søndag 16. september 2012

En smakebit på søndag [språkutvikling]

Høigård
En stor begivenhet fant sted i Oslo i går, nemlig Norges første bokbloggtreff! Høres spennende ut, og spesielt interessant er diskusjonen som har gått for seg i det siste om at det bør være noen retningslinjer for hvordan man skal blogge, noe jeg er svært uenig i. Det er en av fordelene med en blogg, man kan gjøre akkurat som en vil med tanke på innhold, hensikt og utforming. I utgangspunktet ganske enkelt; kommer man over en blogg man ikke liker trenger man ikke gå tilbake.

Jeg holder fremdeles på med Elskede av Toni Morrison, uten at jeg har kommet særlig langt, så jeg har en annerledes smakebit i dag enn det jeg vanligvis har om søndagene siden det jeg har lest mest av denne uken er norsk i forbindelse med førskolelærerutdanningen.

Et delkapittel i Barns språkutvikling av Anne Høigård handler om språkfunksjoner, som handler om at all språkbruk kommuniserer noe selv om vi ikke alltid er klar over det.

Når vi prøver å klargjøre hvilken kommunikasjonsintensjon språkbrukeren har, snakker vi om språkfunksjoner. Barn bruker gester, mimikk, blikk, stemme og andre kroppslige uttrykk for å vise hvilken kommunikasjonsintensjon de har og i samvær med barn er det viktig å være bevisst på disse signalene for at barnet skal blir møtt med anerkjennende kommunikasjon.

Det siste understreker Berit Bae, norsk forsker og professor ved Høyskolen i Oslo, viktigheten av. Hun er kjent for sin forskning i anerkjennende relasjonskompetanse og formidling av Anne Lise Løvlie Schibbyes teori om anerkjennende relasjoner, og sier at den anerkjennende kommunikasjonen er avgjørende for barnets selvopplevelse og selvutvikling.

Begrepet anerkjennelse forstås slik:

"Jeg anerkjenner deg som et individ med rettigheter, integritet og en separat identitet. Jeg gir deg retten til å ha dine egne erfaringer og opplevelser. Jeg behøver ikke godta dem som riktige; jeg er simpelthen villig til å la deg ha rett i ditt syn."
(Løvlie Schibbye, 1984, s. 40)


Smakebit

20 kommentarer:

 1. Pensum stoff kan også være interessant lesing.Når det gjelder det du skrev innledningsvis så er jeg enig med deg.Det er jo ikke verre enn det faktisk!
  Tusen takk for smakebiten og ha en fin dag videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mye interessant å lære!
   Ja, det er jo egentlig ganske enkelt, og i så måte likte jeg godt Natalie Normann sine forslag til bokbloggregler :)

   Slett
 2. Very interesting the children's language development, surprisingly for example, the great ability of up to 5 years old to learn multiple languages ​​simultaneously.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that's very interesting what you mentioned here - for us adolts the ability to learn several languages at the same time is far more difficult.

   Slett
 3. Tack för smakbiten. Det gäller i många sammanhang, att andra ska ha rätt till sin syn på saken.
  Vitsen med att blogga är ju att man sätter nivån själv inom ganska vida ramar. Jag skulle inte vilja bli styrd. Och tror inte man kan det heller!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes også det er noe av vitsen med å blogge, den er privat og skal ikke ha en standard av noen type. Det hadde vært annerledes om jeg skulle anmelde bøker i regi av et eller annen media.

   Slett
 4. Språk är alltid intressant att lära sig mer om. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. Takk for smakebiten.
  Barns språkutvikling er alltid spennende.
  Både teoretisk og å følge i levende live.
  God søndag :-)
  mormorklem

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen ganger kan det teoretiske være litt høytflyvende, men godt å ha når en skal snakke om språk for eksempel - spennende tema, ja :)

   Slett
 6. Flott smakebit det der!

  Fin søndag til deg :-)

  SvarSlett
 7. En fin smakebit, med et tema som man kan ta til seg på mange områder!
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er interessant og spennende :)

   Slett
 8. Alltid vært interessert i både pedagogikk og språk, så dette høres ut som skikkelig interessant lesning! Burde vært flinkere til å kjøpe meg mer faglitteratur, selv etter at studietiden er over, for det fins så mye å lære enda:)

  SvarSlett
  Svar
  1. En blir aldri utlært, og jeg har også tenkt at det er interessant å lese faglitteratur selv om jeg ikke gikk på skole - men det ble sjeldent til må jeg innrømme :)

   Slett
 9. Jeg måtte smile av smakebiten din i dag! Jeg har slitt litt med anerkjennende kommunikasjon i det siste. Mine to to-åringer har nok en kommunikasjonsintensjon når de nå plutselig har begynt å helle ut melk og kaste mat under måltidene, men det er ikke alltid mor klarer å være like pedagogisk som boka di foreskriver :D Språkutvikling er uansett spennende tema! Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja de har nok en plan med sine handlinger under måltidet og det er slett ikke alltid like enkelt å være tålmodig :)

   Slett
 10. Artig med en "annerledes" smakebit, og viktige ord å ta med seg videre - i mange sammenhenger!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et interessant og spennende tema :)

   Slett