mandag 31. desember 2012

En liten oppsummering

En aldri så liten oppsummering av året er på sin plass når jeg føler jeg har lest få bøker, men på bokelskere står det oppført hele 28 stykker. Så da stemmer det nok, og jeg må si meg fornøyd med det. Ser jeg fornøyd ut?

Den egentlige årsaken til at jeg ser fornøyd ut på bildet, som ble tatt på julaften, er at min datter hadde laget fiskebeinsflette i håret mitt som i utgangspunktet er veldig vanskelig å få til noe som helst i. Det er ikke det mest flatterende blidet av meg, men som jeg har sagt før trives jeg bedre bak kamera, men det går greit - man vil jo ikke risikere å ende opp ulest heller :)

Den ene boken jeg leser, The Girl on the Fridge, er ikke så tykk og selv om historiene er korte fester de seg og nekter å slippe taket! Etgar Keret har en egen skrivestil med et dagligdags språk, slang og dialekt som har påvirket mange forfattere i sin generasjon. I et intervju til The Guardian har Keret sagt om sine historier at de "are very compact. I want them to say the most complex things in the simplest way". Det var ikke før etter han ble innrullert i militæret at han tenkte på å bli forfatter, og om årsaken har The Believer et utfyllende intervju. Jeg prøver å finne ut av personen Keret for å få en forståelse av historiene. Hva sier de meg? Kanskje noe om situasjonen i Israel, om det å oppleve vold som hverdagslig.

Januarboken i Lesesirkel 1001 bøker har jeg kommet godt i gang med, ja omtrent halvveis faktisk. Murakami har jeg ikke lest før, men om Kafka på stranden leste jeg at et av særtrekkene til den japanske forfatteren er hans evne til å skrive overbevisende tilforlatelig om de merkeligste ting og at Kafka på stranden kanskje er den rareste boken han har skrevet. Ja, det er en rar bok! Å lese Murakami er som å drømme med øynene åpne, er det blitt sagt. Selv har Murakami uttalt at han ikke skriver for å formidle et bestemt budskap, men for å oppdage noe nytt selv. Han skriver det som ramler inn i hodet mens han holder på og kan ikke svare på hvilken betydning alt har, men likevel prøver  gjennom bøkene å fortelle at hver og en må holde fast ved den man er og ikke prøve å være noen annen. Vi er alle nødt til å bruke alle de egenskaper og krefter vi har for å holde oss selv fra å miste forstanden.

Mål for 2013 vil være å henge med på Lesesirkelen, samt gjennomføre Off the Shelf Challenge. Ellers skal Jane Eyre leses ut, andre boken i Hungergames-serien (før filmen) og om mulig Les Misérables (også før filmen).

Ønsker alle et fantastisk leseår 2013! 

22 kommentarer:

 1. Du ser fin ut og jeg skulle gjerne hatt flette i kveld, men får det ikke til. Vi skal i 50-års dag, sånn er det å ha bursdag på nyttårsaften, de slipper aldri unna en fest. Her er det dårlig med lesing, skjønner ikke hva som går av meg. Vi får se til neste år hva som skjer. Ha en fin kveld og et Godt Nyttår.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Eli! Å, bursdag på nyttårsaften - ja sånn sett blir det alltid en fest den dagen :)
   Kanskje det blir mer tid til lesing i dette nye året, ønsker deg og dine alt godt i 2013!

   Slett
 2. Så fint et billede af dig! Murakami har jeg endnu ikke læst. Les Misérables læste jeg i en ungdomsudgave for mange år siden, og den gjorde et uudslettelig indtryk.
  Også rigtig godt nytår til dig og med forhåbentlig mange skønne læseoplevelser!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Madame! Jeg har lastet Les Misérables ned på mobilen så kanskje jeg får lest den i løpet av året, fryktelig lang ser jeg.
   Godt Nytt år til deg og dine :)

   Slett
 3. Flott og flettefin dame :)
  Godt bokår og takk for det gamle. tror jeg at jeg skriver.
  Og legger ved en nyttårsklem :)
  Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker og bukker!
   Sender en nyttårsklem tilbake :)

   Slett
 4. Artig å se bilde av deg.:) Kafka på stranden likte jeg godt selv om den var temmelig surrealistisk, men det kan jeg jo godt like.
  Lykke til med lesingen og ha et flotters godt nytt leseår.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja det er greit å se hvem som står bak bloggene synes jeg selv så jeg får prøve å legge ved noen biler av myself innimellom :)
   Jeg liker også Kafka på stranden, rare bøker som denne har jeg virkelig sansen for. Ønsker deg også et supert leseår!

