tirsdag 27. november 2012

Boken på vent [en dåre fri]

Beate GrimsrudJeg har ført opp ganske mange bøker på leselisten i det siste. Det er det jeg gjør når jeg ikke leser pensum. Eller om munken Ambrosio. Var det noen som sa denne boken var skremmende? I så fall har jeg ikke kommet til det ennå. Om en ikke skal regne med at begjær og kjærlighet tross alt kan være både fryktinngytende og skjebnesvangert.

En bok jeg lenge har hatt på leselisten fant jeg da jeg sjekket Bokelskere hvor jeg så at En dåre fri er en av de første skal-lese-bøkene jeg har ført opp. Tidlig denne måneden kom jeg over boken til 79 kroner, et tilbud jeg ikke kunne gå forbi. Siden har den stått i bokhyllen.

Da boken kom ut høsten 2010 lovprises boken i en anmeldelse på dagbladet.no; "Beate Grimsrud har skrevet en av høstens store norske romaner" og i en anmeldelse på nrk/litteratur noen dager før kan en lese at "hun har skrevet en roman som det ikke finnes maken til". At boken "er et orginalt verk, det er opprørende, utpreget litterært, men likevel helt enestående".

Overskriften i Dagbladets anmeldelse lyder: Grimsrud skriver fletta av Knausgård - gal kvinnes dagbok med påfallende selvbiografiske element

En dåre fri har jeg hørt mye positivt om, men også en del om at boken var vanskelig - så jeg har lyst til å lese den for å gjøre meg opp min egen mening om dette interessante temaet.


Boken på vent

38 kommentarer:

 1. Med det samme bursdagsbarnet kom så virket linken med det samme, Grattis igjen med dagen:-) Denne boken kjøpte jeg også for en stund siden, har forløpig kun lest "Å smyge forbi en øks" av forfatteren. Er rimelig spent på denne jeg også... nydelig vær du har fått på dagen din i dag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja det har utelukkende å gjøre med min bursdag! Takk for gratulasjoner :) Og tenk at det ble så fint vær på dagen, etter alt det grå og regntunge - skjønt dagen ble tilbrakt innendørs på skolen, men jeg tok meg en liten luftetur i lunsjen.

   Jeg har ikke lest noe av har jeg heller ikke lest noe av Grimsrud før så da er vi to om å være spent på boken.

   Slett
  2. Har du bursdag! Gratulerer så mye med dagen! Håper det har vært kjekt :-D

   Slett
  3. Takk! Dagen var fin, husbonden lagde god middag med dessert og ellers en avslappende bursdag :)

   Slett
 2. Jasså? Bursdag? GRATULERER! :)

  Syns du skal gjøre noe riktig fint på dagen din. - Som å lese denne boken. Den er helt gull!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp! Sånn er det, vips er man ett år eldre :)
   Takk for gratulasjoner!

   Dagen har jeg tilbrakt på skolen, deretter deilig middag sammen med familien. Dessverre ingen lesing av boken, men jeg ser veldig frem til den :)

   Slett
 3. Bursdag? Gratulerer så mye med dagen! Håper du har en nydelig dag!

  En dåre fri har jeg lest og jeg slenger meg på i rekken av lovprisere. Det var en virkelig god bok, så du har noe å glede deg til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for bursdagshilsen, Astrid Terese!
   Høres bra ut at du også lovpriser boken, nå ser jeg ekstra mye frem til å lese den :)

   Slett
 4. Absolutt en bok som MÅ leses. Veldig lettlest, samt vanskelig å legge fra seg når man først er inne i den. God lesning :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre - jeg har planlagt å få lest den før jul :)

   Slett
 5. Gratulerer med dagen! Med jevne mellomrom er det ok med "vanskelige" bøker. Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for bursdags-hilsen! Og jeg er helt enig med deg :)

   Slett
 6. Den har jag läst men tyckte den var sådär :/

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har lest både og om boken, så jeg ser frem til lesingen og er spent på om jeg kommer til å like den :)

   Slett
 7. Gratulerer med dagen! Jeg leste En dåre fri da den kom ut. Men jeg var ikke overbegeistra. Den var lettlest, ikke vanskelig på noen måte synes jeg, men den var en smule for mye på overflata, kanskje... gikk ikke inn under huden på meg, ikke helt ihvertfall. Jeg har lest en del slike bøker, og det kan nok virke som det er et vanskelig tema å skrive om, særlig hvis det er basert på egenerfaring (og det er det hos Grimsrud), Men absolutt leseverdig, lærerik om en ung kvinnes erfaring med sin egen syke psyke og psykiatrien.
  Jeg leste samme høsten Skuggen og dronninga med Lars Amund Vaage, også den om psykiatri fra et annet perspektiv. den synes jeg var mye mye bedre, mye sterkere, mer gripende, ja den var vond å lese...
  Men dette er min mening da, vi er jo så forskjellige.:)
  Håper din leseopplevelse blir super.:)

  Ha en fin kveld.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for bursdagshilsen, Anita!
   Jeg tror temaet er vanskelig å skrive om, ja, så jeg er spent på om jeg kommer til å like boken. Uansett er vi jo forskjellige som du sier, og godt er det :)

   Takk for lesetips, "Skuggen og dronninga" har jeg satt på leselisten - kanskje jeg leser disse to etter hverandre.

