fredag 3. mai 2013

Jane Eyre og det gotiske

Mange av de temaene som interesserer meg som forfatter, leser og menneske har jeg funnet i gotikken.
~Kate Morton

Jeg kom på et intervju (pdf.) med Kate Morton som jeg leste for lenge siden (det er fra 2011) hvor det står at Morton  fikk sin litterære oppvåkning med bøkene til søstrene Brontë, Jane Austen og Daphne du Maurier:


Grunnen til at jeg husket det var at jeg googlet Den sanne historien om Muddermannen, i den tro at det faktisk var en ekte bok. Det samme trodde intervjueren. Videre en liste over Kate Mortons ti gotiske favoritter, i kronologisk rekkefølge. Jane Eyre står som nummer tre:


Listen inneholder også Stormfulle høyder, Huset Ushers fall, Bleak House og Rebecca.

Jane Eyre har absolutt et preg av gotisk roman, men er også et første steg i retning av realismen og viktoriatidens litteratur. Når det gjelder sjanger er den ikke så enkel å plassere ettersom den er en kombinasjon av flere, blant annet den gotiske. Mange gotiske elementer er brukt, som store herregårder og øde forblåste heier, torden og regn, og stemmer i natten. Her er mystikk og spøkelser, både frykt og galskap. Og romantikk. 


Mer enn noe annet handler Janes historie om forsoning. I en situasjon der hun burde blitt knust av barndomsårene holder hun ut, og hun forveksler aldri sosial konformitet eller siner læreres fariseiske ondskap med Guds egentlige hensikt. Når hun møter Rochester er det ikke gitt at de til slutt vil finne lykken, men den blir hardt tilkjempet gjennom lidelse, offer og tap. Det er kanskje en mer realistisk skildring av kjærlighet enn den gotiske romanstilen ville få oss til å tro. Når alt kommer til alt er det bare ekte kjærlighet som kan forvandle det som er stygt, ødelagt og forkastet, slik at det blir uventet vakkert.

En mørk tordenfull kveld denne uken, med øsende regnbyger sett fra "balkongen" min :)

Himmelsk

22 kommentarer:

 1. WOW for et bilde! Grøssende stemningsfullt. Det likte jeg :-) Når det er sagt.. jeg har ennå ikke lest en eneste bok av Kate Morton! Siden det viser seg at jeg liker både søstrene Brontë og Jane Austen så burde jeg kanskje forsøke meg på Morton etterhvert. So many books, so little time...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det passet jo godt til et innlegg om gotisk litteratur :)
   Kate Morton anbefales, hun skriver glimrende, selv om det ikke er helt som Brontë. Men som du sier, det er så mange bøker og altfor liten tid!

   Slett
 2. Det er derfor jeg liker så godt Kate Morton, takk for et flott innlegg og bilde. Nå skal jeg google: Huset Ushers fall, Bleak House og Rebecca. Mulig det er noe for meg å lese. Ha en fin fredag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gleder meg til å lese den siste boken hennes! Huset Ushers fall aner jeg lite om, men Bleak House har jeg på leselisten (uten at jeg har tenkt over at det er en gotisk roman). God fredagskveld til deg, Eli :)

   Slett
 3. Sikke et dejligt billede! Daphne du Maurier's Rebekka er en fantastisk bog. Også bøgerne af søstrene Brontë, som jeg har læst alle sammen.
  Ha' en rigtig god weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Madame! Jeg har lyst til å lese Rebekka, og har lagt den til på leselisten - samt de andre bøkene av Brontë søstrene.
   Ha en fin helg du også :)

   Slett
 4. Du har virkelig gått i dybden på Jane Eyre. Huffda, har dere hatt tordenvær? Skikkelig flott bilde du fikk ut av det ihvertfall.
  God helg til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, ja det var så spennede å finne ut av forfatteren og ettersom jeg likte boken så godt kom jeg over både det ene og det andre som var interessant :)
   Takk for fin kommentar til bildet, og god helg videre :)

   Slett
 5. Det var et tordnende vakkert bilde.
  Likte det.
  Du har fordypet deg :)
  God, gammel litteratur holder seg og fortsetter å holde på sinnene.
  God helg :)
  Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja, denne klassiske boken har mye ved seg som er verdt å nevne :)
   God helg til deg, Mormor!

   Slett
 6. Jane Eyre er spennende, og det samme må jeg si om bildet ditt!
  Takk for hilsen! -Margit-

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig! Og jeg er glad for at du synes bildet er spennende også :)

   Slett
 7. Yes, wonderful, I like the atmosphere in this picture ...!

  SvarSlett
 8. Flott og stemningsfullt bilde :) Fin utsikt du har fra balkongen.
  Interessant om bøker også. Jane Eyre er en flott bok :) Kate Morton har jeg ikke lest noe av, kanskje på tide å sjekke ut bøkene.
  Ha en riktig god helg.
  Hilde :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Hilde! Ja, jeg vil absolutt anbefale å lese Morton's bøker :)

   God helg videre til deg!

   Slett
 9. Jeg leste denne bloggposten hos Les mye: http://ikkebareeibok.blogspot.no/2013/04/hemmeligheter-kate-morton.html som fikk meg til å tenke. Jeg er enig i det hun skriver om at Morton for all del IKKE må forlate det gotiske og stormfulle, noe hun kanskje gjør til en viss grad i den siste boka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ojda, her sier May Brit at Morton har lagt seg på et "rik-dame-nøster-opp-fortid-á-la-danielle-steel" spor som ikke gjenspeiler hennes tidligere bøker. Nå ble jeg veldig nysgjerrig på boken og hva jeg kommer til å synes om den.

   Slett
 10. Fantastiskt fin bild med sydeuropeisk prägel. Jane Eyre är en klassiker och en mycket bra bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Mona! Ja, Jane Eyre likte jeg veldig godt :)

   Slett