tirsdag 7. mai 2013

Boken på vent [en halv gul sol]

Chimamanda Ngozi AdichieEn halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie har jeg hatt på leselisten siden jeg kjøpte den tidlig på sommeren i fjor. Boken er forfatterens andre roman, og tittelen viser til Biafras flagg, der motivet er en halv sol. Med denne fikk Adichie sitt store internasjonale gjennombrudd som forfatter.

Det er Biafra-krigen hun skriver om, og handlingen utspiller seg i Nigeria på 1960-tallet. Ifølge forlaget er det en sterk og stor episk fortelling om Biafra-krigens redsler, kjærlighetens kraft, svik og forsoning. Om to tvillingsøstre: den ene imøtekommende og vennlig, den andre innesluttet og tøff. Når krigen bryter ut blir de ofre for hendelser som sliter i stykker livene deres. Hjem og familier splittes, og venner settes opp mot hverandre - en skildring av enkeltskjebner før og under borgerkrigen.

Chimamanda Adichie (født 1977) vokste opp i Nigeria. Hun tilhører ibo-folket, som utgjør hovedtyngden av befolkningen av Nigeria som i 1967 forsøkte å løsrive seg under navnet Biafra. Som nittenåring reiste hun etter to års universitetsstudier til USA hvor hun studerte kommunikasjon, statsvitenskap og "creative writing".  I dag er hun gift og veksler på å reise mellom landene, i Nigeria driver hun skriveundervisning. Hun debuterte i 2003 med den kritikerroste Dyprød hibiskus og har vunnet flere litterære priser for bøkene sine. Hun har også skrevet dikt, noveller, essays og skuespill. Senere har hun skrevet romanene Kvelningsfornemmelser (2009) og Americanah (2013).

Om sin start som forfatter har hun uttalt:

I didn't ever consciously decide to pursue writing. I've been writing since I was old enough to spell, and just sitting down and writing made me feel incredibly fulfilled.

Bilde fra Gyldendal Norsk Forlag

Boken på vent

18 kommentarer:

 1. Høres spennende ut, aldri hørt om boka:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det synes jeg også - kanskje jeg får lest den før sommeren!

   Slett
 2. Åh,denne har jeg vært på nippen til å kjøpe flere ganger og hvorfor det ikke har blitt har jeg ingen forklaring på, tusen takk for påminnelsen! Ønsker deg en fin kveld i solskinnet:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke godt å si, så vidt jeg husker var boken ett av alternativene jeg hadde til å gjøre et godt bokkjøp hos bokklubben. Senere har jeg kommet over mange lovord om den og forfatteren.
   Takk, Beathe, det er jammen herlig med litt sol og i dag har vi vært ute i barnehagen omtrent hele dagen - var til og med så heldige at regnet kom akkurat da barnehagen stengte :)

   Slett
 3. Dette høres ut som en spennende bok. Afrika er jo også veldig interessant. Fin kveld/natt til deg.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det synes jeg også - og det er ikke mye fra Afrika jeg har lest :)

   Slett
 4. Fikk meg til å tenke på noe jeg noterte fra Afrikaneren, en bok jeg skrev om i januar; Le Clézio’s bodde i Nigeria sammen med foreldrene, og som jeg syntes var så sterkt og fikk lyst til å dele med deg ift den interessante boka du har på vent:
  «Da det internasjonale organisasjonene endelig får slippe inn på opprørenes område, oppdager de omfanget av katastrofen. Langs veiene, langs elvebreddene, ved inngangen til landsbyene er hundretusener av barn i ferd med å dø av sult og tørst. Det er en kirkegård på størrelse med et land. Overalt, på gresslettene som ligner dem der jeg en gang i tiden dro på termittjakt, virrer foreldreløse barn omkring, med kropper forvandlet til skjeletter. I lang tid etterpå hjemsøkte diktet til Chinua Acheba meg; Jul i Biafra, som begynner med disse ordene:
  Nei, ingen Jomfru med barnet kan måle seg
  Med bildet av en mors ømhet
  Over sønnen hun snart må glemme"

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg søkte opp Le Clézio og ser at forfatteren har skrevet en del bøker, og det at han klarte å formidle så mye på de 88 sidene gjør meg nysgjerrig. Jeg har "Things fall apart" av Chinua Acheba på leselisten, og nå tenker jeg at denne boken på vent skal bli neste ut for meg. Deretter skal jeg sjekke ut forfatteren du nevner - takk for tips :)

   Slett
 5. aldri hørt om før, så tusen takk for fenomenalt boktips :D denne må eg skaffe meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, jeg ser frem til å lese denne :)

   Slett
 6. Jeg har en kollega som en periode har lest afrikanske bøker, og dette er en av de hun anbefalte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, jeg ser frem til å lese den :)

   Slett
 7. Har lest denne boken. Likte den, og lærte mye om Biafrakrigen.
  Anbefales.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da tror jeg at den må prioriteres høyere opp på leselisten :)

   Slett
 8. åååå, denne boka må jeg se nærmere på! Den (eller en annen av forfatteren) ska nok være med meg på min litterære jordomseiling :)
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror denne blir et godt bidrag til en litterær jordomseiling.
   Takk, håper du får en fin fridag i dag :)

   Slett
 9. Denne så fryktelig interessant ut. At jeg ikke har fått med meg den tidligere?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det kan du si! Men jeg kom over den selv ved en tilfeldighet :)

   Slett