   Slett
  2. Bare hyggelig! Håper du hadde en fin dag.:)

   Slett
  3. Dagen var fin, med god mat og i dag er det feiring igjen. Husbonden lager middag og har disket opp med hele to kaker for anledningen :)

   Slett
 8. Kult. Denne er på leselisten min også ser jeg. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en liste som stadig blir lengre, men en bra måte å samle bøker en har lyst til å lese. De har ellers lett for å havne i glemmeboken (haha, den siste var nesten litt ironisk...)!

   Slett
 9. Til lukke med dagen!

  Har ikkje lest "En dåre fri" (enno), men har fått med meg all den rosande omtalen boka har fått.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hilsen på bursdagen min!
   Blir spennende å høre hva du synes når du har lest den :)

   Slett
 10. Har også lest "En dåre fri" en fantastisk bok og absolutt ikke vanskelig å lese. En bok som satt i meg lenge og som jeg aldri kommer til å glemme. Hun er så ærlig i hvordan hun beskriver sin sykdom.
  Anbefales.

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres bra ut, nå gleder jeg meg ekstra mye til å lese boken :)

   Slett
 11. Har lest boken, og flere andre bøker av Grimsrud. Ikke mye motstand i språket henne, det er vel heller temaene hennes som utfordrer.
  Synes hun er en særegen forfatter. Vanskelig å sammenligne med andre. Lars Amund Vaage er en forfatter jeg også setter høyt, men han har en helt annen stil.

  SvarSlett
  Svar
  1. Grimsrud har jeg ikke lest noe av ennå, men ser frem til denne, spesielt pga temaet. Du nevner også Vaage, jeg har satt opp "Skuggen og dronninga" på leselisten og kanskje lese den etter "En dåre fri".

   Slett
 12. Tusen takk for titten hos meg, blir alltid så glad av kommentarene dine :) Denne boken tror jeg nok er både sterk og vanskelig, men også veldig viktig. Kanskje jeg prøver meg på den jeg også, selv om den er veldig annerledes fra det jeg vanligvis leser!! Klem fra Anette :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint å høre!
   Noen ganger kan det være greit å lese bøker en vanligvis ikke pleier å lese, jeg har fått noen gode opplevelser ved å være med på 1001 lesesirkelen for eksempel :)

   Slett
 13. Oi denne har jeg ikke hørt om før! Men den virket veldig spennende! Hver gang noen sammenligner noe med Knausgård pirrer de nysgjerrigheten min!
  Så gøy at du skal bli førskolelærer! Skal selv bli allmennlærer så elsker det når jeg møter andre blivende lærere! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke lest Knausgård ennå, men har fått med meg diskusjonene om den selvbiografiske serien hans og utifra det har jeg rett og slett fått litt aversjon mot den.

   Ja, det er veldig spennende studie! Jeg var hjemme med egne barn og deretter jobbet i noen år før jeg fant ut at det var på tide med en utdannelse :)

   Slett
 14. Jeg har også kjøpt boka, og den står i ventehylla mi! Skal ta den fra på nyåret! Skal bli bra å lese den i forhold til sammenligning med Knausgård. Jeg er en av de som elsket bøkene hans, slukte dem raskt, mest på grunn av stor beundring for språket!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sammenligningen til Knausgård var interessant - nå har jeg ikke lest noen av bøkene hans så der kan jeg ikke si hverken til eller fra. Men jeg har skjønt at språket hans er bra, så etterhvert burde jeg nok se å få det med meg :)

   Slett
 15. Gratulerer en masse med dagen!:D Har denne på leselisten min. Har hørt mye forskjellig om den, så jeg blir å gjøre som deg. Lese den og danne min egen mening om den:) Takk for smakebit og ha en herlig dag!:) Hurra hurra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kremt, med dagen som var:) Trodde dagen din var i idag:)Så ikke på datoen:) Men håper du hadde en fin fin dag!:)

   Slett
  2. Det gjør ingenting at du trodde bursdagen var i går, bare hyggelig å få gratulasjoner i etterkant - takk for det :)

   Slett
 16. Jag läste En dåre fri tidigare i år och det var en väldigt stark läsupplevelse. Den var väldigt bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har nå lest den ferdig og sier meg enig i at det var sterk lesing. En veldig god bok!

   Slett