tirsdag 2. juli 2013

Boken på vent [jeg tør ikke fly]

Jeg tør ikke fly av Erica Jong er en bok det har vært meningen å lese en stund, og nå har jeg fått låne den av Beathe så jeg tror nok den skviser seg inn på sommerleselisten!

Baksideteksten:

Isadora Wing er redd for å fly. Hun har en intens, åndeløs følelse av å miste fotfestet, av å falle utfor stupet og måtte gi seg over til det store ukjente … Slik kjenner hun det også når hun setter seg på flyet i New York for å reise til en psykoanalytikerkongress i Wien. Vel fremme blir Isadora lokket med på en svimlende, erotisk reise tvers over hele Europa – et vilt eventyr som ender på et hotell i Paris. Der blir hun forlatt av sin demoniske elsker, Adrian Goodlove, som finner det opportunt å vende tilbake til sitt stabile familieliv.
Men Isadora har ikke tapt! Hun har vunnet en sterk følelse av frihet.
Og flyskrekken er borte …
Jeg tør ikke fly slo ned som en bombe da den kom på syttitallet: direkte på sak – fremfor alt svært djerv i sin skildring av kvinnelig seksualitet. En frekk og morsom, sensuell og livsbejaende bok!
I dag blir vi ikke lenger sjokkert over frimodig sex i litteraturen, men spørsmålene Erica Jong tar opp, er fortsatt like aktuelle. Også i dag har vi all mulig grunn til å diskutere kvinnens plass – i erotikken som i livet ellers.


Erica Jong

Boken på vent

20 kommentarer:

 1. Ikke lest noe av forfatteren, men har vært bort i navnet tidligere. Skal titte litt nærmere på boken

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har heller ikke lest noe av henne, så jeg er spent på denne boken :)

   Slett
 2. Kanskje ikke rart at den slo ned som en bombe på 70 tallet, men jeg tror ikke at mange får bakeroversveis av å lese den i dag, i disse Crossfire og 50 shades tider!;)Blir spennende å se hva du syntes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Anita har jo lest en bok av henne for ikke så lenge siden mener jeg å huske....litt i samme gate også..

   Slett
  2. Det var en antologi med kvinners tekster om erotikk og seksualitet, hvor hun selv bidro med en tekst.. Sukker i skålen, het den vel. Har ikke lest "Jeg tør ikke fly", men tror jeg har den liggende..et sted. Husker jo tittelen fra gamle dager.

   Slett
  3. Ok,stemmer det,Anita:)

   Slett
  4. Hehe, Beathe - du har nok rett i at boken sikkert ikke gir bakoversveis i dag! Men det blir interessant å lese hvordan dette ble oppfattet den gangen.

   Jeg mener å huske at du syntes Sukker i skålen var bra, Anita?

   Slett
 3. Ah, denne hadde jeg glemt ut, men den står jo på leselisten min! Jeg har sansen for "gamle" bøker med aktuelle temaer.
  God sommer :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje du skal lese den snart? Ja, jeg liker også disse gamle bøkene - god sommer til deg :)

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Høres spennende ut. Ikke hørt om den tidligere tror jeg. Men den høres absolutt som noe som er verdt å sjekke ut ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, håper du leser denne - det er alltid gøy å se hva andre mener om samme bok :)

   Slett
 6. Nå ble jeg overrasket, den boka har jeg lest, for veldig lenge siden. Jeg måtte sjekke, men jeg har den ikke i hylla, så jeg lånte den nok av noen.
  Derimot har jeg et par tre andre bøker av Jong, bl.a. "Kunsten å redde livet". Litt i samme gata, tror jeg.

  Dette fikk meg til å huske det vi kalte kvinnelitteratur på den tiden, dvs syttitallet. En av de mest kjente og leste tror jeg var Marilyn French: Kvinner. Den frydet og rystet oss langt inn i frihetssjela.
  Ja, den står i hylla ennå, men av en eller annen grunn tror jeg den skal få stå i fred. Tenker den var en bok for sin tid.

  Mens jeg er i gang, Doris Lessing "Den gyldne notatbok" leste jeg på nytt igjen, for et par år siden. Og den var fremdeles knakende god, synes jeg.

  Spennende å stikke innom her hos deg, vet aldri hva slags litteraturtråder som dukker opp i innleggene dine.
  Flott, takk skal du ha.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, Marilyn French! Jeg hadde en periode der jeg slukte omtrent alt jeg kom over av henne. "Kvinner" likte jeg svært godt, og selv om den hadde en større aktualitet den gangen enn da jeg leste den så ga den meg innblikk i hvordan det var for kvinner å bli møtt med kjønnskravene. Og en del av stoffet er fremdeles aktuelt, i alle fall følte jeg at den opplyste meg samtidig som jeg kunne se den i lys av mitt eget liv. "Den gyldne notatbok" kunne jeg godt tenke meg å lese om igjen, men skal først lese "Det synger i gresset".

   Så fint at du synes det er spennende å stikke innom, jeg har en variert boksmak så det dukker opp litt av hvert sånn sett - og så er kommentarene dine interessante :)

   Slett
 7. Det hørtes ut som en spennende bok! Jeg må notere den ned! Ønsker deg en fin onsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også, og nå skal jeg endelig se å få lest den :)

   Slett
 8. Jong er ferdiglest for lenge siden, French også. Og jeg tror jeg lar dem stå.
  Jeg tror nok de er relativt tidstypiske også. Men man skal aldri si aldri. Jong bor i sommerheimen så man kan komme til å lese på nytt.
  Ha en fin kveld .)
  Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ser frem til å gjøre bekjentskap med Jong, French har jeg ennå et par bøker å lese før jeg skal betrakte meg ferdig :)

   God helg til deg!

   Slett
 9. Denne boken har jeg jo, må finnes fram etterhvert:) Takk for påminnelsen!:) Kos deg med boken!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da er det nok på tide å finne den frem. Tror jeg. Jeg har jo ikke lest den ennå, så jeg vet ikke sikkert om den er å anbefale :)

   Slett