torsdag 10. januar 2013

The Girl on the Fridge ~ Etgar Keret


The Girl on the Fridge"A brilliant writer...completely unlike any writer I know. The voice of the next generation." - Salman Rushdie


Fra bokomslaget:

A birthday-party magician whose hat tricks end in horror and gore; a girl parented by a major household appliance; the possessor of the lowest IQ in Mossad - such are the denizens of Etgar Keret's dark and fertile mind. The Girl on the Fridge contains the best of Keret's first collections, the ones that made him a household name in Israel and the major discovery of this last decade.

46 korte historier. Merkelige og absurde, men også humoristiske. Det vil si, de virker humoristiske, men er det egentlig ikke. De er skrevet på en humoristisk måte, uten at poenget er det. De handler om mislykkede forhold, fysisk og psykisk vold, undertrykkelse og fortvilelse, men også vage fragmenter av håp. Noen stikkord jeg noterte meg underveis: Besynderlig, undertrykt raseri, voldelige tanker hos karakterene, trist, blodig, banning, sinne, brutte håp og liv.

Dette høres ikke særlig oppløftende ut! Likevel vil jeg anbefale å lese boken. Jeg nevnte tidligere at historiene fester seg og nekter å slippe taket. Keret har en egen skrivestil med et dagligdags språk, uformelt med slang og dialekt. På en enkel måte sier historiene mye om komplekse tema, slik forfatteren har uttalt at han ønsker de skal.

I en artikkel fra juni i fjor skrev Keret at han skulle være med på en demonstrasjon: "Illegally occupy land, get politely moved. Protest for social justice, get beaten. I'm joining the protesters." Det er dette jeg føler historiene hans handler om: ikke direkte protester mot myndighetene i Israel, men hva den daglige volden gjør med folk. Historier som viser hvordan vold er blitt normalisert og internalisert som en del av menneskenes selvbilde.

Etgar Keret (født 1967) er en israelsk forfatter og filmregissør, oppvokst i Tel Aviv med foreldre som overlevde Holocaust. Han er kjent for sine korte historier, grafiske romaner og manus for film og tv. Noen mener han er Israels viktigste forfatter, og selv om andre kan nevnes i samme åndedrag er han blant de yngste, med bred erfaring innenfor flere medier.

Litt artig: en arkitekt har fått bygget et hus til ham i Warszawa, hvor moren kommer fra. Ideen var at huset skulle ha de samme proporsjonene som historiene: minimalistisk, kort og smalt.

The Girl on the Fridge av Etgar Keret
Farrar, Straus and Giroux, 2008
171 sider
Gave

22 kommentarer:

 1. Fin omtale! Gleder meg til å få lest den jeg og:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :)
   Ja, denne er verdt å få med seg!

   Slett
 2. Tack för din nyårshälsning och jag önskar dig en god fortsättning på det nya året! Att leva utan att läsa böcker går inte. Boken nedan av Anna Gavalda har jag läst och jag gillade den verkligen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var hyggelig at du tittet innom, Mona, og du har helt rett i at bøker må en ha for å leve! Jeg ser frem til å lese boken av Gavalda :)

   Slett
 3. Jeg ser at jeg allerede har markert hos Bokelskere at jeg skal lese denne. Det skyldes nok din fine omtale av den :-)
  Takk for fint tips og ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du ble inspirert til å sette denne på leselisten, den er vel verdt å få med seg :)

   Slett
 4. Fin omtale!:) Virker som en bra bok!
  SV;Tusen takk:) Håper jeg får gjennomført den:) Har 1 zombie bok :)

  //Aha, skal si fra hvis jeg bruker noe fra omtaler som du har skrevet:) Tenkte det var greit med litt forskjellige meninger:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er jo litt spesiell, men det er bra innimellom synes jeg :)
   Du klarer nok den utfordringen!
   Ja, det er fint med flere meninger :)

   Slett
 5. Heisann!

  Svarer deg bare kort og raskt: Ja!
  Vi fikk ny bil på mandag... der vanka sjokoladekake, og jeg sa... kunne vi ikke heller ha fått en blomst. Nå er det ikke mer kalorier som skal øses på. Mannen min tok kaka med til sine kollegaer for å ha den til kaffen i pausa! Godt var det- ellers så hadde den blitt jord!
  Gratulerer ;:OD)
  Fornøyd med ny bil? Det er i i alle fall jeg. Nå kan jeg kjøre og se alle forgjengere godt. I den forrige satt jeg for lavt og det var bøyler i veien for sikta!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sjokoladekake har jeg ikke fått før i forbindelse med ny bil...hehe, håper det ikke ble smuler på de nye setene! Men greit at mannen tok den med seg på jobb, trenger ikke slikt nå som julen er over. Ja, vi er veldig fornøyd - mye ny teknologi, men kommer vel inn i det etterhvert :)

   Slett
 6. Woho! Flott. Du kom deg gjennom den besynderlige boka :-D

  "Det er dette jeg føler historiene hans handler om: ikke direkte protester mot myndighetene i Israel, men hva den daglige volden gjør med folk. Historier som viser hvordan vold er blitt normalisert og internalisert som en del av menneskenes selvbilde." Der fikk jeg en åpenbaring om novellene. Takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tok litt tid, kunne ikke sluke hele boken i ett jafs, men la historiene synke inn før jeg fortsatte. Besynderlig, absolutt, men spennende og interessant.

   Slett
  2. Jeg leste novellene slik jeg også, litt etter litt og ved siden av lengre romaner :-)

   Slett
  3. Ja, dette er en slik bok. Etter å ha lest to-tre noveller klarte jeg ikke å komme inn i den neste. Ordene stokket seg og jeg skjønte ikke hva jeg leste, så da måtte jeg ta en pause og lese noe annet.

   Slett
 7. Det lyder spændende! Jeg har ikke hørt om denne forfatter før, men det er flot at han kan vise, hvad den daglige vold gør ved folk. Tak fordi du fortæller!

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken er interessant på sin måte, selv om det er mye vold så synes jeg det er nødvendig å lese om slikt også. Verdt å få med seg denne :)

   Slett
 8. Glemte at skrive at jeg er ved at læse Karl Ove Knausgårds Min kamp. Har du læst hans bøger?

  SvarSlett
  Svar
  1. Knausgård har jeg ikke lest ennå, jeg bestemte meg for å unngå Min kamp, men har fått med meg at han skriver veldig bra så jeg tenker å lese den en gang likevel. Håper å høre hva du synes om bøkene :)

   Slett
 9. Inne for å ønske deg en flott helg i det stålende været. Alt blir så mye lettere i sånt herlig vær.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja, herlig når det er så fint - da er det obligatorisk med en søndagstur :)

   Slett
 10. Må bare si at jeg elsker forsiden på boka. Seriøst, det er så himla finstyggt (muligens det teiste ordet i det norske språk, men det får så være).

  Jeg tror ikke jeg har lest en eneste israelsk (eller palestinsk) bok, så det er i grunn på tide. Tror jeg skal kjøpe meg denne, eller en annen bok av Keret.

  SvarSlett
  Svar
  1. Finstygg er egentlig et bra ord når det gjelder denne forsiden. Først synes jeg den var litt ubehagelig, den forsiden, hva hadde den med historiene å gjøre? Men da jeg leste selve historien "The Girl on the Fridge", som er ganske tidlig i boken, ja da falt det på plass. Forsiden passer. Boken anbefales!

   Slett