tirsdag 1. januar 2013

Jane møter Mr. Rochester

Litt videre i Jane Eyre har jeg kommet, til kapittel 16 på side 221 og Jane og Mr. Rochester begynner å bli godt kjent med hverandre. I alle fall har de glede av hverandres selskap og diskusjoner, og så langt handler det om hvordan forholdet mellom dem utvikler seg. Jane føler seg tiltrukket av ham, men han behandler henne med skiftende humør, noen ganger vennlig og andre ganger stikk motsatt. Likevel blir hun ikke fornærmet eller såret for hun innser at hun "had nothing to do with their alternation". 

Først etter noen måneder møter Jane Mr. Rochester. En ettermiddag i januar ber Mrs Faifax om at Adéle får fri fra undervisningen fordi hun er forkjølet, noe Jane godkjenner og sier seg villig til å spasere til byen for å poste et brev for Mrs Fairfax.

"It was three o'clock; the charm of the hour lay in its approaching dimness, in the low-gliding and pale-beaming sun. I was a mile from Thornfield, in a lane noted for wild roses in summer, for nuts and blackberries in autumn, and even now possessing a few coral treasures in hips and haws, but  whose best winter delight lay in its utter solitude and leafless repose. If a breath of air stirred, it made no sound here; for there was not a holly, not an evergreen to rustle, and the stripped hawthorn and the hazel bushes were as still as the white, worn stones which causewayed the middle of the path".
Underveis nyter hun naturens vakre vinterlandskap, og stanser for å skue utover Thornfield Hall. I kveldsroens hvisking og krusninger fra vannstrømningene som flyter forbi, høres plutselig lyden av tramping som umiddelbart bryter fortryllelsen av det myke og dempede. En uforskammet lyd! En hest kommer dundrende, og Jane tenker på hva Bessie, barnepleieren hos Mrs Reed, pleide fortelle om den svarte hunden Gytrash, "which, in the form of horse, mule or large dog, haunted solitary ways, and came upon belated travellers, as this horse was now coming upon me". Gytrash hadde derimot aldri en rytter, og på denne sitter en mann, hesten sklir og faller hvorpå et rop fanger Janes oppmerksomhet og hun går for å høre om han er såret og om hun kan gjøre noe.

P107bMannen banner og sverger, tydeligvis fordi foten er forstuet.
Innhyllet i en mørk ridekappe ser Jane et dystert ansikt med strenge, barske ansiktstrekk og et harmfullt og frustrert uttrykk. Hun blir ikke redd, men heller litt blyg; hadde han vært en tiltalende ung gentleman ville hun aldri våget å insistere på å hjelpe ham. Egenskaper som skjønnhet, kultiverthet, høflighet og sjarm, men om hun møtte disse egenskapene i mannlig form ville hun instinktivt visst at personen ikke nærte noen sympati for det som finnes i henne og følgelig ville hun unngått dem som man gjør med alt som er fiendtlig innstilt.

Hadde bare denne fremmede smilt og høflig avslått tilbudet om hjelp, ville hun gått videre uten å føle noen trang til å forsikre seg om at det gikk bra med ham, men den rynkede pannen, det skulende blikket og taktløsheten får Jane til å føle seg rolig og blir dermed værende når han vil at hun skal dra og sier til ham at hun ikke kan gå før hun vet at han er i stand til å stige opp på hesten. Han ser på henne for første gang og uten å gjøre seg til kjenne spør han henne ut og får vite at hun er guvernante på Thornfield. Deretter ber han henne om hjelp til å komme i salen og rir avgårde.

Like heath that, in the wilderness,
The wild wind whirls away.

(sitat fra et dikt av Thomas Moore, Fallen is Thy Throne; når det er kjærlighet luften, er den ukontrollerbar og blir en besettelse).
s. 170
Jane fortsetter til byen for å poste brevet og tenker ikke videre over episoden mer enn at det var en forandring i et ellers ensformig liv, men hun føler seg også oppkvikket

Jane Eyre av Charlotte Brontë
CWR Publishing Limited (Collector's Library), 2003
650 sider
Kjøpt hos Bokklubben.no

19 kommentarer:

 1. Har aldri lest boken, men liker filmene veldig godt:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, filmene er fine også - når jeg er ferdig med boken skal jeg sannelig se en av dem, en av de nyeste kanskje :)

   Slett
 2. Romantikk på høyt plan. Godt Nyttår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, gleder meg til fortsettelsen!
   Godt Nytt År til deg også :)

   Slett
 3. Stilig! Jeg skal, som jeg sikkert har sagt, lese Jane Eyre dette året. Dette var en forlokkende smakebit! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du nevnte at det var i forbindelse med en annen bok hvor Jane blir kidnappet (tror jeg det var) - den høres spennende ut!

   Slett
 4. Du har da lest en tredje del, ikke verst! Åh, jeg må få et gjensyn med Jane Eyre igjen, ingen tvil.

  SvarSlett
  Svar
  1. Når du ser det slik så er det jo en del, ja! Kanskje du skal forsøke den boken Astrid Terese nevnte?

   Slett
  2. Åh, beklager! "The Eyre Affair" av Jasper Fforde, en fantasyroman hvor Jane Eyre blir kidnappet :)

   Slett
  3. Du store, det høres jo erotisk ut, det xD Sånn fifty shades of grey opplegg? Hehehe. Jeg skal skrive ned tittelen.

   Slett
  4. Hehe, aner ikke - det må sannelig sjekkes ut!

   Slett
 5. Ønsker deg et riktig godt nytt foto (og bok)år! Har lest Jane Eyre i mine yngre dager, og mye er glemt. Får lyst til å friske opp hukommelsen ved å lese på nytt etter smakebitene her!

  Nyttårsklem

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Irene, ønsker deg også alt godt i det nye året, gleder meg til å se mer av bildene dine! Fint at smakebitene gir deg lyst til å lese boken på nytt :)

   Slett
 6. Har lest boken et par ganger og sett filmen like mange ganger! veldig bra!
  -Margit-

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Jeg har sett en av filmatiseringene som gjorde at jeg ønsket å lese boken, og jeg liker godt det jeg har lest så langt :)

   Slett
 7. Oj, jag vet inte riktigt hur jag hamnade här, men goodness me, vad jag hatade Jane Eyre när jag läste om den. Nu vill jag ju inte berätta vad som kommer hända, då jag inte vet hur långt du hunnit läsa. Men jag kommer återvända för att se vad du tycker om Mr Rochester. Jag förstår nämligen inte varför kvinnor tycker om honom. Han är ju en psykopat.

  Ja ja, Wide Sargasso Sea by Jean Rhys är så mycket bättre skriven än Jane Eyre (vilket är lite weird, med tanke på att det essentially är fanfic). Ah well...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at du la igjen en kommentar når du først var innom :)
   Ja, han virker ikke særlig sympatisk den mannen - men etterhvert forandrer han seg kanskje? I alle fall er det interessant å lese denne kjente klassikeren, og selv om historien for oss moderne lesere ikke er særlig original har den vært banebrytende i sin tid. Jeg er spent på fortsettelsen så kom gjerne innom igjen!

   Slett