onsdag 6. februar 2013

Boktema [heia sverige]

Tematips hos Geir i dag er "Heia Sverige", og da må jeg trekke frem den svenske forfatteren Kerstin Ekman (født i 1933) og trilogien Vargskinnet, en trilogi som beskriver Sverige på 1900-tallet. Det er i det nordlige Jämtland og grensetraktene mot Norge i det lille tettstedet Svartvattnet som handlingen foregår. Den første boken, Guds barmhjertighet, leste jeg for mange år siden og lenge før jeg begynte å skrive om bøkene jeg leser. På gamlebloggen skrev jeg litt om trilogien etter at jeg somlet meg til å lese andre bok og var halvveis i den siste.

Guds barmhjertighet møter vi jordmoren Hillevi som i 1916 kommer til Svartvattnet i Jämtland  hun er utdannet i universitetsbyen Uppsala og er full av viten om hygiene og ønske om å gjøre noe for andre mennesker. Møtet med den barske tilværelsen blir helt annerledes enn hun hadde forestilt seg, men hun klarer å skape en tilværelse for familien. Fortelleren i romanen, Kristin, er en samejente som blir tatt i mot som forsterdatter av Hillevi. Det er hun som sikrer forbindelsen mellom de levende og de døde, og som formidler den grunnleggende følelsen av å være stilt utenfor et fellesskap som er så levende skildret. Mennesket er et ømtålelig vesen; den som ikke er som andre, må kjempe for ikke å gå under. Dette gjelder alle de tre hovedpersonene: Hillevi, Kristin og unggutten Elis, som rømmer til Norge for å unnslippe farens brutalitet.
I andre bok, Morgen kommer, blir krigen et sentralt tema for hvordan livene til menneskene i Svartvattnet endrer seg. Hillevi og Tronds datter, Myrten, er blitt voksen og drar til Stockholm. Med seg har hun en hemmelighet som ikke en gang fostersøsteren Kristin vet om. Men så har Kristin sine egne tap, likevel prøver hun å trenge gjennom glemselen og forbinde det gamle med det nye. Elis, kunstneren, er tilbake i Sverige og han har også sine hemmeligheter. Den kampen forrige generasjon måtte føre for ikke å gå under, må denne generasjonen fortsette enten det gjelder retten til kjærlighet, til kunstnerisk utfoldelse eller til å føre videre arven fra flere kulturer uten påtrykk fra noen. 
Tredje bok, Skrapelodd, forteller om sterke kvinneskjebner i den jämtlandske bygden Svartvattnet på 1900-tallet. Her er historien om presten Ingefrid, som kommer tilbake til forfedrenes jord, og om hvordan dette besøket setter hennes eget liv og hennes religiøse tro på nye og avgjørende prøver. I bygda bor også den berømte glasskunstneren Elias Eriksson. Ingefrids og Elias' liv flettes sammen, deres livshistorier nøstes opp - og en avgjørende avsløring kommer nærmere og nærmere. Kerstin Ekman er en utrolig forteller, og hun fører oss inn i et tidløst landskap fylt av spennende menneskeskjebner, historier og myter. For denne boken mottok hun den prestisjefylte Augustprisen 2003.

Jeg er ikke helt sikker på hva som gjorde at det skulle gå så mange år fra jeg leste første bok og til jeg fortsatte på trilogien, for dette ga meg en fantastisk leseopplevelse! Skribent og frilanser, Nina Aspen skrev for Bokklubben at hun skulle ønske at fortellingen om disse menneskene ikke tok slutt, og at den heldigvis lever "og puster" videre som erindring og opplevelse. Det er det som er god litteratur. "For det er snakk om stor litteratur, dette, så stor at betydelig litterære utmerkelser og priser runger i bakgrunnen". Jeg kan ikke annet enn å si meg enig.

I bokhyllen har jeg stående enda en trilogi fra Ekman; Hekseringene, Springkilden og Englehuset (Katrine-Holm-serien) som jeg ser frem til å begynne på.

