onsdag 1. mai 2013

Jane Eyre ~ Charlotte Brontë

Hin dagen så jeg miniserien Jane Eyre som jeg kjøpte fra cdon, og den var superbra! Anbefaler alle å se den. Og så var det boken da, som jeg har kost meg med så lenge. Føltes litt merkelig å skulle lukke den og ikke lengre ha den i vesken til lesing der det måtte passe. Her er et aldri så lite sammendrag av historien, linkene er til tidligere innlegg om boken:

Chalotte Brontë
Jane Eyre har vært blant de mest populære og omtalte litterære klassikerne siden den kom ut i 1847, og ble først utgitt under pseudonymet Currer Bell.

Romanen handler om foreldreløse Jane som vokser opp hos en rik slektning, sin onkel Reed. Dessverre dør han tidlig og hun blir etterlatt i tantens varetekt. Tanten bryr seg mest om sine egne barn som hun gir mengder av ros og oppmerksomhet, men misliker Jane som hun ignorerer og straffer urettmessig. Bessie, en tjener i huset, er den eneste som viser Jane vennlighet, og hun forteller historier og synger for henne. En dag blir Jane straffet for å ha sloss med fetteren og blir stengt inne på det røde rommet hvor onkelen døde. Der inne tror Jane at hun ser onkelens spøkelse, noe som fører til at hun skriker og deretter besvimer. Da hun våkner er Bessie der, samt en besøkende, Mr. Lloyd, som foreslår for Mrs. Reed å sende Jane til en skole. Til Janes glede er tanten enig, og Jane blir sendt til fattigskolen Lowood. Det er en streng evangelisk skole hvor Jane til tross for religiøs disiplin og beskjedne forhold møter elever og lærere som hjelper og oppmuntrer henne.

Jane får en venn på skolen, Helen Burns, som stadig blir straffet og irettesatt. Dette får Jane til å bli nysgjerrig på henne, for hun synes "the punishment seemed [...] in a high degree ignominious, especially for so great a girl" og Jane tenker om henne når de møtes for andre gang at hun vil vise tegn på bekymring, tristhet og skam. Men hun verken gråter eller rødmer. I stedet sier hun nøkternt at hun er sendt til Lowood for å få en utdannelse, og da må hun bli der og gjøre det som kreves.

Synet på barn i den tiden var helt annerledes enn i dag, noe som kommer godt frem i boken, selv om synet endret seg med romantikken og Rousseaus Émilie som ble en mektig inspirasjon. Men før det ble barn sett sett på som ufullstendige voksne og fikk tidlig ansvarsoppgaver. Jane lærer mye av Helen selv om hun er mer opprørsk og ikke kan forstå ideen om å vende det andre kinnet til i møtet med urettferdighet. De to blir etter hvert nære og gode venner til tross for morstetningene, disse er i stedet med på å bygge opp karakteren Jane. Helen dør senere av tyfus i likhet med mange andre av elevene, men Jane klarer seg og fortsetter på skolen. Etter noen år som elev og de to siste som lærer tar hun stillingen som guvernante på Thornfield Hall, et stort herskapshus på landet i Yorkshire, for å undervise den franske jenten Adéle. Herskapshusets eier, Mr. Rochester er hennes formynder, og er sjeldent hjemme på grunn av mye reising.

Først etter noen måneder møter Jane Mr. Rochester, et stormfylt møte hvor en hest og dens rytter kommer galopperende ut av tåken. Hesten sklir og faller og Jane går for å høre om rytteren er såret eller trenger hjelp. Mannen banner og sverger, er uhøflig og taktløs, men ber til slutt om hjelp til å komme i salen. Jane for senere vite at rytteren er eieren av Thornfield, og det er starten på en stormende forelskelse. Samtalene og stundene med Mr. Rochester gir et innblikk i verden utenfor, og hans interesse for henne er intellektuelt stimulerende. Jane føler seg smigret fordi han behandler henne som en jevnbyrdig. Mr. Rochester på sin side synes det er noe enestående og merkelig ved hennes direkte tale, hennes søkende øyne og knivskarpe svar.  

En natt redder hun ham fra en brann, som Mr. Rochester sier ble påtent av tjeneren, Grace Poole. Senere har Rochester med seg gjester hjem som blir værende noen uker. Jane blir fortvilet da det blir åpenbart at han har planer om å gifte seg med den vakre Blanche Ingram. I stedet frir han til Jane, hvorpå hun svarer ja. 

Dessverre inntreffer en hendelse på selve bryllupsdagen: Det kommer frem at Mr. Rochester allerede er gift, som heter Bertha. Ikke bare er hun i live, men hun bor på Thornfield! Innesperret som The Madwoman in the Attic. Rochester forteller henne om sin fortid og at han giftet seg med Bertha som ung mann, uten å vite at det var sinnssykdom i familien. Det var altså henne som startet brannen, og Grace Poole holder henne under kontroll. Jane innser at hun ikke kan leve med ham som hans elskerinne og pakker de få tingene hun har og drar fra Thornfield.

