søndag 23. desember 2012

Charlotte Brontë

Charlotte Brontë (1816-1855) var en britisk forfatter og den eldste av de tre berømte Brontë-søstrene. Hun ble født i Yorkshire, England, som den tredje av seks barn, to år eldre enn Emily og fire år eldre enn Anne. Deres mor døde da Charlotte bare var halvannet år, og Charlotte ble i 1824 sendt sammen med tre av søstrene sine til en kostskole. Forholdene her var så dårlige at Charlottes helse tok varig skade, og to av de eldste søstrene døde av tuberkulose. Senere brukte Charlotte skolen som bakgrunn for Lowood School i boken Jane Eyre. Faren hentet søstrene hjem og de vokste opp på en prestegård hvor de levde tilbaketrukket, men selv om de levde isolert fra omverdenen var barndommen preget av intellektuell frihet og et et nært forhold til naturen.

Søstrene ble oppdratt til å bli guvernanter, som var den eneste respektable måte for velutdannede kvinner å skaffe seg en inntekt på. Charlotte arbeidet som som guvernante etter endt skolegang før hun i 1842 dro sammen med Emily til Brussel for å lære fremmede språk og administrasjon. De hadde planer om å starte en pikeskole, og tiden i Brussel brukte Charlotte til handlingen i The Professor og Villette.

Ved siden av sin prestegjerning var faren forfatter og alle søsknene var opptatt av skriving. Etter at Charlotte kom tilbake til England utga de tre søstrene en diktsamling i 1846 under mannlig pseudonym, Charlottes var Currer Bell. I 1847 gjorde hun ferdig Jane Eyre som ble publisert med stor suksess og som ble hennes mest berømte roman. Den skildrer en kvinnes oppvekst og kjærlighet, men setter også søkelys på enslige kvinners situasjon i datidens samfunn. Begge de yngre søstrene var også forfattere, Emily skrev Wuthering Heights og Anne skrev Agnes Grey og The Tenant of Wildfell Hall.

Charlotte giftet seg i 1854 med presten Arthur Bell Nicholls, mot farens vilje på grunn av hans dårlige økonomiske situasjon. Kort etter ble hun gravid, men døde før barnet ble født. Dødsårsaken skal være tuberkulose, men mange biografer antyder at hun døde av svangerskaps-komplikasjoner. Hennes første bok, The Professor, ble gitt ut etter hun døde. Utenom romanene skrev hun også dikt og historier.


Romaner av Charlotte Brontë:
Jane Eyre (1847)
Shirley (1849)
Villette (1853)
The Professor (1857)


Kilder:
snl.no
forfatterweb.dk
wikipedia

17 kommentarer:

 1. Det er meget spændende at læse om de tre søstres liv - det har jeg også gjort.
  Rigtig glædelig jul, Melusine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg kom over en bok om Charlotte Brontë skrevet av Elizabeth Cleghorn Gaskell som virket veldig interessant. Den skal jeg få med meg en gang :)

   God Jul til deg og dine, Madame!

   Slett
 2. An interesting writer, I like Charlotte Brontë. Greetings.

  SvarSlett
  Svar
  1. So far I like what I'm reading, and I plan to read some of her other novels as well. Thanks for stopping by :)

   Slett
 3. Ønsker deg og dine en riktig fredfull og god jul! Håper du føler deg litt bedre og at det blir en fin jule! Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Føler meg bedre nå, men du verden så lenge det skulle sitte i kroppen!
   Juleklemmer til deg :)

   Slett
 4. Herlig at du skriver om forfatteren. Kanskje jeg skulle gjort noe av det samme med Robinson Jeffers... Får se. Fint bilde du plukket ut også. Jeg har bare lest Jane Eyre og Stormfulle høyder men er jo nysgjerrig på de andre bøkene av søstrene. De slår meg som noe mystiske, disse tre kvinnene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg synes det er interessant å lese om forfatterne bak bøkene jeg leser. Det er ikke alltid jeg finner ut så veldig mye, men nå har jeg for eksempel lest litt på nettet om Keret. Den boken jeg fikk av deg har jo noen spesielle historier og da er det greit å vite litt om bakgrunnen. Jeg leser den kronologisk (heter det det?!) og har nå kommet til historien om tryllekunstneren, og den har satt seg fast i hodet mitt!

   Brontë-søstrene levde jo et isolert liv der på prestegården, og likevel skrev de sine dramatiske historier der. Historier om kjærlighet, vill natur og gjenferd.

   Slett
  2. Åh, den om tryllekunstneren er virkelig en av de beste (og mest hysteriske). Han har fantasi den mannen. Den kan sette seg fast i hodet ja. Jeg går daglig å tenker på novellene til Etgar. De dukker liksom bare opp. Så ender det med at jeg må lese de en gang til..

   Slett
  3. At du går å tenker på dem skjønner jeg godt! Himmel! Det er slik at jeg leser en novelle og går og gnager på den, kan ikke bare fortsette på neste med en gang. I "An exclusive" tenkte jeg en selvsagt slutt, men helt overraskende kom noe ganske annet...og den siste jeg leste, "Painting"...vel, hva kan man si! Han har fantasi, ja.

   Slett
 5. En riktig god og fredelig jul ønsker jeg deg!

  Juleklem fra Desirée

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Desirée! God Jul til deg og dine også :)

   Slett
 6. Så fint et innlegg. Har faktisk ikke lest noe av henne, men det bør jeg kanskej gjøre? En riktig god jul til deg Melusine.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Anita! Jeg synes i alle fall Jane Eyre er en veldig god bok, så det synes jeg du burde gjøre :)

   God Jul til deg!

   Slett
 7. Det var et kjært gjensyn
  Lykkelig jul.
  Og en mormorklem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. God Jul til deg også!
   Juleklemmer sendes :)

   Slett