fredag 7. desember 2012

Embroideries ~ Marjane Satrapi

Marjane SatrapiI Embroideries er det som i Persepolis forfatteren selv som er jeg-fortelleren, i den samme tegnede utgaven. Teheran, tidlig på 1990-tallet; Marjane Satrapi, som er noen og tyve, lager til samovaren (tekoker). I denne skal teen koke fra tre kvarter til en time for at den skal nå sin rette styrke. Teen samler kvinnene for å vie seg til favorittaktiviteten, diskusjon. Marjanes bestemor definerer diskusjonens hensikt:

"To speak behind others' backs is the ventilator of the heart."

Dette er en kort fortelling om ekteskap, kjærlighet og sex. Vinklet humoristisk, med en alvorlig undertone. Marjane får høre forskjellige historier av de forskjellige kvinnene, og særlig underholdende fant jeg beretningen om hun som hadde gjort et grep da ektemannen begynte kikke på andre (yngre) kvinner. Hun fikk fett fjernet fra rumpen og satt inn i brystene, noe som gjorde at mannen var superfornøyd og hun fikk seg en god latter hver gang han kysset brystene hennes - som egentlig var rumpen...

Det er også råd å få, gjerne av den motsetningsfylte sorten for kvinnene har ulike meninger om både menn og hvordan en skal hengi seg til dem. Eller ikke. Uansett, i følge forlaget [...] deler kvinnene hemmeligheter, sorger, savn og ofte sjokkerende historier om, blant annet, hvordan "fake" jomfrudommen, hvordan unngå arrangert ekteskap, hvordan glede seg over plastisk kirurgi og fordelene av å være en elskerinne.

Embroideries henspeiler på slanguttrykket for embroidery, broderi, som betyr å får sin vagina sydd slik at det ikke skal merkes at hun ikke lengre er jomfru. En av kvinnene uttrykker det slik:

"Women's morals are relaxing! Today's grils are no longer virgins before marriage. They do everything like men and get sewn up again to get married! This way, everyone is happy!"

Den alvorlige undertonen ligger i seksualpolitikken etter revolusjonen, men Marjane Satrapi kommer ikke med direkte kritikk slik som i Persepolis, som er en mye mer politisk roman. Min feministiske overbevisning tilsier opprør, men måten Satrapi fremstiller omstendighetene på gjør meg mer engasjert enn opprørt. Mye er også gjenkjennelig og overførbart til vårt vestlige samfunn, det er ikke bare i undertrykte land kvinner snakker om disse tingene! Underliggende argumenterer Satrapi for et mer åpent syn på ekteskap, kjærlighet og sex. Eller man kan si kvinnesyn.

Embroideries av Marjane Satrapi
Pantheon Books, 2005
144 sider
Lånt på biblioteket

14 kommentarer:

 1. Høres ut som en spennende roman..

  SvarSlett
 2. denne er definitivt notert ! liker iran-ting :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bra :)
   Jeg er også begeistret for iran-ting!

   Slett
 3. Veldig bra omtale - denne må jeg lese! Er fra før begeistret for forfatteren og har både Persepolis og Kylling med svisker i bokhyllen. Embroideries står nå på julegaveønskelista : ))

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :)
   Jeg skulle gjerne hatt disse bøkene selv, de står på ønskelisten - men det er sjeldent jeg får bøker til jul så det blir nok å kjøpe dem selv.

   Slett
 4. Har du fått lest den allerede, så herlig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp! Den var rask å lese da :)

   Slett
 5. Den er bra!!!!
  Klem fra Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig :)
   Lørdagskveldklem fra meg!

   Slett
 6. Denne høres helt genial ut! Fikk veldig lyst til å lese den :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er super, så det er bare å lese - tar ikke lang tid heller :)

   Slett
 7. Også Iranfan og jeg elsket Persepolis - denne har jeg ikke hørt om tidligere så takk for tipset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Om du elsket Persepolis vil denne også fenge :)

   Slett