mandag 20. mai 2013

Catching Fire ~ Suzanne Collins


Suzanne CollinsCatching Fire er andre bok i trilogien The Hunger Games, skrevet av den amerikanske forfatteren Suzanne Collins (f. 1962). Den første boken leste jeg i fjor sommer, og syntes det var en spennende historie. Filmen var også bra, og jeg hadde bestemt meg for å lese Catching Fire før filmatiseringen kommer i november - so here it comes!

Collins har tidligere skrevet barne-tv programmer og ble etterhvert inspirert til å skrive barnebøker, blant annet The Underland Chronicle, før hun skrev trilogien The Hunger Games.

Samfunnskritisk dystopi

Etter seieren i the 74th Hunger Games har Katniss Everdeen nå flyttet inn et stort hus i the Victor's Village, sammen med moren og søsteren. I denne gaten står de fleste husene tomme og lenge kun bebodd av Haymitch som er tidligere vinner, og ganske annerledes enn det gamle hjemmet. Boken starter med dagen for en rundreise Katniss og Peeta Mellark må være med på som vinnere, the Victor Tour - "the Capitol's way of keeping the horror fresh and immediate". Ingen skal få glemme hvem som har makten! Romansen mellom Katniss og Peeta var en strategi for å overleve i arenaen, men før turen får Katniss et overraskende besøk av selveste presidenten i Pandem - en nasjon som er oppstått etter ødeleggelsen av Nord-Amerika. Han er lite fornøyd med det at kjærlighetsforholdet mellom henne og Peeta fremstår så utydelig, og pålegger henne å vise at kjærligheten er ekte. Hvis ikke får det følger. For de hun er glad i.

Katniss vil helst glemme hele Hunger Games, men det er umulig. Både fordi det hun har opplevd påvirker henne og det at den rike hovedstaden Capitol fokuserer på det slik at det blir umulig å glemme. Hun kunne likevel ønske hun fremdeles bodde i sitt gamle hjem, som for henne er "my real home" - litt artig med katten som også liker det gamle hjemmet best!

Som jeg skrev i omtalen av den første boken er fortellerstemmen nøktern i beskrivelsene, og det er ingenting som overlates til fantasien. Alt blir nevnt etterhvert som hendelsene skjer. Det brutale i dette post-apokalyptiske samfunnet blir omtalt som normalt, men i mindre grad enn i første bok. Det vil si; Katniss har modnet og ser tingene i større sammenheng, og gjennom hele boken er det større fokus på opprøret som ulmer blant folk.

I det totalitære samfunnet i Pandem blir all informasjon sensurert, folk blir straffet for den minste overtredelse av de strenge lovene og det som Katniss oppdaget om at alt ikke er som det skal være i Capitol får hun til gangs erfare i bok nummer to. Distriktene blir utnyttet på ulike måter for å sikre velstanden i hovedstaden. Alt reguleres, både offentlig og privat, og vanlige borgere har ingen innflytelse, men forsøker å overleve så godt de kan til tross for harde forhold. Historien viser hvordan et samfunn kan bli når det er enorme forskjeller mellom fattig og rik.

På grunn av det gryende opprøret mot Capitol, blir Katniss og Peeta nok en gang nødt til å delta i the Hunger Games, en spesialutgave kalt the Quarter Quell. Presidenten sier til Katniss at hvis en jente fra District Twelve kan utfordre the Capitol "and walk awy unharmed, what is to stop them form doing the same?". Men Katniss og Peeta har et anstrengt forhold. De er ikke kjærester, og Katniss har sitt med Gale, sin beste venn som hun jakter med utenfor distriktet. Fra forrige bok husker jeg at hun ikke har lyst til å gifte seg på grunn av frykt for fremtiden, spesielt for eventuelle barn.

[...] there's only one future, if I want to keep those I love alive and stay alive mysefl. I'll have to marry Peeta.
s. 54

Uten å være klar over det, egger Katniss til opprør. Collins ville med denne serien vise ungdom krigens realiteter, og ved å skrive en fantastisk fortelling blir det lettere å godta samfunnskritikken. Det handler om krig, ikke ungdomstid. Det utvalgte barnet er mye brukt i fantasy-sjangeren, og det viser seg mot slutten av boken at Katniss er symbolet for opprøret. Hun er the mockingjay, en sangfugl det aldri var ment skulle eksistere, et symbol på kamp; dens vilje til å overleve. Til tross for beskjeden fra presidenten om å roe situasjonen, gjør hun stikk motsatt. Mye fordi Gale bestemmer seg for å slutte seg til opprøret, men også fordi det har vært i tankene hennes hele tiden.

