye av historien utelatt (som det pleier å være når det lages film av lange fortellinger) så det kan bli spennende å lese bøkene.
   Takk, det skal bli herlig med et par uker i varmen :)

   Slett
 5. Jeg leste bøkene for noe som virker som hundre år sida; det er bare å bøye seg i støvet og ta av seg hatten! Gled deg til en fantastisk leseopplevelse :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gleder meg veldig til å lese bøkene :)

   Slett
 6. Herlige bøker begge to:) Men jeg kom bare litt over midtveis på Ringenes herre boken. Jeg var litt dum og tok meg litt pause og etterhvert ble den pausen så lang at jeg måtte legge den vekk. Tror jeg også skal prøve å lese den igjen for det er jo en fantastisk fortelling og verden som er skapt:) Kos deg med boken!:) Ha en flott dag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, når pausen blir for lang er det vanskelig å komme inn i handlingen igjen uten å begynne forfra. Jeg har gjort det sammen med fantasy-serien "Tidshjulet" og vet at jeg må lese i alle fall en bok om igjen før jeg går videre.
   Så jeg får se hvilke jeg starter på først, men ser frem til Ringenes Herre :)

   Slett
 7. Jeg leste Ringenes herre i to tusen og ti og kan godt tenke meg å lese de om igjen. Mange mener Ringenes herre er veldig tung og langdryg, min erfaring var positiv; gikk mye raskere å lese enn jeg trodd og språket er jo bare en drøm å lese. Mange som gruver seg til Lotr, men det er ikke nødvendig! Det er en drøm å lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har hørt at mange sier at bøkene er tunge og langtekkelige så det er godt at du sier det motsatte - uansett liker jeg sjangeren og er sikker på at lesingen blir bra :)

   Slett
 8. My developer is trying to persuade me to move to .
  net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.

  But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on several websites for about a year and
  am anxious about switching to another platform.
  I have heard very good things about blogengine.
  net. Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any help would be greatly appreciated!
  My page :: insomnia causes and cures

  SvarSlett