tirsdag 5. juni 2012

Hva er galt med soya?

I april skrev jeg om inflammasjon på den gamle bloggen min etter at jeg kom over en artikkel hos Maria Emmerich og fikk tillatelse til å oversette.

En veldig interessant og lærerik blog, og hun har mange gode alternativer til blant annet sukker, hvete og gluten. Ikke minst forklarer hun grundig og lettfattelig sine synspunkter og i forrige uke hadde hun et innlegg om soya. I innlegget "Smør eller margarin" skrev jeg litt om at soya inneholder for mye omega-6 fettsyrer som kan forårsake betennelsestilstander i kroppen. Soya inneholder også stoffer som virker slik østrogen gjør og er som oftest genmanipulert, samt at oljen uten unntak er raffinert fordi det ikke er mulig å lage den ved kaldpressing.

Maria skriver at hun som velvære- og ernæringsekspert får mange spørsmål om produkter og proteinpulvere som er laget av soyaprotein (som forskjellige typer frokostblandinger og barer, blant annet Special K, Atkins barer osv…) og om de er ok å bruke og hun lister opp noen årsaker til at hun ikke anbefaler inntak av soyaprotein:


1. Soya danner fytoøstorgener/isoflavoner (dvs. plantestoff som blant annet kan påvirke østrogenreseptorer i kroppen, men som ikke er hormoner). Med andre ord, de ligner kroppens eget østrogen.  Det er bevist at isoflavoner kan forstyrre kroppens endokrine funksjon (hormonproduserende del av bukspyttkjertelen) og forårsake infertilitet. Bare å drikke 2 glass soyamelk hver dag i en måned er nok til å forstyrre menstruasjonssyklusen
Øker også faren for kreft i vev som er sensitiv for østrogen, som bryst, livmor og skjoldbruskkjertelen.
Kroppen produserer 3 typer østrogen:
 • 1. Eggstokkene produserer østrogen som er bra for oss: Østradiol 
 • 2. Fettcellene lagrer og lager østrogen som ikke er bra: Østron
 • 3. Den tredje typen blir bare produsert under graviditet: Østriol

Nyttig østrogen fra eggstokkene gir kvinnelige former, fyldige bryster og fin hud. Østrogen fra fettcellene og kilder utenfra gir derimot veldig mye kurver, eller man kan si svulmende former og da hovedsakelig rundt livet. Dette er noe bøndene har visst i mange år og gir kyrne litt syntetisk østrogen for å fete dem opp. Mange spør seg selv hvorfor de har for mye selv om de ikke tar noen form for østrogen. Dessverre er det slik at østrogenet kommer fra maten vi velger som soya, alkohol og for mange karbohydrater. Insulin, et sentralt hormon, skilles ut fra bukspyttkjertelen til blodet
avhengig av matinntak og blodsukkernivå, spesielt som respons til sukker og raffinerte karbohydrater. Insulin lagrer fett, men gjør også at kroppen produserer mer østrogen. Dette er ikke bare et problem hos kvinner, en stor øl-mage er egentlig bare en ”østrogen” mage.

2. Soya hindrer enkelte næringsstoffer fra å bli tatt opp i kroppen, for eksempel sink, som kan være skadelig for skjoldbruskkjertelens funksjon og forårsaker lavt sædnivå.

3. Bearbeidet soya har blitt påvist å forårsake vekst forstyrrelser, problemer med skjoldbruskkjertelen, sterilitet og svulster.

4. Soya inneholder giftige kjemikalier som ikke kan fordøyes, med mindre soyaen er fermentert. Dette er soya som natto, miso og tempeh. 
(Fermentering kan du lese mer om hos Helene.)

5. Soya inneholder enzymer som hindrer fordøyelsen av proteiner. Dette er årsaken til at vegetarianere som forsøker å spise kjøtt etter en lang tid med soyaprodukter har vanskeligheter med å gjeninnføre sunne proteiner.

6. Bearbeidet soyaprotein inneholder kreftfremkallende stoffer som nitrater (fellesbetegnelse for saltene av salpetersyre og dens estere).

7. Å gi spedbarn produkter av soyaprotein tilsvarer 5 prevensjons-piller i døgnet. Det er svært skadelig å gi soyaprodukter som morsmelkerstatning da dette inneholde høye nivåer av forskjellige plantesammensetninger med høyt innhold av østrogen. Dette kan skade spedbarnets seksuelle utvikling og evnen til reprodusering og er irreversibelt. I tillegg inneholder morsmelkerstatning basert på soya opp til 80 ganger mer mangan enn vanlig brystmelk, noe som kan føre til hjerneskader og gi personlighetsforandringer under oppveksten. 

Maria skriver også i boken sin
Secrets to a Healthy Metabolism at alkohol ikke bare handler om kaloriene. Når man konsumerer alkohol økes østrogen med 300% og senker testosteronet i 24 timer. Dette er årsaken til  "ølmagen".


Kilder:
wikipedia

8 kommentarer:

 1. Takk for opplysende bloggpost.
  Nå er jeg ingen svoren tilhenger av soyaprodukter, Likevel, kjekt å vite.
  Mormor på klagemuren

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er greit å vite selv om en ikke spiser soya til daglig :)

   Slett
 2. Det var meget spændende at læse, Meluisne! Jeg er meget optaget af kosten betydning for os og har læst 'Dit liv i dine hænder', som er skrevet af engelske Jane Plant, hvor hun skriver det samme, som du fortæller her. Hun er professor i geokemi og tidligere kræftramt.
  Spørgsmålet er så bare, hvad veganere skal spise ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du synes det var spennende!
   Boken du nevner kunne jeg tenke meg å lese, tror ikke den er på norsk, men det gjør jo ingenting :)
   Ja, det kan jo være en utfordring for veganere, men det er heldigvis mye annet de kan spise (korn/gryn, grønnsaker, bønner (belgfrukter), linser, nøtter/frø og frukt).

   Slett
 3. Det var ellers overraskende, Melusine, jeg er meget forbavset over at mandens "ølmage" også skyldes den form for østrogen, som hedder østron. Jeg ved godt at mænd har lidt østrogen og kvinder har lidt testosteron (mande-hormon).

  Det er et meget interessant indlæg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var nytt for meg også dette med øl-magen.
   Hyggelig at du synes innlegget var interessant :)

   Slett
 4. Veldig spennende info!! Takk!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du fant innlegget interessant, jeg synes også dette var tankevekkende :)

   Slett