onsdag 17. juli 2013

Dagbok fra i morgen ~ Cecelia Ahern

Cecelia AhernDagbok fra i morgen er skrevet av den irske forfatteren Cecelia Ahern, som jeg har lenge hatt lyst til å lese. Sikkert fordi debutromanen hennes, PS: Jeg elsker deg!, ble en stor suksess da den kom ut og hun siden har solgt over 14 mange millioner bøker på verdensbasis, noe som har gjort henne svært kjent og populær.

Bøkene til Ahern betegnes som chick lit, dvs en litterær sjanger som tar opp typiske kvinneproblemer på en humoristisk måte og ifølge beskrivelsene for sjangeren passer de for Dagbok fra i morgen. Blant annet omslaget. Og det er lett underholdning. Men likevel spennende underholdning. Morsom underholdning. Og raskt overstått underholdning.

Boken handler om Tamara, en bortskjemt sekstenåring som er vant til å få det hun peker på og aldri tenker på hva morgendagen vil bringe. Da faren dør blir tilværelsen snudd opp ned, hun og moren må selge alt de har og flytte langt ut på landet til onkelen og tanten. Dette nye livet er så langt fra det hun er vant til og hun lengter tilbake til sitt gamle liv med frie tøyler, dyre handlerunder og ikke minst vennene. Hendelser gjør at hun til slutt setter pris på morgendagene, for at det i det hele tatt kommer en morgendag, og hun ønsker å gjøre dem så bra som mulig. For å oppnå denne kunnskapen må hun gjennom en modningsprosess. Hun kommer over en mystisk bok, en dagbok hvor morgendagens hendelser står skrevet. Det er kjernen i bokens innhold; at man ikke kan gjøre noe med fortiden, men fremtiden kan endres. Men det er flere mystiske ting som skjer og familiehemmeligheter rulles opp.

Jeg følte at jeg hadde jaget etter en hemmelighet, og nå var det hemmeligheten som jaget meg. Jeg var redd. Jeg ville bare at tiden skulle gå så mamma kunne holde opp med å sørge, blir bedre så vi kunne komme videre, bort herfra og fra hele dette stedet som føltes så hjemsøkt av fortiden, en fortid som, enda den slett ikke angikk meg, trakk meg stadig lenger inn i seg.
s. 243

Tamara føler seg dobbelt så gammel som hun er, men jeg får ikke helt det samme inntrykket. Selv om hun blir mer reflektert etter hvert er det en utvikling man kan forvente av en sekstenåring, men så klart; det å oppleve at faren tar livet av seg og tilværelsen endres totalt kan få en hver til å føle seg eldre enn man er. Hun ser livet med andre øyne, men som like gjerne kunne vært en sekstenåring. Uansett, hun erkjenner at for å endre fremtiden må vi skape våre egne morgendager.

Ahern har skrevet en lettlest, men spennende historie, morsom og sjarmerende på samme tid. Jeg ser at forlaget har lagt den til et voksent lesenivå, men skrivestilen og innholdet synes jeg passer like godt til de som er yngre. Jeg fikk litt Kate Morton følelse da jeg leste denne boken, og kommer nok til å lese flere bøker av Cecelia Ahern. Likevel; Morton er bedre.

Dagbok fra i morgen av Cecelia Ahern
Originaltittel: The Book of Tomorrow
Oversatt av Hedda Vormeland
Bazar forlag, 2011
Norsk, bokmål
Heftet, 320 sider
Lånt av Beathe

18 kommentarer:

 1. Denne leste jeg faktisk for et par år siden. Jeg hadde det fore meg at det var ei ungdomsbok, men det var nok mest på grunn av skrivestilen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Språklig sett vil jeg si det like gjerne kunne vært en ungdomsroman, på lik linje med The Hunger Games og jeg er enig med deg i det du skriver i omtalen din at dette er en fin bok å lese når man ikke ønsker litteratur av den tyngre sorten :)

   Slett
  2. Ja, ikke sant? Noen ganger trenger man bare lett underholdning, og da passer den fint!

