søndag 5. mai 2013

En smakebit på søndag [det røde rommet]

August StrindbergJeg har startet på månedens lesesirkel bok som er August Strindbergs gjennombruddsroman Det røde rommet, og faktisk kommet ganske langt allerede. Forunderlig hvor mye tiden om morgenen med kaffe og bok har å si! Boken er en satire utgitt i 1879 og regnes som svensk litteraturs første moderne roman. Den skildrer hans bohemtid i Stockholm og gjorde ham til en omtalt forfatter ettersom han her går til angrep på Riksdag og regjering, byråkrati, presse, forretningsvesen, kirke og kultur.

August Strindberg (1849 - 1912) var en svensk forfatter, dramatiker og maler. Han ble født og oppvokst i et borgerlig miljø i Stockholm, og var en sentral kulturell skikkelse i sin samtid med en produktiv bibliografi som er banebrytende innen flere genre og han ansees generelt som en nyskaper innen det svenske språket.

Strindberg regnes som Sveriges mest betydningsfulle forfatter, og er kjent for sine kraftige angrep på samfunnet. Han blir også omtalt som "det moderne teaterets far" ved at han la opp til et friere teater og representerte et brudd med den klassiske tradisjonen.En smakebit fra Det røde rommet:

Ved grunnmuren vokste løvetann  brennesle og tungress, alle sammen menneskets trofaste følgesvenner i nøden; og spurvene badet seg i den glohete jorden som føk omkring dem, og unger med store maver og bleke ansikter som så ut som de ble fødd opp på 90% vann, bandt seg halskjeder og armbånd av løvetannstenglene og prøvde forøvrig gjensidig å forbitre sin triste tilværelse med å plage og kjefte på hverandre.
s. 190


Smakebit

36 kommentarer:

 1. Takk for smakebiten! Denne boka leser jeg også, og jeg liker den godt så langt. Den norske utgaven din ser ganske lettlest ut. Jeg angrer litt på at jeg valgte den svenske utgaven. Det gammeldagse språket i den gjør at lesingen går litt sakte. Kos deg med boka! Det blir spennende å se hvordan lesesirkelen synes om denne romanen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker også boken, og er egentlig glad jeg har den på norsk. Ja, det er alltid like spennende å lese hvordan lesesirkelboken blir mottatt :)

   Slett
 2. Flott smakebit, og gøy at det er smakebit nummer to jeg leser i dag fra denne forfatteren. Kanskje et tegn på at jeg også burde lese en av hans bøker!? ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan du se på som et tegn - for boken er bra :)

   Slett
 3. Någon gång ska jag också läsa Röda rummet. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det anbefales - jeg liker den foreløbig :)

   Slett
 4. En fin smakebit, men ganske grusom og når en tenker over det! En bok jeg også må lese en gang, tror jeg :-) Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken har mange slike betraktninger over de uheldig stilte, interessant å lese selv om det også er fælt. Godt språk er det så denne må du få med deg en gang :)

   God søndag til deg også!

   Slett
 5. Just den här av Strindberg tycker jag är lite... jobbig ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er bra i alle fall, selv om den til tider er litt jobbig :)

   Slett
 6. Denne tror jeg at jeg må lese en gang og setter den på listen! Tusen takk for smakebiten:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det anbefales - godt språk og gode beskrivelser, treffende satire :)

   Slett
 7. Tack för smakbiten! Den boken läste jag i tonåren, vilket var väldigt länge sedan;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Første gangen jeg leser den, og på tide at jeg gjør meg kjent med Strindberg :)

   Slett
 8. Den er bra!!!!
  Nyt boken.
  Mormorklem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker den veldig godt så langt :)

   Slett
 9. Spændende at læse - tak for smagsprøven! Jeg har endnu August Strindberg til gode :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, det er forresten første gang jeg leser noe av Strindberg - og jeg liker det så langt :)

   Slett
 10. Denne skal jeg også lese når det næremr seg slutten av mai, tenkte jeg. Da blir den fersk til publisering i lesesirkelen. Gleder meg. Strindberg var jo ganske forrykt til tider. Har vær til Stockholm og sett parken og huset hans, og statuen av ham der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir spennende hva du synes om boken! Har du den på norsk skal det gå greit å lese den i slutten av måneden. Ja, han var visst temmelig forrykt som du sier, og var litt av en skandalemaker.

   Slett
 11. Jag har aldrig läst något av Strindberg. Man borde ju egentligen göra det. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken er i alle fall godt skrevet med knivskarp kritikk over datidens samfunn, absolutt å anbefale :)

   Slett
 12. Fin og fæl smakebit. Hmm, kanskje jeg burde prøve meg på Strindberg, jeg og? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er mer av samme sorten i boken - anbefales å lese :)

   Slett
 13. Tack för smakbiten :) Jag är personligen inget fan av Strindberg, men jag gillade Ett drömspel när jag såg den på teatern.

  SvarSlett
  Svar
  1. Første jeg leser av Strindberg, og liker boken godt :)

   Slett
 14. Takk for smakebiten:) Vurderer om eg skal lese denne no i mai... Får sjå kva det blir tid til:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis du leser den på norsk tar det ikke så lang tid, skjønt; det spørs jo selvsagt hva annet man har å gjøre :)

   Slett
 15. Leste om den her om dagen og da kunne jeg ikke finne den ved søk hos biblioteket. Men jeg ser nå at de har den i Bokklubben. Regner med at jeg kommer til å lese mer om denne. Foreløpig tør jeg ikke bestille flere bøker. Men kanskje en dag.... Uansett, takk for smakebiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så dumt, jeg lånte denne på biblioteket her i Bergen. Like greit å kjøpe, i alle fall liker jeg å ha bøkene i bokhyllen - men så klart, det kan bli for mye (jeg har allerede klart å bestille tre nye bøker, de var billige da...).

   Slett
 16. Jeg har lånt boken på biblioteket, så jeg skal starte på den straks. Håper jeg kommer til å like den, for ejg er ikke helt i kjedelig-og-treg bok modus om dagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde en forestilling om lang og treg bok før jeg startet på den, men den går helt greit å lese - og det meste er interessant :)

   Slett
 17. Tusen takk for smakebiten! Jeg har veldig lyst til å lese denne boken, men det blir nok en stund til.. Leselisten min er farlig lang :/

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja den leselisten blir bare lengre og lengre, mye raskere enn vi klarer å faktisk lese bøkene!

   Slett