I arenaen blir det som sist et spørsmål om å overleve, men følelsene mellom Katniss og Peeta ligger hele tiden under som et tema ingen av dem vil gå nærmere inn på. Inne i arenaen blir tankegangen hos deltakerne ganske forskrudd, og denne gangen finnes det ikke beskyttelse i skogen. Det er ikke ende på hvilke redsler de møter i arenaen!  Og når Katniss er skråsikker på å møte døden gir hun seg selv lov til å kjenne på følelsene hun har for Peeta, og hun innser hvem den egentlige fienden er.

Spennende lesing, og en stor pageturner! Collins fikk ideen til serien da hun zappet mellom tv-programmer og ble forskrekket over å se reality og krig om hverandre, og hun ønsket å advare mot en virkelighet der det blir underholdning å drepe. Dystopien fungerer godt for å fremstille eventuelle følger av vår levemåte, spesielt volden og reality-showenens funksjon.
The Hunger Games trilogy

Catching Fire av Suzanne Collins
Scholastic, 2011
Først utgitt, 2009
472 sider
Engelsk
Kjøpt

17 kommentarer:

 1. Så bra omtale (som vanlig). Jeg visste ikke Collins har tidligere skrevet barne-tv programmer og barnebøker. Takk for interessant informasjon!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Heidi! The Underland Chronicle virker som en bra serie, men jeg har ikke tenkt å lese den. Ikke ennå i alle fall, med den lange leselisten som allerede har hopet seg opp :)

   Slett
  2. Jeg har ikke tenkt å lese de jeg heller men synes det er fint å vite om de. Av en merkelig grunn har jeg fått for meg at Hunger Games var debuten hennes.

   Slett
  3. Ja, det trodde jeg også inntil jeg leste om det på wikipedia.

   Slett
 2. En kjempefin omtale! Dette er fine bøker. Jeg har bare lest dem en gang men jeg tror nok jeg må lese dem en gang til :-)
  Ha en riktig fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Astrid Terese! Ja, jeg liker dem godt - tror jeg må se å få lest den siste snart også :)

   Slett
 3. Fantastisk flott omtale!! Jeg begynte å lese denne boken rett etter jul, men ble av en eller annen merkelig grunn stående helt fast. Tror kanskje det har noe med at jeg leste den første på norsk, og ble litt forvirret mht til navn da jeg begynte å lese den neste på engelsk. Men jeg gir ikke opp, og skal helt sikkert prøve meg på nytt om en stund :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Anette! Ja, når du nevner det så har jeg fått med meg at noen av navnene er annerledes i den norske utgaven (kan ikke skjønne hvorfor). Absolutt verdt å gjøre et nytt forsøk :)

   Slett
 4. Det var meget spændende at læse - tak fordi du fortæller og også at der kommer en film lavet over bogen! Jeg tror ikke, jeg har hørt om denne forfatter før.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mest rettet mot ungdom, og min datter er vilt begeistret for serien så det er nok mye av grunnen til at jeg både har bøkene her hjemme og at jeg hører om dem :)

   Slett
 5. Ha en flott ny uke. For en drømmepinse det har vært ang. været.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært helt fantastisk - da gjør det ikke så mye at det regner igjen :)

   Slett
 6. Fin omtale. Jeg har lest hele serien, egentlig er jeg ikke så glad i denne type sjangeren men jeg elsket første filmen og måtte bare lese den. Den er jo bra for all del, det er bare at jeg synes bøker som skal handle om fremtiden og en verden som har forandret seg er så dystert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Elin. Jeg likte også de to bøkene til nå, og filmen. Det er jo dystert, men jeg har et håp om at siste boken viser en lysere fremtid for menneskene. Og så er jeg spent på The Handmaid's Tale som er en dystopi, ser frem til å lese den.

   Slett
 7. Dystopier florer.
  Jeg tror jeg får holde meg til de nyfåtte :)
  Mormorklem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en del bøker om emnet, ja - jeg synes det er interessant, men trenger å lese mindre dystre saker også.
   Klem tilbake :)

   Slett