Jane bruker sine siste penger til transport, og blir nødt til å sove ute og tigge mat. Til slutt blir hun tatt inn av tre søsken på et gods. De heter Mary, Diana og St. John Rivers, og Jane blir fort venner med dem. St. John er prest og finner arbeid for Jane som lærer på en veldedighetsskole. En dag får Jane overraskende nyheter av St. John: han forteller at hennes onkel, John Eyre, er død og har testamentert henne en formue på 20 000 pund. Dette kunne han vite fordi det også var hans onkel, hvilket gjør at Jane og Rivers-søskene er slektninger og Jane bestemmer seg umiddelbart for å dele formuen likt med dem. 

St. John har besluttet å reise til India som misjonær og ønsker at Jane skal bli med som hans hustru, men Jane kan ikke gifte seg med ham siden hun ikke elsker ham. En natt hører hun Rochesters stemme som roper navnet hennes over heiene, og Jane reiser sporenstreks tilbake til Thornfield som er nedbrent. Mr. Rochester bor et annet sted sammen med to tjenere og det er her Jane finner ham, enarmet og blind etter å ha prøvd å redde Bertha fra brannen. Historien har en lykkelig slutt, slik kjærlighetsromaner skal.  

Denne språklige perlen av en bok anbefales på det varmeste! 

“A poet's mission is to make words do more work than they normally do, to make them work on more than one level.”
Jay-Z, Decoded

Charlotte Brontë


Jane Eyre av Charlotte Brontë
CWR Publishing Limited (Collector's Library), 2003
650 sider
Språk: Engelsk
Kjøpt

15 kommentarer:

 1. Jeg har den på lydbok, så tenke å høre på den snart. Elsker film-serien som er basert på boka:) Fint skrevet:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den serien er veldig fin. Jeg likte boken så godt, og har lyst å få med meg noen av de andre filmatiseringene også. Takk, Elin :)

   Slett
 2. herlig omtale :) eg har sett serien, og har veldig lyst å lese boken og :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Mary! Serien likte jeg godt, og har planer om å få sett flere Jane Eyre-fimatiseringer. Anbefaler boken, helst på engelsk da jeg har lest at oversettelsen ikke er så tro mot språket.

   Slett
 3. Så tykk en bok og så kort en film. Har da bare sett filmen, men har pocketboka hjemme i Trondheim. Flott omtale som vanlig Melusine.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og boken er på alle måter en innadvent bok som gjør det vanskelig å feste skikkelig på film. Men jeg synes miniserien klarte det bra nok - nå i helgen skal jeg se den versjonen du så for ikke så lenge siden :)
   Takk, Anita!

   Slett
 4. Jeg har sett de alle, men husker dårlig og blander litt sammen med "Stormfulle høyder" som søsteren skrev. Men nå når kveldsvaktene roer seg så skal jeg lese de alle på nytt. Ha en fin mandag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hivs det er lenge siden du har sett dem skjønner jeg godt at du blander sammen, det gjør jeg og stadig vekk. Så gøy at du har tenkt å lese de om igjen! Håper du har hatt en fin uke, Eli :)

   Slett
 5. Jane Eyre var en av de aller første bøkene jeg lastet gratis ned på Kindle'n min fra Amazon, og jeg ble fascinert fra første side. Flott omtale! Det var så jeg kunne tenke meg å lese boka på ny - nå. For et språk! Jeg leste den også på engelsk. For en utrolig forut-for-sin-tid personlighet Charlotte Brontë må ha vært! For en pike og etterhvert kvinne Jane Eyre var. Så utrolig tro mot seg selv og sine egne prinsipper. Denne boka likte jeg utrolig godt! Jeg leser akkurat nå Wuthering Heights av Brontë-søsteren Emily. Den er også veldig god!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet du - jeg kunne tenke meg å lese den om igjen med en gang! Hehe, men den blir litt drøy når det er så mange andre bøker på vent. Ja, språket er helt fantastisk og poetisk. Man kan kanskje si at Jane til tider er litt for mye fornuftig, men interessant at hun er så plain og ordinær og likevel koster på seg på være tro mot seg selv og prinsippene. Spennende at du leser Wuthering Heights, den leste jeg for en tid tilbake på norsk. Kan godt tenke meg å lese den på engelsk.

   Slett
 6. Fin omtale og hyggelig påminnelse om ei flott bok! Jeg har også den utgaven av boka som du har, i tillegg til å ha den i en Brontë-praktutgave, samt en på norsk. De er så søte, de små bøkene fra CL. Som deg likte jeg også miniserien godt. Det kom en film i 2011, den har jeg akkurat kjøpt, men ikke sett. Har du vært borti den? Er veldig spent på hvordan den er.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Hedda, jeg er glad du ble minnet på boken, det var nesten trist å lukke den igjen etter endt lesing! Ja, de er søte og jeg har lyst til å kjøpe noen flere slike. Jeg hadde tenkt å se den filmen du nevner nå i helgen, hvis jeg får tak i den :)

   Slett
 7. Kjempe bra omtale. Du skriver så ryddig og godt. Digger at du siterer Jay-Z der, et innlegg med både Jane Eyre og hip hop er en blandning jeg setter pris på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Heidi! Litt gammelt og litt nytt, og han er jo en flink poet :)

   Slett