lørdag 3. november 2012

Hvor ble det av alle kvinnene?

Karoline skrev et glimrende innlegg om Bokhandlerprisen hvor hun kritiserer hvor få kvinnelige forfattere som er nominert. Jeg er enig i at man ikke skal nominere kvinner utelukkende på grunn av kjønn.

Men det er jo et paradoks at det er overvekt av kvinner i bokhandleryrket, så hva gjør at vi tiltrekkes de mannlige forfatterne? Er ikke de kvinnelige gode nok til å komme med på listen? Det er også en tendens til at krim-litteraturen får stor plass i denne prisen, og det er greit - eller?

Fem av ti nominerte er kriminallitteratur.
En av ti er kvinnelig forfatter.

Så - finnes det kvinnelige forfattere som burde vært med på listen?

Fuchsia6 kommentarer:

 1. Det er virkelig heeelt på trynet at bare en av ti er kvinner. Jeg forstår at f.eks. innenfor deler av musikkbransjen så er det vanskelig å nominere kvinner fordi så mange av utøverne er menn. Men sånn er det ikke innenfor litteratur, og det burde være en selvfølge med en slags balanse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er merkverdig - og selv om kjønn muligens kan argumenters bort ser jeg ikke annet enn at det et aktuelt å diskutere årsaken. Det har ellers vært få kvinner med på andre års nominasjoner.

   Slett
 2. Jeg tror ikke det handler om at kvinner skriver dårligere- men av en eller annen grunn liker de kvinnelige bokhandlerne disse mennene..hm.

  Kanskje er de ikke bevisste nok på akkurat dette???

  Vi har da meget gode kvinnelige krimforfattere også..men de er kanskje ikke så aktuelle i år med nye romaner, med unntak av Anne Holt og Alexandra Beverfjord, samt debutanten Monika Ydselan(?) (Jentene fra balletten- en meget god bok)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er enig med deg, det kan ikke være fordi det de skriver er dårligere så det har nok med å være klar over dette. For visst har vi gode kvinnelige forfattere, blant annet de du nevner :)

   Slett
 3. Jeg tror faktisk at hvis noen av kvinnene skrev under et pseudonym med et manne-navn, da ville listen sett annerledes ut. Kanskje en drøy påstand, men jeg tror det likevel. Så jeg tror ikke det er skrivekvaliteten dette går på...

  SvarSlett
  Svar
  1. Interessant det du sier! Kanskje drøy, men sett i et kjønnsperspektiv tror jeg du er inne på noe der.

   Slett