tirsdag 4. september 2012

Boken på vent [the mysteries of udolpho]

Før ferien bestilte jeg The Mysteries of Udolpho av Ann Radcliffe fra Bokklubben, den skal jeg lese i november i forbindelse med Lesesirkel 1001 bøker og siden den kun kostet meg den nette sum av nittini kroner syntes jeg det var en grei investering. Alltid kjekt å ha klassikere i bokhyllen!

Jeg ante ikke på forhånd hva boken handlet om, men dette står på Bokklubbens sider (og det virker unektelig spennende, og perfekt for høstlige kvelder innendørs!):

"Emily's face was stained with blood'. Beautiful young heiress Emily St. Aubert is frightened when she finds herself orphaned and in the hands of her cold and distant aunt, Madame Cheron. But her fear turns to terror when Madame Cheron agrees to marry the haughty and brooding Signor Montoni, and she finds herself trapped in the castle Udolpho, threatened by Montoni's terrible greed and haunted by the secrets of the medieval fortress. Will Emily find the strength to survive this place of nightmares? Or will Montoni and his wicked schemes destroy her completely?

Romanen ble skrevet i 1794 av den engelske forfatteren Ann Radcliffe (1764-1823), kjent som en av pionerene for den gotiske romanen. Fortellingene hennes ble svært populære blant den engelske overklassen og den voksende middelklassen, særlig hos kvinnene.

Videre står det på wikipedia:
Radcliffes romaner ble sjangerdannende for den romanenformen som er blitt kalt den gotiske. Radcliffe sjøl hadde førstehånds kjennskap til det engelske landskapet og dets herregårder. En av hennes sterke sider er miljøskildringene. Hun viser også en imponerende evne til å la det mysteriøse og overnaturlige falle innafor grensene av det som kan forklares ad naturlig veg. Mange av hennes etterliknere på 1800-tallet hadde ikke samme sikre evne til miljøskildring og plot, slik at mye av den gotiske fiksjonsprosaen ytrer seg som banaliserte versjoner av Radcliffe, med sine usannsynligheter og skrekkeffekter.

Boken på vent

6 kommentarer:

 1. Denne har jeg ikke hørt om,men jeg ble veldig nysgjerrig på denne. Gleder meg til å høre hva du syntes om den når du har lest den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn sett er det veldig fint å være med i en lesesirkel; en blir kjent med bøker som kanskje aldri hadde blitt lest :)

   Slett
 2. Har ikke hørt om boken før, og jeg må si den hørtes veldig spennende ut:) Tror du gjorde ett kupp ved å kjøpe den:) Kos deg med boken og ha en fin kveld:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det virker som en spennende historie, blir interessant å lese den. Gøy med sånne kupp :)

   Slett
 3. Den hørtes skummel ut! Uten tvil passende å lese om høste ja! Jeg begynte å tenke på Dracula av Bram Stoker da jeg lete innlegget ditt, den leste jeg i januar og syntes var fryktelig skummel. Hihi. Gleder meg til å lese anmeldelsen din når du er ferdig. Det er lov å ta tiden til hjelp med lesningen av romaner og slikt når man går skole. Full forståelse!

  Heidi

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig passende høstlesing tror jeg! Husker da jeg leste Dracula og syntes det var gysende spennende. Ja, det blir rett og slett vanskelig å presse inn for mange romaner når man har et pensum som skal fordøyes, men i helgen skal jeg starte på en bok av Toni Morrison. Den har jeg forresten lest før, så da går det muligens letter (eller raskere)!

   Slett