søndag 10. juni 2012

En smakebit på søndag #23 [buddenbrooks]

Jeg nevnte i forrige Smakebit at for å bli ferdig med Buddenbrooks i tide til bloggdatoen måtte jeg lese 26 sider hver dag, noe jeg ikke har gjort og ligger derfor etter med noen sider. Nå er det jo søndag, en perfekt dag for lesing og det ser ut til at solen titter frem fra skyene snart hvilket er ensbetydende med at jeg befinner meg på baksiden av huset med boken fremfor meg.

Dagens Smakebit er en spesialutgave hvor Mari gir bort to bøker som nettopp er utgitt og alle som deltar er med i trekningen! Bøkene er Miraklenes tid av Karen Thompson (en av bokverdenens store snakkiser) og En vannmelon, en fisk og en bibel av Christy Lefteri (markedsføres som boken for deg som likte Øya av Victoria Hislop), men for min del spørs det om jeg har vinnerlykke så tett opptil bøkene jeg vant hos Anette. Det høres i alle fall ut som spennende bøker!

Smakebiten min er fra en del av historien hvor Tony bestemmer seg for å akseptere herr Grünlichs forespørsel om giftermål, noe hun lenge har kjempet imot:
"Hun lente seg tilbake i stolen og sukket, hjertet banket høytidelig. Hun ble fylt av ærefrykt for seg selv, og den gamle følelse av personlig betydning som hun kjente så godt, strømmet gjennom henne som et gys, forsterket av den ånd som hun nettopp hadde latt virke på seg. "Som et ledd i en kjede," hadde pappa skrevet...ja, ja! Som et ledd i denne kjeden var hun viktig. I dette lå hennes betydning, i dette hennes ansvar: hun var kallet til å medvirke, handlekraftig og resolutt, i utviklingen av sin egen families historie!"
s. 120

Smakebit

40 kommentarer:

 1. Flott smakebit! Og gled deg til å lese 11.22.63, den er fantastisk (og faktisk min første Stephen King bok!!). Klem fra Anette :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Anette! Jeg skal sette King's bok på listen over bøker å lese - virker som en spennende historie :)

   Slett
 2. Skal du lese tephen King senere.
  Gled deg.
  Mormor på muren

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tenkte å lese den Anette anbefaler - det får bli på ett eller annet tidspunkt, etter at Lesesirkel 1001-bøker er over :)

   Slett
 3. Det lyder dejligt at du kan sidde udenfor og læse bogen færdig. Her er det øsende regnvejr, men lunt. Tak for læseprøven som ser rigtig spændende ud! Ha' en fin søndag, Melusine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, ja! Det er herlig å sitte ute i solen og lese :)
   Ha en fortsatt fin uke!

   Slett
 4. Flott smakebit:-) Kos deg ute i solen og ha en fin Søndag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Beathe!
   Jeg koste meg storlig ute i solen og med boken som blir mer og mer fascinerende :)

   Slett
 5. Åh, den här vill jag läsa någon gång.

  Kul att det är en kvinnlig Tony i din bok förresten, det är det i boken jag läser idag också. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var artig at du også leser om en kvinnelig Tony :)

   Slett
 6. Kjempeflott smakebit. og du har rett. Søndag er den perfekte lesedagen. =) Ska prøve å lese ut boka mi i dag. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Mai Lene! Ja, søndager er fine til lesing enten det er sommer eller vinter - men spesielt nå som en kan sitte ut i solen. Håper du fikk lest litt hin dagen :)

   Slett
 7. Lesedag høres fint ut. Flotte himmelske bilder under, skjønn pus. Ha en solfylt søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Eli, for hyggelig kommentar :)

   Slett
 8. Siden din er forresten veldig fin, vet ikke om jeg har sagt dette tidligere:)Takk for smakebiten!:) Ha en flott søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det! Jeg liker at den er enkel og at det skal være lett å finne frem, samtidig ønsker jeg litt stæsj også (men det kommer nok med tiden).

   :)

   Slett
 9. Undskyld hvis denne kommentar ikke er noget du kan lide. Jeg har sommet tider meget vanskeligt ved at læse en historie, andre gange går det med 40-60 sider i timen. Faglitteratur kan jeg skimme meget hurtigere (men så skal man kende emnet godt i forvejen, helst bedre end den bog man skimmer).

