fredag 21. september 2012

Fremtidige favoritter [elskede]

Mitt eksemplar -
 som jeg fikk av min mor :)
Arrester meg om jeg fusker nå, men Elskede av Toni Morrison er en ny-oppdaget favoritt som jeg skrev om i fjor. Ikke så lenge siden, men boken leste jeg i 1994 og sannelig er jeg glad jeg leser den om igjen nå. Om jeg ikke hadde deltatt i Lesesirkel 1001-bøker hadde jeg sannsynligvis lest en helt annen bok. Strengt tatt er det ingen fremtidig favoritt, ettersom den allerede er en favoritt :)

Fra baksiden (eller egentlig innsiden av omslaget):
Sethe, høygravid og tydelig merket av vonde og dramatiske hendelser, flykter fra slaveriet til friheten. Nå bor hun med datteren Denver i et lite hus i Cincinnati. Hun bærer på tunge minner om de tre andre barna sine - om de to sønnene som forlot henne og om datteren Elskede. Det er en høy pris Sethe har måttet betale for friheten: "Det jeg husker er et bilde som svever rundt der ute, utenfor hodet mitt. Jeg mener, selv om jeg ikke tenker på det, selv om jeg dør, er bildet av det jeg gjordet, eller visste eller så, fremdeles igjen der ute. Akkurat der hvor det hendte," sier Sethe.

Paul D er ikke den eneste som vender tilbake fra fortiden, som finner Sethe etter mange års hvileløs flukt og søken. En dag sitter den døde datteren foran huset. Hun krever den kjærligheten hun aldri fikk. Elskede er et av fortidens "spøkelser", men hun er samtidig en høyst levende kvinne. Fantasi og virkelighet, fortid og nåtid, veves sammen til et fargeritkt bile og en gripende historie.

Elskede er en roman om rasismens historie - og en roman om kjærlighet.


Fremtidige favoritter er en ukentlig spalte hos Bokelskerinnen
titt innom henne for andre favoritter :)

10 kommentarer:

 1. aldri lest noe av denne forfatteren, men hørt mye bra, så hmmm ... takk for tipset & ha en flotters helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, da er det på tide å lese noe av henne - fantastiske bøker :)
   God helg til deg også!

   Slett
 2. Så fint å høre om en av dine favorittbøker:) Denne må jo da helt klart ned på leselisten min:) Ha en herlig helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid fint å bidra med nye titler og forfattere, denne kan du trygt ha på leselisten :)
   God helg til deg og!

   Slett
 3. Aldri hørt om boka eller lest noe av denne forfatteren:) Takk for tips:) Ha en fin helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun har skrevet flere gode bøker som jeg anbefaler på det varmeste :)

   Slett
 4. Jeg hadde store planer om å være med på denne lesesirkelen, men ser ikke ut som jeg rekker det. Har hørt flere som sier at boken er helt fantastisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Man har jo bare en knapp måned på å lese bøkene og noen av dem er temmelig tykke, spørs om jeg klarer å bli ferdig med Elskede i tide (og den er ikke lang) - men ja; den er svært bra :)

   Slett