onsdag 10. oktober 2012

Jernet er ikke hardt ~ Sonja Nyegaard

NyegaardSonja Nyegaard debuterte med diktsamlingen Jernet er ikke hardt i 1994, utgitt på Aventura forlag. Hun er utdannet ved Statens Håndtverks- og kunstindustriskole, Forfatterstudiet i Bø og Forfatterskolen i København.

Det er noe litt nonchalant over diktene, på en dristig måte kan en kanskje si. Som forlaget Kolon skriver: "...[bildene] kolliderer og skaper nye og uventede betydninger." Her er altså ingen harmoni, men jeg skulle gjerne visst noe om hva hun mente når hun skrev disse diktene. Jeg har vridd og vendt på tekstene, men de poetiske metaforene glipper unna hver gang jeg mener å ha taket på dem.

Men siden det er lenge siden jeg både leste dikt og prøvde å forstå dem blir jeg nødt til å ta litt historie. Nyttig informasjon i denne forbindelse fant jeg i Gyldendals tidsskrift for litteratur, hos kritiker og universitetslektor i norsk (Helsingfors universitet) Hadle Oftedal Andersen. Ifølge ham er Nyegaard en av debutantene fra dette året (1994) som "stiller seg i ein intellektuell dialog med heile førestillinga om det postmoderne" og tar et oppgjør med 80-tallets kroppsmodernisme. Det nye i lyrikken utover 90-tallet er det naturlige og ikke-intellektuelle, en mer utvungen holdning til seg selv. Men Nyegaard har likevel elementer fra 80-tallets tenkemåte, hun er både innenfor og utenfor på en gang, som Andersen beskriver det.

I lys av dette blir diktingen hennes en smule mer forståelig. Kanskje.
Det glipper ut
det glipper ut
den ru heten blir til hud
det kan godt være
at du har okergult hav i natten
at ansiktet har flekker
som henter månen ut av tapetet
røyk i himlingen og
latter ved hjørnet
ansiktet blinker
det ligger aske i fortsettelsen

9 kommentarer:

 1. Det var et fint dikt, med smakfulle ord og bilder. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette var ett av diktene som ga noenlunde mening :)

   Slett
 2. Det er ikke altid at udgivne digte har en dybere mening, og ofte taler digteren om noget, som vi ikke er så interesserede i. Men der kan være digtere, som rammer noget, litteraterne synes er interessant og dybt følsomt, og som af den ene eller anden grund kommer til at stå som noget, man bør læse.

  Så er det godt at have en kommentar, men gid man dog kunne finde en mere jordbunden kommentar end den, du har fundet.

  Hvis jeg skulle skyde fra hoften, skriver digteren Sonja Nyegaard dette digt med henblik på at favne en elskovs-scene på en storslået måde, noget, i et helheds-syn, som jeg ville kalde det, skønt jeg godt ved at det ikke er hele verden, men hendes livs-univers, som kommer ind i detaillerne i elskovsscenen. Hans (eller hendes partners) små kropshår er som en hede, og havet er den glattere hud, måske med lidt rynker/bølger, og så er der lys fra månen på tapetet, som gør at hun kommer i en særlig måne-agtig kærlighedsstemning, tror jeg; røg svæver stadig under loftet og kan skimtes i lyset som hvide skyer, og asken minder hende om at vi skal dø engang, og så har kærligheden spillet sin rolle.

  Jeg ville ønske at ham med kommentaren om "modernisme" og "postmodernisme" ikke brugte disse ord uden at forklare, hvorfor og hvordan, men det kan man vel ikke forvente, hvis han skal udtrykke sig på 10-20 linier.

  Håber du har det godt. Har du læst noget morsomt for nyligt? ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Svært interessant det du skriver, Donald! Jeg er enig i at kommentaren jeg fant ikke helt bidro til bedre forståelse, men nå følte jeg at det gikk et lys opp for meg. For det første at ikke alle dikt faktisk har en dypere mening, og den tolkning du kommer med kan det absolutt være noe i. Det kommer vel an på hvordan man som leser tolker teksten og som sagt synes jeg det er interessant slik du ser dette diktet.

   Ellers holder jeg på med Forsyte-sagaen som viser seg å være fornøyelig lesing :)

   Slett
 3. Sonja Nyegaard er et helt nyt navn for mig - tak fordi du fortæller om Jernet er ikke hardt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var nytt for meg også, men hun har skrevet to diktsamlinger til etter denne. Skjønt, det spørs om jeg kommer til å lese dem :)

   Slett
 4. Hurra, en diktanmeldelse!! Det fikk du virkelig til! Diktene til Nyegaard høres spesielle ut! Jeg synes Anita Ness beskrev det så bra da hun skrev "med smakfulle ord og bilder." Ja! "at ansiktet har flekker som henter månen ut av tapetet" veldig spennende setninger. ;-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg pustet (lettet) ut etter å ha skrevet dette og syntes det var godt gjort i lys av at jeg vet nothing about dikt i den forstand å kunne analysere dem. Jeg vet bare at jeg liker å lese dikt/lyrikk, det gir meg noe rent følelsesmessig og det er for meg en rik opplevelse i seg selv. Det er som du sier spennende setninger som følger, og flere dikt skal det bli. I første omgang leser jeg dine dikt-innlegg som jeg synes er svært interessante :)

   Slett
  2. At det bare er utdannet litteraturvitere som har de eneste riktige begrunnelsene for hva som er bra og ikke er bare tull. Alt er relativt og at dikt skal være så vanskelig eller dypt at vi 'vanlige lesere' ikke har nok erfaring til å lese og skrive om dem, det er det dummeste jeg har hørt (Jeg leste Beathe sin opplevelse i en kommentar til den siste diktomtalen til Forfatterfruen)! Jeg synes din omtale er bare flott, mye bedre enn mine for eksempel, jeg skriver jo med en litt lett og rett frem penn. Mine dikt-omtaler er ikke 'high-class' men er det så viktig da, neei da, det skal jo være gøy dette! :-)

   Slett