fredag 10. mai 2013

Margarets frihet ~ Jessica McCann

Jessica McCannJeg hadde hatt denne boken på leselisten en stund da jeg var så heldig å vinne en give away hos Beathe i fjor høst, og Margarets frihet var en av bøkene. En dag i forrige uke hadde jeg glemt igjen Strindberg og grep etter denne fra bokhyllen, og vips! var jeg langt inne i handlingen!

Margarets frihet er forfatterens debutroman, utgitt første gang av Bell Bridge Books i 2011. Jessica McCann (f. 1970) er frilansjournalist og skribent, og hun bor med familien sin i Phoenix, Arizona. Det første jeg sanset ved boken, bortsett fra at omslaget ser tiltalende ut, var den gode følelsen av å holde i det: myk og litt tykt, med opphøyet tittel og forfatternavn.

Jessica McCann skriver i etterordet at boken er inspirert av en sann historie, og handler om Margaret som blir kidnappet i 1837 sammen med sine tre barn og solgt som slave. Selv om hun kjempet hardt for å få tilbake friheten måtte hun utholde store tap og motgang. Prøvelsene førte til en av de viktigste, men minst kjente høyesterett-saker på den tiden: Prigg vs. Pennsylvania. Dommen i denne saken endte med uenighet og regnes som de første misnøyens gnister som til slutt førte til borgerkrig. Historiebøkene vil ha det til at historien er viktig av denne grunnen, men McCann mener den er viktig fordi det hele startet med Margaret. 

Margaret, ja! Hun presenteres godt ved å bruke en innkjøpsdag i byen til å beskrive både henne og andre karakterer, samt miljøet i Pennsylvania. Hun har alltid vært fri og ikke hatt det så tungt som mange andre. Fem år tidligere reiste hun fra Mill Green og familien Ashmore, hun hadde giftet seg og sammen bygget de seg et hjem i den frie staten. Margaret ble født fri ettersom foreldrene fikk sin frihet etter mange år som slaver, men de fikk dessverre ingen papirer på det. Det er dette som kommer til å bli marerittet hennes, for Mr. Prigg bortfører henne på bakgrunn av at Mrs. Ashmore ønsker eiendommen sin tilbake og uten papirer er hun sjanseløs.

Etterhvert som Margaret beveger seg rundt i byen kommer det naturlig frem bruddstykker av tanker og minner fra fortiden, samt betraktninger til hendelser. Hun er lykkelig, og beskrivelsene blir en stor kontrast til det som skjer videre. Mr. Prigg er brutal ovenfor "de skitne niggerne". Margaret og barna blir lenket fast og fraktet til Mill Green. Herfra blir de solgt til en plantasje langt borte, men Margaret gir ikke opp håpet om å bli fri og se sin mann igjen. Hun sier til barna: "Vi har mistet friheten vår, og det er ikke rettferdig. Men når man mister noe, kan man finne det igjen. Det at man ikke lengre ser noe, betyr ikke at det er borte for alltid".

Det er flere måter å være fri på

Margaret lærte å lese på gården hun vokste opp, og det er mange referanser til bøker i historien. For eksempel liker Margaret å lese Nature av Ralph Waldo Emerson og hans forhold til naturen: "Et edlere behov hos menneskene tilfredstilles av naturen, nemlig kjærligheten til det vakre". Dickens nevnes også, han var nemlig for å oppheve slaveriet og kommenterte dette i flere artikler som ble lest i USA.

Jeg trekker paralleller til Toni Morrison's Elskede hvor handlingen er lagt til rett etter borgerkrigen med fokus på slaveriets grusomheter. Boken er dedikert de 60 millioner og mer som ble utsatt for folkemordet, noe som utløste ramaskrik i USA som aldri har forholdt seg til slaveriet som folkemord. 

McCann ønsket å fortelle Margarets historie, som er lik mange andre kvinners historie - generasjoner med hustruer og mødre som kjempet for familien sin og friheten sin i den mørke perioden da det var slaveri i Amerika. Det synes jeg er bra hun gjorde! Hun har også støttet seg på grundige historiske undersøkelser. Boken er lettlest, og historien er troverdig. Gripende og fantastisk, skrev Beathe om boken - det er jeg helt enig i, og jeg kan like gjerne dele linken til slaveriet i USA, slik hun gjorde - det fortjener å bli lest. 

Margarets frihet av Jessica McCann
Originaltittel: All different kinds of free
Oversatt av Hilde Rød-Larsen
Vigmostad & Bjørke, 2012
354 sider
Norsk bokmål
Lest i forbindelse med Off the Shelf

24 kommentarer:

  1. Veldig flott skrevet om boken Birthe og jeg er glad for at du likte den. Du trekker paralleller til Elskede av Toni Morrison, da må jeg få tak i den. Takk for link til meg. Ønsker deg en fin dag og jaggu titter solen litt frem i dag,det kan vi like:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, Beathe! Ja, denne boken likte jeg godt - og anbefaler deg å lese Elskede (og andre bøker av Morrison). Håper du har hatt en fin dag, herlig med litt sol selv om regnet ikke er langt unna :)

      Slett
    2. Har skaffet meg "En nåde" av forfatteren så jeg har såvidt begynt å hamstre bøkene. Ha en fin kveld:)

      Slett
    3. En nåde er spesiell, men handler også om slaveriet - som skapte usa til det "siviliserte" samfunnet det er blitt. Godt å ha dem i hus, mye enklere å starte på da :)

      Slett
  2. Dejligt at få tips til læsning af en forfatter, som er ny for mig. Og her ser man rigtigt, hvad en smuk forside gør for en bog.
    Ha en fin fredag, Melusine :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er alltid fint å få nye lesetips - jeg må innrømme at jeg ofte ser ekstra på en bok om jeg liker omslaget :)
      Takk, håper du også har hatt en fin dag!

