fredag 8. februar 2013

Liten bok

Fem uker praksis er over og det har ikke blitt mye lesing i bøkene jeg holder på med, skjønt morgenene har vært en god del lengre enn vanlig så jeg har skiftet litt mellom Jane Eyre og Storm i juni før jeg har satt motorvarmeren på bilen og kjørt avgårde til barnehagen jeg skulle være i fem uker. Det aller første jeg tenkte etter at jeg hadde besøkt stedet før praksisperioden var at fem uker var fryktelig lenge, men den ene uken har passert etter den andre og før jeg visste ordet av det var perioden over. Jeg kommer til å savne dem; de små som kravler opp på fanget for å bli lest for, vil ha hjelp til puslespill og tegne sammen eller se på gravemaskinen som holder på utenfor vinduet.

Leke - som forunderlig nok ennå er undervurdert - hvem gjør hva, er det noen som ikke kommer inn i leken, hvem tilpasser seg og hvem hevder seg? Og hvordan. Alt dette har betydning for læring, på alle måter, og jeg er ikke enig i den reklamen som for en tid tilbake sa at pga sitt oljefunn var de nasjonens bærebjelke for landet. Det er jo ikke det, etter min mening starter oppbyggingen av bærebjelken i barnehagen og den starter med de voksne som barna møter. Det er for alle et reflekterende spørsmål, hvilken voksen vil du at barnet ditt skal møte når du er på jobb?

En av høstens oppgaver på HiB var å lage trykkmaterialer som skulle være utgangspunkt for en liten bok, og jeg kunne ikke skjønne hvordan barna skulle kunne klare noe som dette: MEN selvfølgelig, det er ikke nødvendig å lage det så avansert. Bare ta 2-3 ark, brett dem sammen og bind dem med et eller annet bånd. Min bok, en fortelling eller bare tegne der og da. La dem fortelle og lytt :)
23 kommentarer:

 1. Hva ble responsen fra barna, på boken? Eller har ikke det vært med i vurderingsbildet? I mine øyne er det et kriterium som også bør være med. Ofte er det enkle det beste, også når det gjelder bøker for barn.
  bare pass opp for lange bånd, om det skal lekes med, lange bånd er ufattelig fristende å dra i, selv om det ser lekkert ut i voksnes øyne :)
  Klem :)
  Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken var en oppgave vi skulle gjennomføre på skolen, men en del av oppgaven går ut på å skrive om hvordan det kan brukes i barnehagen og så langt har jeg ikke kommet ennå. Dvs. jeg har stadig laget små "bøker" sammen med ungene hvor vi har brukt ark som de får klippe til og deretter laget hull i til å trekke en snor gjennom. Dette er noe som både gutter og jenter synes er spennende. Ellers er jeg helt enig i at ungene selv skal får være med å si sin mening, barns medvirkning setter jeg høyt, så det blir interessant å undersøke hvordan de forholder seg til et mer avansert boklagings-prosjekt. Uten for lange bånd :)

   Slett
 2. Så søt den ble. Vi har tatt vare på mye av det som Julie lagde da hun var mindre f.eks. minneboken. Den fikk hun og venninnene lese i 30 års-dagen, da ble det mye latter. Ha en flott helg og tenk at det er så fint vær alltid nå for tiden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg ble overrasket over hvor enkelt det lot seg gjøre å lage en fin liten bok! Og så er det så gøy å ta vare på, jeg har flere kasser på loftet med ting som ungene har laget. Av og til tar vi de frem og ser gjennom, og som dere får oss en latter og en hyggelig stund.

