søndag 14. oktober 2012

En smakebit på søndag [the forsyte saga]

Som jeg nevnte i forrige smakebit-innlegg holder jeg på med Forsyte-sagaen og hadde vanskeligheter med å komme igang på grunn av det tunge språket, men lesingen går lettere etterhvert og det blir mye mindre notering av ord som må oversettes. Så nå har jeg faktisk et større håp om å bli ferdig med den første boken i løpet av måneden.

Familien Forsyte presenteres som velstående, med problematiske forhold som skjules bak en vellykket fasade. Som hos alle familier med respekt for seg selv har Forsytene hemmeligheter (som alle visste om), for eksempel at Irene angret på sitt ekteskap med Soames. Nå vet jeg ennå ikke årsaken, men Soames virker som en lite hyggelig person å tilbringe tid sammen med. Skjønt, å ha en vakker kone som ønsker separate soverom og som andre menn begjærer er ingen enkel situasjon. Han liker i alle fall ikke at Irene omgås andre mennesker, og spesielt ikke menn. Han ser at hun blomstrer og stråler i selskap med andre enn ham selv, og han kan ikke forstå den dype underliggende uviljen hun har mot ham.


"Soames was forced, therefore, to set the blame entirely down to his wife. He had never met a woman so capable of inspiring affection. They could not go anywhere without his seeing how all the men were attracted by her; their looks, manners, voices, betrayed it; her behaviour under this attention had been beyond reproach. That she was one of those women - not too common in the Anglo-Saxon race - born to be loved and to love, who when not loving are not living, had certainly never even occurred to him. Her power of attraction he regarded as part of her value as his property; but it made him, indeed, suspect that she could give as well as receive; and she gave him nothing!"
s. 41

Flere smakebiter hos Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten :)

25 kommentarer:

 1. Nei,akkurat det er vel ingen ønskesituasjon.Jeg må få lest disse bøkene men tror jeg velger den norske utgaven. Tusen takk for smakebiten og ha en fin dag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Puh! Tror jeg ville valgt den norske utgaven om jeg skulle gjort valget om igjen - men samtidig er språket interessant og lærerikt :)

   Slett
 2. Så bra at det går lettere å lese nå!! Selv om språket er tungt på engelsk er det også veldig godt skrevet synes jeg, ut fra de smakebitene du har delt med oss :-D Forhåpentlig veier det opp i opp!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var som enkelte nevnte etter forrige innlegg at det ble lettere utover i boken - de hadde (heldigvis) rett! Som du sier er engelsken veldig bra og spennende i seg selv, og veier absolutt opp :)

   Slett
 3. Man borde kanske ge sig på denna, fast på svenska då :)

  SvarSlett
 4. Takk for smakebiten - det er godt å høre at lesingen går greiere. Jeg skal lese denne serien etterhvert, men satser på den norske oversettelsen i dette tilfellet ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, utover i boken går det heldigvis lettere av det engelske :)

   Slett
 5. En fin smakebit, men en trist situasjon! Det er bra lesingen går lettere, jeg synes det er et stort prosjekt å lese denne på engelsk! Håper du koser deg med den hvert fall!
  Ønsker deg en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja, det er ingen god situasjon for noen av dem.
   Heldigvis går lesingen bedre og jeg kjenner at jeg synes det gir meg en fin leseropplevelse :)

   Slett
 6. fin smakebit :) ble veldig nysjerrig, men tror eg skal satse på en norsk utgave ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den norske utgaven tror jeg uttrykker serien på en måte som gjør den lettere tilgjengelig. Jeg hadde nok valgt den om det ikke var for at jeg allerede hadde den engelske utgaven :)

   Slett
 7. Takk for smakebiten. Soames høres ut som en lite sympatisk fyr, men sagaen høres veldig interessant ut. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg synes historien tok seg veldig opp etterhvert som jeg leste :)

   Slett
 8. Så bra at det går lettere med lesingen. Noen ganger går det trått i starten, men det kommer seg etterhvert. Nå går det trått med meg og lesing, men jeg skal skjerpe meg å komme i gang for i dag..Logger av.;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var skrekkelig vanskelig å komme inn i denne boken, starten var full av vidløftige og kompliserte ord, men som du sier går det letter etterhvert :)
   Lesingen går fryktelig tregt for mitt vedkommende også, det er så mye annet å ha oppmerksomheten på!

   Slett
 9. Det høres bra ut, jeg har alltid likt det snobbete gamle engelske, som mannen min sier. Nå er det søndagskvelden som er toppers, nemlig Downton Abbey, da må det være stille i stuen. Ha en fin ny uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg også! Skulle gjerne sett den serien, men har ikke fulgt med fra begynnelsen...ha en fin ny uke du også :)

   Slett
 10. Uff da, det høres ut som Soames har litt han bør jobbe med når det kommer til sin egen person. Hvordan kan han vinne konas gunst og på samme tid lære seg å takle oppmerksomheten hun får?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i dag leste jeg om hans planer om å bygge et nytt hus, et landsted, og på den måten få konen bort fra all oppmerksomheten. Han tror nok at hun da vil få øynene opp for ham igjen :)

   Slett
  2. Da får jeg bare si lykke til, Soames ;)

   Slett
 11. SV;Bare å løfte “Miss peregrin og den hemmelige øya” frem i prioriteringslisten:) Ble ferdig med boken i helgen og likte den godt:)

  //hehe, skjønner den:) Min liste er lang og vokser stadig:) På jobben tikker det inn nye bøker og mange ser interessante ut:) Det er sjelden at jeg nå etter å jobbet rasker med meg en bok eller to:) hehe

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, det skal jeg gjøre :)
   Håper du skriver om boken!

   Med pensumlister lange som onde år blir en nødt til å prioritere, selv om listen vokser raskere enn vi kunne ønske :)

   Slett