lørdag 2. februar 2013

The Moonstone ~ Wilkie Collins


Wilkie CollinsJeg leste ut The Moonstone september i fjor, men har jo helt glemt å skrive et avsluttende innlegg om boken! Den var satt opp til april-lesing i Lesesirkel 1001 bøker, og da var jeg omtrent halvveis.

Rachel Verinder får en diger indisk diamant i gave til sin 18-års dag, den er et arvesmykke fra hennes onkel, en korrupt engelsk offiser som har tjent i India i 1799. Samme natt blir diamanten stjålet og mistanken falle på en hushjelp, Rachels fetter Franklin Blake, en trupp indiske gjøglere og på Rachel selv. Den berømte kriminalbetjenten Cuff tilkalles, og sammen med Betteredge forsøker de å løse mysteriet med den forsvunne steinen. Utover å være meget verdifull, er diamanten også av stor religiøs betydning og tre hinduprester har dedikert livet for å finne den og føre den tilbake til tempelet hvor den først ble stjålet.

Den komplekse handlingen blir fortalt fra flere perspektiv, og med hovedkarakterenes fortellinger ble jeg revet med av mysteriet for å finne ut hvem som er tyven og om diamanten blir funnet. Beviser blir lagt frem og som leser kan jeg selv leke detektiv. For en som sjeldent leser krim ble dette en positiv leseropplevelse! Likevel, det var ikke den eneste grunnen til at jeg måtte lese videre. Jeg liker denne skrivestilen fra Viktoriatiden, måten å sette sammen ord og setninger på. Det er også mange gode landskapsbeskrivelser og personskildringer.

En annen ting er at mange av denne tidens forfattere skrev samfunnskritisk, og Collins var selv klar over at det han skrev kunne fornærme enkelt kretser. Handlingen er satt til perioden før den avgjørende datoen 1857, da det indiske mytteriet (Sepoy-opprøret) startet. En periode med velstand i det Britiske Imperiet, men også kvinneundertrykkelse. Til tross for enkelte tidstypiske kvinneskikkelser, har Collins skrevet noen sterke og uavhengige kvinnekarakterer, for eksempel Rachel. Ved å gjøre det rettes søkelyset på kjønnsdiskrimineringen på den tiden, selv om Collins ikke akkurat kan kalles en feminist.

The Moonstone ble utgitt første gang i 1868, og regnes for å være den første engelske krimroman; i følge lyrikeren T. S. Eliot er dette den første og den beste av alle engelske detektivromaner. Det kan argumenteres i mot, men boken har uansett inspirert senere forfattere.

Wilkie Collins (1824-1889) var en av de mest leste engelske forfattere i sin tid. Han skrev både noveller, romaner og skuespill. De mest kjente verkene er The Woman in White og The Moonstone.

The Moonstone av Wilkie Collins
Oxford University Press, 2008
Språk: engelsk
560 sider
Kjøpt, paperback
Lesesirkel 1001 bøker

14 kommentarer:

 1. Lest og likt :)
  Mormorklem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint! Sender klemmer tilbake :)

   Slett
 2. Herlig å bli påminnet om denne! Jeg fikk ikke engang begynt på den i fjor, og håper det blir tid i år istedet. Jeg liker både krim og romaner fra viktoriatiden, så den burde passe midt i blinken for meg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke alltid tiden strekker til for det vi har planlagt, og noen av lesesirkelbøkene er temmelig lange! Men så lenge du liker krim og romaner fra viktoriatiden skulle denne være perfekt :)

   Slett
 3. Så artig med et gjensyn med denne boka! The Moonstone var en overraskelse hyggelig leseopplevelse!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da jeg først leste om boken, og så lånte den på biblioteket murret det innvendig; den var lang, den var på engelsk, det var krim. Men ai! jeg likte å lese den :)

   Slett
 4. Jeg liker at du hivd inn 'funfacten' med at det er den aller første engelske krimromanen skrevet og utgitt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja det var en interessant opplysning :)

   Slett
 5. Denne boka skal definitivt lesast! Tusen takk for godt tips og flott omtale :)
  Ynskjer deg ei god påske!
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du ble inspirert, Pia, for denne boken anbefaler jeg virkelig å lese :)

   God påske videre!

   Slett
 6. Kjekt at du dro denne frem igjen, skal bli gøy å lese :) - god påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper innlegget gjorde at du fikk lyst til å lese den, ja, det er en svært god bok :)

   God påske videre til deg, Tine!

   Slett
 7. Hadde jeg vært mer dreven i engelsk, så hadde jeg kastet meg over denne. Men det går så utrolig sakte. Burde bestemt meg for at et år skal jeg bare lese engelske bøker. Og igjen en inspirerene omtale fra deg. Vil bare si at nå står Jane Eyre i bokhylla mi etter at du skrev om den. God påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du har skaffet deg Jane Eyre! Veldig kjekt at innleggene mine om boken har inspirert :)

   Jeg synes det tok litt tid å komme inn i det å lese engelske bøker, og noen bøker er vanskeligere enn andre, men det går lettere etterhvert :)

   Slett