  Men min redning har været litteratur-anmeldelser og litteraturhistorie. Buddenbrooks og Thomas Mann er anset for at være så gode, men hvis man ikke kender baggrunden for hans livssyn, så kan det jo være en lidelse at læse hans bøger.

  Jeg husker at jeg har læst E.M.Forsters "A Passage to India" to gange, og den læste jeg meget hurtigt, men jeg kan stadig ikke huske indholdet særlig godt! Til gengæld kan jeg huske bøger, som jeg læste langsomt i min barndom.

  Smakebiten her lyder som om pigen er i konflikt mellem sine egne behov og familiens behov og det afspejler vel Thomas' (forfatterens) egen situation.

  SvarSlett
  Svar
  1. Donald, jeg synes det er helt i orden å motta kommentarer som jeg muligens kan komme til å mislike (slikt kan gi fruktbare diskusjoner), men ellers er jeg helt enig med deg i at noen typer litteratur er nødvendig å kjenne forfatterens bakgrunn og livssyn for å forstå det vedkommende skriver.

   I mitt eksemplar av "Buddenbrooks" er det er langt innledende essay om nettopp dette og svært nyttig i forkant av lesingen, noe jeg skal komme tilbake til i min omtale av boken.

   Smakebiten viser som du sier at hun er i konflikt, og jeg tror Mann med dette vil vise det betenkelige i en slik ordning.

   Slett
 10. Takk for fin smakebit, og kos deg i sola med bok :))
  Ønsker deg en glad dag!
  Klem fra Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, jeg koste meg i mange timer og har nå kommet lengre enn de 26 sidene hver dag - noe som kommer godt med, for resten av uken er det ting som skjer hver ettermiddag :)

   Slett
 11. En flott smakebit! Jeg gikk nettopp og åpnet opp terrassedøren, til solen på utsiden. og jeg ser at jeg må ta med meg en bok ut i dag jeg og.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Håper du fikk en fin lese-søndag med sol på terrassen, selv fikk jeg lest svært mange sider :)

   Slett
 12. Kjempefin smakebit, og stilig bilde! Kos deg med lesingen, og så ønsker jeg deg en fin søndag videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar, søndagen ble kjempefin med det fine været å sitte ut å lese i :)

   Slett
 13. A very famous book in Germany and big literature. Great shot too !
  Kind regards, Synnöve

  SvarSlett
  Svar
  1. I can imagine! The social critic og his writing is very interesting and so far I like this novel a great deal. Thanks for stopping by :)

   Slett
 14. Det är ju verkligen en klassiker - kul att få ett citat ur den!

  SvarSlett
 15. En av favorittbøkene mine. Likte denne utrolig godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker den veldig godt foreløbig. Kanskje det var din omtale som fikk meg til å få lyst til å lese den? Kan ikke helt huske hvor jeg leste så positive skriverier om denne boken :)

   Slett
 16. Fin smakebit! Og i likhet med Bokelskerinnen så er dette også en av mine favoritter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!
   Så langt (halvveis faktisk) liker jeg veldig godt boken, så jeg kommer helt sikkert til å lese mer av Mann :)

   Slett
 17. Det var litt av en bør denne piken hadde på sine skuldre. Jeg har ikke lest boken selv, dessverre men det frister når så mange omtaler den som en favoritt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men så skriver Mann det inn slik at det virker som hennes egen bestemmelse å gifte seg med en mann hun egentlig avskyr. Jeg aner det som et ledd i samfunnskritikken, og anbefaler boken på det varmeste så langt :)

   Slett
 18. Takk for en fin smakebit :) Ha en fin mandag!

  SvarSlett
 19. Takk for smakebiten! Enig med en av bloggerne over at Mann og Buudenbrooks må leses ut i fra sin tid. I et slikt perpektiv er den jo bra! : ) Jeg burde, men er dessverre ikke, så glad i Thomas Mann, så jeg har ikke så lest så mye av ham. Har prøvd meg på "Trolldomsfjellet" hundre ganger, men akk... Kanskje andre her har andre bøker å anbefale?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg fikk forståelse for det da jeg fant et langt innledende essay i forkant som var veldig til nytte og jeg liker lesingen så langt. Kan hende jeg kommer til å lese flere bøker av Mann, men kan ikke anbefale andre enn denne :)

   Slett