   Slett
 5. Kafka på Stranden startes imorgen. Kan bli en interessant opplevelse. Har lest Murakami tidligere og oppfattet ham som rimelig fjern ja :o) Gleder meg! Og flott bilde av deg! (håret mitt har aldri hatt flette - altfor tynt, og derfor alltid kort... ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken er som sagt litt merkelig, men jeg liker den og er spent på hvordan det hele ender. Tror jeg skal prioritere lesing av den på denne fridagen :)
   Takk for fin kommentar til bildet, jeg har også temmelig tynt hår. Og glatt, så det er vanskelig å få til noe med det. Som oftest blir det en hestehale.

   Slett
 6. Morsomt å se bildet av damen bak mange kommentarer på min blogg i året som har gått! ;-) Og riktig fin synes jeg du er!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg synes selv det er hyggelig å se hvem som står bak bloggene jeg leser, men er ikke flink selv til å legge ut bilder av meg selv. Får bli et forsett for det nye året. Takk for fin kommentar :)

   Slett
 7. Et riktig fint bilde!
  Jeg er imponert over at du har started på Kafka på stranden. Jeg tenkte så smått at jeg vel må bestille den fra biblioteket snart. Men kanskje jeg skal bytte ut snart med nå? :-) Jeg falt ut av lesesirkelen i fjor, men vil prøve igjen dette året. Det er fint å få med seg klassikere jeg ellers ikke ville ha lest.
  Et riktig godt nytt år og et godt nytt leseår til deg! Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Astrid Terese! At jeg er kommet såpass langt i Kafka på stranden skyldes rett og slett at jeg hoppet over november-boken i lesesirkelen og fikk dermed bedre tid. Ja, jeg synes det er en glimrende måte å få lest bøker som jeg ellers ikke hadde funnet frem.
   Ønsker deg et riktig godt år, med håp om mange fine leseropplevelser :)

   Slett
 8. Så flott du er! Kjekt å feste navn til et bilde :-)

  SvarSlett
 9. Hihihi!

  Nydelig bilde av deg og den 'fiskefletten' er jeg misunnelig på. Det er så stilig!

  "Å lese Murakami er som å drømme med øynene åpne, er det blitt sagt." Der tok du det på kornet. Å lese på Murakami og Keret på en gang synes jeg er modig gjort. Det må være som å gå rundt og lese i drømme. Det ene sære etter det andre dukker opp men hva skal du gjøre, forfatterne viser tydelig med alle tegn at det er 'helt normalt'. Kos deg videre med lesningen og godt nyttår til deg også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Fiskebensfletten tror jeg at jeg kan klare selv nå, men trenger litt mer øvelse - tar fryktelig lang tid, men gøy å ha noe annet enn hestehale og vanlig flette.

   Ja, men det gikk opp for meg i går kveld mens jeg leste Murakami-boken at den egentlig ikke er så rar - rett og slett siden jeg liker og er vant til å lese fantasy. Der er det ofte veldig mye merkelig som skjer, men kanskje på en ikke-sammenlignbar måte. Uansett; mye sært ja.

   Slett
 10. Så flott oppsummering!! Og bildet var nydelig :) Ønsker deg et herlig bokår, klem fra Anette ♥

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Anette! Ønsker deg også et fantastisk nytt år, med mange fine lesestunder :)

   Slett
 11. Det var et kjempefint bilde av deg! Det er alltid hyggelig å se menneskene bak bloggen, det er vel på tide at jeg også fronter mitt bleke ansikt snart :) Jeg skal også være med på noen lesesirkel-bøker i 2013 og gleder meg veldig til å lese sammen med dere! Jeg har lest Kafka på stranden flere ganger og virkelig elsket den. Boka er noe helt for seg selv, javisst, men Murakami skaper et gripende univers som virkelig fanget meg. Det er en verden hvor det er vanskelig å skille mellom drøm og virkelighet, og det syntes jeg var veldig fasinerende! Ønsker deg et riktig flott bloggår. Det blir hyggelig å følges videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Jeg synes også det er kjekt å se hvem som skriver, men har ikke vært flink til å eksponere meg. Så fint at du skal være med på lesesirkelen, jo flere som er med jo flere synspunkter på bøkene kommer frem - så det gleder jeg meg til! Nå er det ikke lenge til jeg blir ferdig med Kafka på stranden, det er en bok som jeg har vanskeligheter å legge fra meg - enig i det du sier om at det er fascinerende lesing. God bokår til deg også, med håp om mange fine leseropplevelser :)

   Slett