"Store, brogede, vævede tæpper - sådan er Kerstin Ekmans romaner." 
(Fra en artikkel jeg synes oppsummerer Ekmans skrivekunst)

TemaTips

20 kommentarer:

 1. Alt man skulle ha lest! Hadde jeg bare hatt en rik mann, skulle jeg sagt opp jobben og bare vært hjemme (og på kafé!) og lest :)
  Kerstin Ekman har jeg ikke lest, men hørt mye fint om nå! Takk for flott omtale!
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant! Drømmesituasjon.
   Håper du fikk lyst til å lese Ekman, det anbefales!
   Snart helg: ha en fin en :)

   Slett
 2. De här har jag i hyllan, men olästa. Spännande att läsa vad du tyckte om dem. Utspelar sig inte Kerstin Ekmans "Händelser vid vatten" också i Svartvattnet? Den tyckte jag om.

  Jag började på första boken i Katrineholmsserien (Katrineholm, inte Katrine-Holm) men lyckades inte komma in i den. Men det var också väldigt länge sedan. Jag kanske hade tyckt bättre om den idag. Är det inte fyra eller fem böcker i den serien förresten?

  SvarSlett
  Svar
  1. "Hendelser ved vann" har som du sier også handling fra Svartvattnet, men den boken har jeg ikke lest. Den skal jeg sannelig sette på leselisten! Takk for rettelsen på serienavnet Katrineholm, den gleder jeg meg som sagt å lese. Tror det kun er tre bøker, mener den kalles en trilogi.

   Slett
 3. Nydelige bøker du har valgt til ukens tema!! Kerstin Ekman er en fantastisk forfatter :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Anette! Og jeg er helt enig med deg i at Ekman er en fantastisk forfatter :)

   Slett
 4. Ajajaj ... Du leser kule bøker. Kerstin Ekman! Hadde ikke sett at noen ville trekke denne triologien opp av hatten på dagens boktema, men du overrasker alltid. Nydelig bidrag! Tusen takk. Innlegget er delt på facebook, twitter, og tipset om til forlaget.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Kerstin Ekman er fabelaktig! Takk for deling på de ulike mediene :)

   Slett
 5. Har faktisk ikke hørt om verken bøkene eller forfatteren før, så tusen takk for tips! Disse må jeg titte litt nærmere på. Ha en fin kveld:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Ekman kan du med fordel se nærmere på - jeg synes i alle fall at hun skriver med levende og god innsikt i menneskers psyke :)

   Slett
 6. Kerstin Ekman har jeg ikke lest noe av, så vidt jeg tørr si der her, men det er helt sant:) Skal notere de ned for jeg tror jeg kommer til å like disse:) Takk for tips!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tørr og tørr, det er det som er så fint med bokbloggene synes jeg; at vi får så mange nye og gode tips :)

   Slett
 7. Takk for at du trekker frem disse bøkene, Melusine! Disse bøkene har jeg også i bokhylla (på svensk, faktisk), og de har fulgt meg på mangt et flyttelass. Det er faktisk ikke så lenge siden jeg lurte på om jeg skulle børste støvet av dem igjen. Jeg kan bare si som Anette: Nydelige bøker fra en fantastisk forfatter!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du synes det var bra med en påminnelse, disse bøkene kan du trygt finne frem og børste støv av - Ekman er en fantastisk forfatter :)

   Slett
 8. Flott omtale av bøkene; skikkelig fristelse. Har hennes Hendelser ved vann i bokhylla;og det er en krim som jeg husker var spennende. Kjøpte den på slutten av 1990-tallet gjennom Bokklubben. En ting er sikkert; dagen skulle hatt litt flere timer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Tone, for fine ord! Hendelser ved vann har jeg lyst til å lese, den er på leselisten - men som du sier: dagen skulle hatt flere timer!

   Slett
 9. Så flott omtale. Kerstin Ekman er verdt å lese, ja- selv har jeg bare lest Hekseringene tror jeg, men det er lenge siden. Denne trilogienfikk jeg lyst å lese..)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja, Ekman er absolutt verdt å lese, og Hekseringene (jeg er hele tiden usikker på hva den egentlig heter på norsk, ser både det ene og det andre ulike steder!) ser jeg frem til å lese :)

   Slett
 10. Kerstin Ekman er en av mine favoritter, har noen bøker av henne i hylla ja. Likte "Vargskinnet" så godt.
  Den trilogien du nevner har jeg også, og det er en fjerde frittstående fortsettelse også - den heter "En by av lys".
  Ellers kan jeg anbefale "Gjør meg levende igjen".

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at du nevner den fortsettelsen, det var jeg ikke klar over! "Gjør meg levende igjen" skal jeg også notere meg :)

   Slett