      Slett
  3. Jeg har Toni Morrison's Elskede i bokhylla. Den må jeg nok plukke opp ser jeg. Kjenner ikke Margarets Frihet, ei heller forfatteren. Jeg har hatt en pause fra "slaveri-bøker" de siste par årene. Tidligere hadde jeg en lei tendens til å lese meg ferdig med emner istedenfor å variere, det gjorde jeg også med temaet Krigen i Norge. Egentlig ganske tåpelig måte å lese på, selv om emnene var interessante der og da. Noe læres med alder ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den boken må du hente frem fortere enn svint! Selv om det handler om slaveriet, er den såpass spesiell at den fortjener å bli lest :)

      Slett
  4. Det var uhyggelig læsning. Det var skræmmende at læse

    http://en.wikipedia.org/wiki/Prigg_v._Pennsylvania

    Håber at det ellers går godt og at du kan nyde "feel good" læsning.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant - og om Margaret vites det lite, man fant det nok ikke nødvendig å skrive ned hvordan det gikk med henne.

      Det går fint ellers, og jeg leser nå Strindberg og videre på trilogien om dødslekene :)

      Slett
  5. Det er alltid sterkt å lese om hvordan slavene og "niggerne" ble behandlet. Grusomt. Jeg hadde denne boka, og ga de til min mor i gave før jul. Så da kan jeg jo låne den når jeg vil.;) Elskede av Toni Morrison er det "hundre" år siden jeg leste så den er nesten glemt, bortsett fra at jeg husker jeg likte den- men den solgte jeg til noen som lette etter den på nettet. Hm..
    Egentlig kunne jeg tenkt meg å lest den om igjen. Det er jo en 1001-bok, er det ikke?
    Flott omtale Birthe. Jeg husker også beathe var så begeistret for denne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, Elskede er en 1001 bok - så nå har du to bøker til å føre opp på leselisten ;)

      Noen av bøkene til Morrison kunne jeg godt tenke meg å lese om igjen, spesielt ettersom det er så mange år siden de ble lest.

      Slett
  6. fin omtale :) har hatt denne på ønskelisten siden den kom ut, og nå har eg sett den i pocket, og med enda en flott påminnelse om denne boken her, så må eg bare kjøpe den nå !

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, Mary! Ja, du trenger ikke flere argumenter - så det er bare å skynde seg :)

      Slett
  7. Tenkte på omtalen din da jeg så på det første programmet om den amerikanske borgerkrigen på NRK i går. Det er ikke alltid jeg leser innlegg som dukker opp på Bokblogger og kan legge inn kommentar. Jeg burde lese den jf at jeg er inne i en periode der jeg leser om amerikansk historie. Flott omtale og fortsatt god helg.

    SvarSlett
    Svar
    1. At du tenkte på denne boken da du så tv-programmet er supert, og borgerkrigen har jo mye med slaveriet å gjøre. Jeg anbefaler Morrison sine bøker til videre lesing :)

      Slett
  8. Jeg fulgte med på omtalene da Lines lesesirkel leste "Elskede". Ingen tvil om at det er en sterk bok som må leses. Jeg føler bare at jeg må "sette av tid til den", om du skjønner? Noen bøker, spesielt om slike emner, trenger plass. Fortsatt god helg til deg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det skjønner jeg godt - det er en bok som trenger litt tid. Eller konsentrasjon er vel rettere å si. Håper du har en fin søndag, Anne :)

      Slett
  9. Jeg også begynte å tenke på Toni Morrison's Elskede som du 'fikk meg' til å lese :-D Jeg er glad at FOLKEMORDET (ja, det var det det var og må kalles det også) fortsatt er en tema i nyere bøker og er med på at det aldri skal bli glemt. Snart skal jeg begynne på Drep ikke en sangfugl forresten, enda en bok med slaveriet som tema.

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig i betegnelsen, en spade må kalles for en spade (klisjé?) - og at det er bra nyere tekster omhandler temaet. Jeg skal også lese den boken, i august, som en del av lesesirkelen og den er allerede kjøpt inn, spesielt etter ønske fra min datter som har lest om den i "The Perks of Being a Wallflower". Dessverre har hun mange andre bøker på leselisten sin og skal ikke ta den med det første. Men den står no i hyllen :)

      Slett
    2. Jeg har lest litt i den i dag og så langt liker jeg den :-) Ps, ikke klisje nei :-p

      Slett
    3. Hehe, det er gjerne ikke en klisjé, og mange er jo opptatt av nettopp å kalle en spade for en spade og ikke andre ting :)

      Slett
  10. Svar
    1. Selv takk for en interessant historie, jeg ser frem til å lese flere bøker du forhåpentligvis kommer til å skrive :)

      Slett