lørdag 16. februar 2013

Irène Némirovsky

Jeg har kommet ganske langt i boken Storm i juni av Irène Némirovsky, hver morgen leser jeg noen sider før jeg drar avgårde til skole eller jobb. Å stå tidlig opp og drikke kaffe, lese avis og bok er egentlig en ypperlig morgenrutine i en travel hverdag. Uten denne spørs det om jeg hadde kommet gjennom en eneste av de påbegynte bøkene. Nå var det ikke meningen å snakke om boken jeg leser, men om forfatteren. Det er nemlig med hennes egen dramatiske historie i bakhodet at bokens handling trer frem spesielt dramatisk.

Irène Némirovsky var en russisk-fransk forfatter av jødisk slekt, født 1903 i Kiev. Hennes mest kjente verk er den posthumt utgitte romanen Suite Française, altså Storm i juni. Den første romanen David Golder som hun begynte på i 1925 og ga ut i 1929, gjorde henne til en kjent og respektert forfatter i Frankrike. Selv ble hun overrasket over at hennes "lille roman" ble møtt med begeistring og lovprisninger.

Familien Némirovsky hadde gjort det godt innen kornhandel, og Irènes far var en av Russlands rikeste banksjefer. Irène vokste opp under tilsyn av guvernanten da foreldrene fulgte lite opp i hjemmet, og mangel på omsorg og kjærlighet gjorde henne til et ulykkelig og ensomt barn som henga seg til bøkene og skrivingens verden. Da Irène var femten flyktet familien til Frankrike etter den russiske revolusjonen, men en flammende antisemittisme gjorde livet i det nye landet vanskelig.

Hun giftet seg i 1926 med Mikhail Epstein, og konverterte sammen med sine døtre til Den romersk-katolske kirke i 1939, men til tross for sin berømmelse ble søknadene om fransk statsborgerskap avvist. I 1940 ble de ofre for nazistenes raselover som sa at alle med jødiske forfedre, uavhengig om de selv praktiserte den jødiske religion, skulle betraktes som jøde. Sammen med døtrene forlot de Paris og bosatte seg i en landsby i øst.

Juni 1942 ble hun arrestert som statsløs jøde av det franske politiet og deportert til Auschwitz hvor hun i følge det offisielle leirkartoteket døde av tyfus. Ifølge senere kilder skal hun ha blitt drept i gasskammeret 17. august 1942.

Til sammen skrev Iréne Némirovsky femti noveller og femten romaner, og betraktes i dag som en av de største forfatterne i 1900-tallets eruopeiske litteratur. Fire av bøkene er oversatt til norsk. Hun skrev også i antisemittiske tidsskrifter og omgikk folk fra ytterste høyre side. Det er diskutert hvorvidt Iréne var påvirket av anti-jødiske holdninger og selvhat. Hennes beskrivelser av pengegriske jøder ble i alle fall godt mottatt av trettitallets antisemitter, men selv nektet hun aldri for at hun var jøde. Hun beskrev jøder slik de ble behandlet, og der bøkene hennes har trekk av antisemittisme er det mer et utslag av tidens jødiske selvhat.

Historien om hennes liv er like fascinerende og dramatisk som hennes fortellinger.

21 kommentarer:

 1. Flott innlegg melusine:) skal se om jeg finner boka i Oslo nå. De hadde den ikke i Sandvika men på norli i universitetsgata

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fikk tak i boka på Ark Egertorget. For et utvalg de hadde der:) skal melde meg på hos line og lese boka neste uke:)

   Slett
  2. Så bra at du fikk tak i boken, Anita, og supert at du kom over en butikk med godt utvalg! Håper du får lest boken :)

   Slett
  3. Ja,d et gjør jeg nok hvis jeg går inn for det.:) BLir ferdig med Hypnotisøren i kveld regner jeg emd, og da blir det tid for Storm i juni.

   Slett
  4. Veldig gøy at du blir med på lesingen av boken :)

   Slett
 2. Veldig bra innlegg. Jeg har lest mye om jødene tidligere. Jeg var au-pair i England hos en jødisk familie i min ungdom. Hadde et supert år. Ha en flott lørdag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Eli! Så spennende at du har vært au-pair, det må jeg få høre mer om :)

   Slett
 3. Hei.

  Det er interessant å følge bloggen din, selv om jeg ikke leser så mye bøker selv for tiden.

  Men du, du som tydeligvis har lest mye. Jeg leste en bok for en del år siden, av en fransk forfatterinne(tror jeg), som handlet om en kvinne som ble så dårlig behandlet at hun forvandlet seg til en gris - fysisk. Dessverre har jeg glemt tittel og forfatter. Har du peiling på hva det kunne ha vært?:)

  Ha en fin helg.

  Bjørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at du synes det er interessant å følge bloggen selv om du ikke leser så mye for tiden :)

   Boken du nevner vet jeg ikke hørt om, men biblioteket vil sikkert være behjelpelig. Historien høres ut spesiell ut, og en man merker seg.

   Slett
 4. wow ... etter å ha lest dette innlegget om forfatteren så er eg ikkje lengre i tvil om at eg skal lese "storm i juni" ... ser frem til omtalen din om boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Det er fint at innleggene kan være til inspirasjon, da føler jeg virkelig at noe positivt kommer ut av skrivingen :)

   Slett
 5. Heisann!

  Da er romanen Arven pakka ned, og jeg har forventninger om å lese den ut under sola i skyggen av et tre -og mens sola går ned i blått hav...
  Ha fine dager, klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, så herlig å sitte under solen med en bok! Ser frem til å høre hva du synes om "Arven" :)

   Slett
 6. Interessant å lese mer om Némirovsky; spessielt dette med jødehat/ selvhat. Det har jeg ikke tenkt over, og innrømmer at det gir meg lyst til å dykke dypere i forfatterskapet hennes.

  Holder på med Suite Française nå, og prøver å bruke Irenes egen historie for å motivere meg - gi mer kjøtt på beina og styrke til historiene. Foreløpig funker det ikke så bra, - og jeg kjeder meg mye.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si om boken, det er en fascinerende historie, men jeg er usikker på om det hovedsaklig skyldes forfatterens egen livshistorie og jeg kjenner at det skal bli godt å lese den ferdig.

   Slett
 7. Jeg eier Sjelens herre, David Golder og Storm i juni. Den siste kjøpt på et bruktboksalg, de to første funnet i en dumpster kastet av Norli i bakgården min. Har ikke lest de enda, da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende! David Golder skulle jeg gjerne ha lest. Skjønt, nå er jeg ferdig med Storm i juni og jeg er usikker på hvordan jeg skal forholde meg til den. Vel, en omtale kommer på søndag :)

   Slett
  2. Det ser jeg frem til :-) :-)

   Slett
  3. :)

   Jeg har tatt frem alle notatene nå og skal til å skrive...

   Slett
 8. Takk for flott innlegg om en spennende forfatter! Tror jeg må lese henne en gang!
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Pia! Det er særlig den spesielle historien til forfatteren som gjør boken verdt å lese :)

   Slett