onsdag 22. august 2012

The Hunger Games ~ Suzanne Collins

Suzanne CollinsThe Hunger Games er første bok i en trilogi skrevet av den amerikanske forfatteren Suzanne Collins.

Først utgitt: 2008
Utgitt, denne utgave: 2011, Scholastic (pocketutgave)
Sider: 454
Språk: Engelsk
Sjanger: Sci-Fi/dystopisk
Alder: Ungdom/YA
Kilde: Kjøpt

In a dark vision of the near future, twelve boys and twelve girls are forced to appear in a live TV show called the Hunger Games. 
There is only one rule: kill or be killed.

When sixteen-year-old Katniss Everdeen steps forward to take her sister's place in the games, she sees it as a death sentence. But Katniss has been close to death before. For her, survival is second nature.

I ruinene av det som en gang var Nord Amerika ligger nasjonen Panem, og den rike hovedstaden Capitol som er omkranset av tolv distrikter. En gang inntraff et opprør som resulterte i at det trettende distriktet ble ødelagt og realityprogrammet "The Hunger Games" (Dødslekene) blir siden avholdt som straff og fremtidig preventivt middel for ytterligere opprør.

Boken handler om 16-åringen Katniss Everdeen som bor i Distrikt 12, det fattigste av distriktene. Hun melder seg frivillig til de 74. dødslekende i stedet for lillesøsteren Primrose. Den andre deltakeren fra samme distrikt er Peeta Mellark, som sammen med Katniss vender hjem som vinnere etter å ha narret spillederne. For å dekke over at de lurte Capitol, later Katniss som om hennes handlinger var av kjærlighet til Peeta.

Winning will make you famous.
Losing means certain death.

Boken begynte jeg å lese da vi ventet på flyet hjem fra Gran Canaria tidligere i sommer, og jeg likte umiddelbart det jeg leste. Språket er ukomplisert og lettfattelig, jeg trengte ikke slå opp ett eneste ord (til forskjell fra The Moonstone) og her er ingen litterære krumspring. Og det er helt greit. Historien er uansett bra skrevet og det er noe med måten den er bygget opp på som fikk meg til å glemme tid og sted for denne fascinerende og samtidig dystre verden hvor kampen mellom det gode og det onde er i fokus. Oppi det vanskelige får leseren også en dose romantikk. Det er også helt greit.

Jeg fikk ikke overveldende følelse av boken var skrevet spesielt til ungdom, så det er godt å vite at det tilbys godt litteratur for ungdom og ikke bare bøker som er for...enkle

Fortellerstemmen er nøktern angående lekene som omtales som helt normalt. Brutale og bestialske, men helt normalt i dette totalitære samfunnet hvor informasjon blir sensurert. Katniss oppdager etterhvert at alt ikke er som det skal være i Capitol.

Utrolig spennende historie som jeg hadde vanskeligheter med å legge fra meg!

Søndag kveld så hele familien filmen, som også var bra, men det er jo noe med det når en leser boken først. For eksempel var jeg noe forutinntatt av at min datter allerede hadde sett filmen og syntes han som spilte Peeta slett ikke passet til rollen. Han ikke var den kjekkasen fra boken. Mente hun.

Brutaliteten i boken er helt bevisst fra forfatterens side: Suzanne Collins har uttalt at hun ikke skriver om ungdomstid, men om krig. For ungdom. Hun skal ha fått ideen etter å sett på tv, både realityprogrammer og om krigstilstandene rundt om i verden, og ville vise ungdom krigens realiteter. The Hunger Games trilogy
 • The Hunger Games (2008)
 • Catching Fire (2009)
 • Mockingjay (2010)

Tenk deg en blodtørstig variant av Robinson-ekspedisjonen. En moderne gladiatorkamp i en høyteknologisk tidsalder. Dystopisk science fiction med samtidskritikk i framtidsklær. Og en gripende kjærlighetshistorie. Da har du Dødslekene.
(Gyldendal)

14 kommentarer:

 1. Jeg har bare sett filmen, har ikke lest bøkene enda. Men skal begyne på den første boka i serien ganske snart. Bare jeg blir ferdig med den jeg leser nå:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ofte bedre å se filmen før en leser boken, det er i alle fall min erfaring, da irriterer jeg meg ikke over alt som er utelatt. Men på den annen side, har jeg lest boken vil handlingen suppleres etter det :)

   Slett
 2. Flott bokomtale! Jeg er helt enig med deg og gleder meg til å lese de andre bøkene i serien. Jeg var positivt overrasket over filmen og likte den også, faktisk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Anette! Ja, jeg ser frem til å lese videre på denne trilogien :)

   Slett
 3. Fin omtale :) Jeg ble ferdig å lese Hunger Games for andre gang forrige uke, og ble faktisk overrasket over hvor vanskelig den var å legge fra seg selv når jeg hadde lest den før.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Forståelig at du hadde vanskeligheter meg å legge den fra deg til tross for andre gangs lesing, det er en superspennende historie :)

   Slett
 4. Hei. Jeg likte også veldig godt denne boken. Filmen syntes jeg også var bra, men må si meg enig med datteren din at de har fått feil person til å spille peeta. Han holdt desverre ikke til forventningene i forhold til boka.
  Ha en fortsatt fin dag =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja jeg er usikker på om min forhåndsdømming helst var relatert til datterens beskrivelser, men jeg synes umiddelbart at rollene som Peeta og Gale kunne vært byttet om :)

   Slett
 5. Bra du likte boka:) Likte godt alle bøkene :) Hvis alexander skarsgård kunne vært litt yngre spilt en 18 åring kunne han vært peeta for min del:) hihi:P

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ser frem til å lese de to andre, spennende historie!
   Hehe, ja Alexander Skarsgård kunne godt vært med - eller enda bedre: Chris Hemsworth ;)

   Slett
 6. "det er noe med måten den er bygget opp på som fikk meg til å glemme tid og sted for denne fascinerende og samtidig dystre verden hvor kampen mellom det gode og det onde er i fokus." Jeg er helt enig! Sjelden jeg "glemmer tid og sted" når jeg leser bøker men jeg gjorde det jeg også da jeg leste den første boken. Romantikken kunne jeg klart meg uten da. Enig med deg i at det er godt det finnes slike ungdomsbøker også. Dette er en av de bedre som finnes der ute. Jeg synes du er så flink til å skrive om bøker, det har du et talent for! Du skriver saklig og bra. Jeg er utrolig kresen på bokblogger jeg leser og fin blogg synes jeg er bare flott!

  Heidi

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke så ofte jeg heller glemmer tid og sted når jeg leser en bok (unntaket akkurat nå for tiden er Kate Morton, og ellers kan jeg nevne Toni Morrison), og det er slett ikke verst at det gjelder for en ungdomsbok!
   Takk så mye for ros, Heidi - det tar jeg virkelig til meg og er med på at jeg kommer til å fortsette, det er noe jeg liker godt. Men fremover blir det ikke like mye lesing av romaner siden jeg har begynt på førskolelærerutdanningen :)

   Slett
 7. *og din blogg synes jeg er bare flott!

  Det går litt fort i svingene her noen ganger, hehe.

  SvarSlett
  Svar
  1. ...og takk for fine ord om bloggen!
   Hehe, lett for at det går fort i svingene enkelte ganger :)

   Slett