   Herlig vær som innbyr til utetid, men for meg har det blitt ytterst lite av det denne helgen. Får ta det igjen :)

   Slett
 3. Sikke en fin lille bog, og det var spændende at læse om din praksisperiode. Ha' en rigtig god weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at du synes det - håper du har hatt en fin weekend, Madame :)

   Slett
 4. For en kjempesmart ide å lage en slik liten kunstbok. Tenker de fem ukene med ungene har gitt gode minner. Spennende å observere barn som leker, og se hvordan de gleder seg over enkle ting.
  Ha en riktig fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, ja det har vært en fantastisk lærerik tid! Selv om jeg jobber i barnehage kommer jeg nå tilbake med nye briller :)

   Ha en fin uke du også!

   Slett
 5. Heisann!

  Så flott meg egenlaga bøker ... en skatt!
  Jeg tar med de to bøkene jeg holder på med ... og aldri blir ferdig med, på ferie om ikke så lenge. Håper det blir ro nok til å bla om på siste side!
  Praksisuker går fort... nå er det bare en uke igjen før jeg setter punktum for mine studenter... egentlig skal de være en uke til, men da er jeg på ferie, så de avslutter med egenpraksis og annen lærer i nærheten...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er moro! Denne uken har vi forresten laget tredimensjonalt med papir og jeg valgte en poup-bok-side. Veldig spennende og inspirerende. Det må være interessant å ha studenter, mange forskjellige erfaringer siden det er så mange ulike type mennesker. Håper du har en fin ferie, studentene klarer seg helt sikkert fint i avslutninguken :)

   Slett
 6. Den ble kjempefin! Helt nydelige farger også! :) Dette var egentlig en veldig god og enkel idè til undervisning! Dette kan jo jeg gjøre med elevene mine (de små) på kunst og håndtverken :D Takk for tips! Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Amanda! Ja, å lage en slik bok var mye enklere enn jeg trodde på forhånd, og absolutt noe du kan gjøre med elevene (hvor små er de?). Jeg tror de vil ha stor glede av prosessen og det ferdige resultatet, og det er noe alle kan gjøre. Håper du også har en fin dag :)

   Slett
 7. Kreativt! Gøy at så enkelt er det faktisk å være forfatter, man kan lage en liten bok på en to tre og putte i den akkurat hva man vil! Befriende tanke!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det trenger ikke være en roman man skriver, men små anekdoter, tanker og dikt :)

   Slett
  2. DETTE MÅ JEG GJØRE. Så gøy å gi bort i gave til noen også. En hjemmelaget liten minibok.

   Slett
  3. Oj, Heidi - nå kom jeg plutselig på som i et ledd av minner: å lage en slik bok og putte inn bilder, gjerne med en liten tekst. Jeg lagde en fotobok til min mor fra turen hun og jeg hadde til Las Palmas og hun ble så rørt. En liten bok med ekte bilder...ah, nå har jeg en veldig god idé til julegave :)

   Slett
  4. Jeg har forresten bestemt meg for at boken min skal hete "En liten bok om ingenting".

   Slett
  5. Nå har jeg opprettet en konto på blurb, hvor jeg skal lage en oppskriftbok til mine foreldre. Jeg liker jo godt å ta bilder og har til og med meldt meg på en fotoklubb :) Så nå blir det oppskrifter og bilder i årets julepresang. Det vil si, hvis jeg får tid...

   Uansett; en liten bok om ingenting - vel, det er supert!

   Slett
  6. Tøff dame du ;-) ;-D Fotokurs!! Det blir vel bra tenker jeg :-D Kanskje jeg skulle fremkalt noen bilder jeg også, tatt med mobilen da men likevel, og putte i boken. Kan klippe ut hodene på bildene og tegne kropper..Skrive små rare dikt og setninger ved siden av.. Nå blomstrer ideene her.

   Slett
  7. Nåja, fotokurs og fotokurs, men jeg har faktisk lært viktige ting om kameraets innstillinger allerede etter første samling. Å ha et speilreflekskamera betyr at en har så utrolig mange muligheter, og disse vil jeg innvies i :)

   For en glimrende idé du kommer med, ai ai ai nå fikk jeg sannelig stoff til å bruke denne aktiviteten på jobben! Det blomstrer, ja :)

   Slett