   Slett
  3. Det gjør det, og lett trenger ikke bety dårlig :)

   Slett
 2. Legger de i minnelisten for påkommende tilfelle :)
  Ha en fin dag og en klem :)
  Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjør det! Kan være fint å ha for hånden når en trenger noe lettvint.
   Klemmer tilbake :)

   Slett
 3. Takk for hilsen og god tur til "holmen". Kos deg/dere!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Jeg skal nok kose meg stort i varmen :)

   Slett
 4. Chick lit kan også være stor. Smagsprøven, som du giver, er for lille til at jeg kan fornemme hvordan fortællingen er, men handlingen, som du beskriver den, med en modningsproces, den udfolder et liv og selv om ikke alle udviklingsromaner er helt vellykkede, så rammer de formentlig en del af læserne. Og det er godt!

  Jeg sætter især pris på passager, som beskriver en handling på en måde som giver indsigt i personernes følelser og reflektioner over forholdet til andre mennesker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig! Jeg liker også slike passasjer som du nevner og denne boken inneholder en del refleksjoner fra hovedpersonen, men kunne kanskje gått dypere. Uansett; en god historie :)

   Slett
 5. Det er fint med lettleste bøker også, men jeg er enig i at denne boka er litt ungdommelig og jeg var spent på å se om du også satt igjen med det inntrykket. Men boka var spennende da :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, lettlest trenger ikke være dårlig og denne boken var spennende selv om språket var enkelt og litt ungdommelig :)

   Slett
 6. Jeg har ikke lest noe av Morton ennå men har alle bøkene liggende, Aherns bøker er alltid litt magiske og kanskje de heller mer mot Chick lit enn det som kanskje Mortons bøker gjør? Bare gi en lyd når du vil lese de andre bøkene til Ahern.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mortons bøker er enda litt meg magiske, synes jeg :)
   Jeg prøver å orientere meg i mylderet av sjangre og fant ut at Aherns bøker betraktes som chick lit, men likevel kan det være vanskelig å skille de ulike sjangrene. Og så finnes det så mange lit-sjangre, man kan bli forvirret av mindre!
   Takk, jeg kan tenke meg å lese mer av Ahern, men foreløbig er leselisten fryktelig lang :)

   Slett
 7. Morton likte jeg, men denne virker litt enklere?
  Nyansert og god anmeldelse forøvrig- du beskriver godt hva man forvente seg her, synes jeg.
  Skal du til holmen?
  DRar i desmeber jeg, betalte akkurat depositumet til sønnen min- hele familien skal ned, mor, søsken, unger etc..blir kul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vel, enklere er kanskje ikke rette ordet. Eller litt, jeg synes Mortons skrivestil er dreid mer mot voksnere lesere og innholdet i bøkene er litt mindre lett underholdning - om det henger på greip :)
   Ja, jeg reiser til holmen på mandag, gleder meg veldig nå som regnet siler ned her. Det skal visstnok bli strålende sol her i neste uke, men det unner jeg alle vestlendinger! Desember er en fin tid å reise. Godt med et avbrekk fra vinteren. Fint å reise med hele familien, hvor på øyen skal dere?

   Slett
 8. Denne har jeg skikkelig lyst til å lese! Jeg har ikke fått lest PS: Jeg elsker deg enda, så jeg burde kanskje starte med den. Men jeg har et svakt hjerte for chick lit så denne kommer garantert på leselisten ;) Veldig bra omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette var mitt første møte med Ahern og ettersom jeg har hørt at boken ikke er den beste fra den kanten har jeg lyst til å lese mer. Chick lit er ikke sjangeren jeg leser mest, men innimellom finner jeg noen bøker der som er gode. Takk, Amanda :)

   Slett